Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / KUZEY EGE LİMANI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

KUZEY EGE LİMANI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

KUZEY EGE LİMANI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI21.02.2011

Ulaştırma Bakanlığı, tamamlandığında dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak Kuzey Ege Limanı için düğmeye bastı.

Bergama Zeytindağ Konteynır Limanı’nın mendirek ihalesi 24 Mart’ta yapılacak. Limanın ihaleye çıkması bölgede büyük bir sevinç yaşattı. Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Kahraman, oda binasında düzenlediği basın toplantısında Bergama ve çevresinin yakından ilgilendiren Kuzey Ege Konteynır Limanı’nın mendirek ihalesinin 24 Mart günü yapılacağını bildirdi. Kahraman, ihalenin ardından limanın 1600 metrelik mendirek kısmının yer tesliminden itibaren 900 günde tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Limanın Bergama için son derece önemli olduğunu vurgulayan Melih Kahraman “Liman 3 bin 700 Dönümlük bir alana kurulacak ve 943 Bin konteynır (TEU) kapasiteli olacak Mendireğin Boyu 1600 Metre eni 40 metre genişlik olacak. Geçtiğimiz ay Kiev’de Türkiye Odalar Borsalar Birliği toplantısı sırasında Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’a Bölgemiz sınırları içinde kurulacak olan Kuzey Ege Limanı projesi 4.5 milyar dolara mal olacak dev bir yatırım olduğunu, ülkemize ve bölge ekonomisine katkılarından bahsetmiştim. Kendileri de Türkiye’nin 2023 yılında Dünyanın en iyi 10 ekonomisinden birisi olduğunu bahsetti. Başbakanımız Türkiye’nin 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koydu. 500 milyar dolarlık bu ihracat hedefine ancak ve ancak imal ettiğiniz ürünleri dış dünyaya götürerek ulaşırsınız. Buda mevcut liman, hava ve demiryolları da 500 milyar dolarlık ihracat kapasitesini karşılayacak yoğunlukta ve yükümlülükte değil. Bu ancak yeni imalatların olmasıyla söz konusu olur. Buda Kuzey Ege Limanıyla olur. Bu gün Ulaştırma bakanlığı bu konuda düğmeye bastı. İlk olarak Mendirek ihalesini başlattı. Bunu Ulaştırma bakanlığımız yaptıracak. İhale 24 Mart’ta yapılacak ve 400 milyon TL’ye mal olacak ” dedi.

15 bin kişiye istihdam sağlanacak
Mendirek yapımının hemen ardından Bakanlık Toplam 4.5 milyar dolara mal olacak dev yatırımı yap-işlet -devret modeliyle hayata geçirileceğini ifade eden Kahraman “Bu aşamada Kuzey Ege Limanı bitince 15 bin kişiye istihdam sağlanacak. Türkiye’yi enerjinin ardından taşımacılıkta da doğu-batı hattının en önemli üssü haline getirecek. Kuzey Ege Çandarlı Limanı gibi bir dev yatırımın inşaat çalışmalarının ise 2014 yılında başlatılacağını düşünüyoruz. Mendirek ve altyapı çalışmaları DLH tarafından yaptırılacak limanla çok sayıda uluslararası firmanın yakından ilgilendiğini biliyoruz. Limanımızın 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye’nin dış pazarlara açılmasında kilit rol oynayacak.” dedi.

Türkiye’nin en büyük konteynır limanı olma özelliğini de taşıyacak Kuzey Ege Limanı bittiğinde limana yılda 4 milyon gemi giriş çıkış yapabileceğini ifade eden Melih Kahraman “Liman inşaatında ilk aşamada 125, işletme aşamasında ise 130 kişi istihdam edilecek. Limanın tamamlanmasından sonra ise yaklaşık 15 bin kişinin çalışabileceği yeni iş sahaları açılacak. Liman inşaatı İzmir ve çevresinde önemli bir ekonomik hareketlilik yaratacak. İnşaatta kullanılacak 250 bin metreküp hazır beton İzmir, Aliağa ve Bergama’daki fabrikalardan temin edilecek.” dedi.

Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün Kuzey Ege Zeytindağ Limanının Mendirek ihalesinin 24 Mart’ta yapılacağı haberini alır almaz Aliağa’da bir basın toplantısı düzenledi. Kendilerinin bu işe gönül verdiklerini ve Zeytindağ ve Bakırçay bölgesinin olmazsa olmazı idi. Biz bu bunu gönülden istedik. Bu gün çok mutluyuz. Bizim hayallerimizin gerçekleşmesi için Ulaştırma Bakanlığımız ilk ihaleye çıktı. İhale bedeli 190 Milyon 540 bin 227 Euro yaklaşık 400 Milyon Türk Lirası. Bu Mendirek ihalesi ve alt yapı, çevre yollar yapımı. Bu proje iki aşamalı gerçekleşecek. 1 etapta 1000 dönümlük olan alan üzerine 1200 metrelik Mendirek 2. etapta Mendirek 400 metre uzatılarak ikinci bin dönüm üzerine ilave yapılacak. Böylece 2,5 kilometrelik 40 metre eninde bir rıhtım boyu olacak. Bittiğinde 200 bin ton ve üzeri 11 gemi aynı anda yükleme ve boşaltma yapabilecek” dedi.

Pire Limanı’na rakip olacak
Bu projenin Zeytindağ ve Bakırçay bölgesi için olmazsa olmazlarından olduğunu ifa de eden Belediye Başkanı Feridun Ergün “Ana yük limanı olarak planlanan liman sayesinde, İzmir-Akdeniz havzasındaki transit yükler açısından Yunanistan’ın Pire Limanı’na da rakip olacak. Yunanistan’ın Pire Limanı’ndan elde ettiği yıllık gelirin 57 milyar dolan civarında olduğu tahmin ediliyor. Pire Limanı’ndan dört kat daha büyük olacak. Limanımızın dalgakıran uzunluğu 800, su derinliği 40 metre olacak. Limana 200 bin tonun üzerindeki gemiler de yanaşabilecek. Çandarlı Limanı’nın ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasını bekliyoruz. Biz bu limanı gönülden istemiştik. Ak parti hükümeti göreve geldiğinden beri yüzde yetmişleri biten daha sonra yüzde ellileri daha sonra yüzde otuzları ve yarım kalan bütün projeleri tamamlayıp bitirdi. Geriye baktığımızda da Ak parti başlattığı bütün projeleri iki yıl içinde bitiriyor. İki yılı geçmiş bitmemiş hiçbir proje yoktur. Burasının da başlar başlamaz bitiş süresinde biteceğine gönülden inanıyorum. Bu konuda Başbakanımıza, Ulaştırma Bakanımıza, ilgili birimlere, bizlere inanlara ve destek verenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr