Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVAYOLUNDA BİRLEŞME KAÇINILMAZ

HAVAYOLUNDA BİRLEŞME KAÇINILMAZ

HAVAYOLUNDA BİRLEŞME KAÇINILMAZ16.02.2011

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, Türkiye’de havayolu şirketleri arasında yakın zamanda şirket birleşmeleri ve kapanmaları yaşanacağını söyledi.

Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, Türkiye’de havayolu şirketleri arasında yakın zamanda şirket birleşmeleri ve kapanmaları yaşanacağını söyledi.

Türkiye’nin havayolu sektöründe gösterdiği hızlı gelişme uluslararası kuruluşların dikkatini çekiyor. Konuyla ilgili son olarak Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani’den bir değerlendirme geldi.

Giovanni Bisignani, Türkiye’de havayolu şirketleri arasında şirket satın almaları ve birleşmeleri yaşanacağını bu arada bazı firmaların piyasadan çekileceğini söyledi.

Havayolu sektörünün Türkiye'deki gelişimini Hindistan'a benzeten IATA CEO'su, “Orada da havayolu şirketleri mantar gibi artıyordu. Şimdi bazıları kayboluyor, bazıları hayatına devam ediyor” dedi.

"Türkiye’de yapısal değişiklik yaşanıyor"
Bisignani, “Orada da havayolu şirketlerinin sayısı mantar gibi artıyordu. Şimdi bazıları kayboluyor, bazıları hayatına devam ediyor” dedi.

Avrupa da 35 tane ucuz bilet satan büyük şirket olduğunu ancak bunların sadece 5 tanesinin kar edebildiğini söyleyen Bisignani, Türkiye de ise pazarın, yapısal değişikliklerin sonucu olarak hızla büyüdüğünü, bu nedenle şimdilik güçlüklerin hissedilmediğini ama bir süre sonra konsolidasyonun başlayacağını anlattı. Bisignani dünyada 250'si IATA ya üye olan 1500 havayolu şirketi olduğunu hatırlattı.

Bisignani şirketlerin sayısının hızla arttığı süreçte hükümetin rolüne ilişkin olarak da, “Bu durumlarda hükümetin güvenlik konusuna çok dikkat etmesi gerekir. Büyüme uğruna emniyeti feda edemezsiniz '' dedi.

"Kemerleri bağlayın"
Kendisine havayolu şirketlerinin yöneticilerine tavsiyesi sorulduğunda, “Emniyet kemerlerinizi bağlayın, türbülansa giriyoruz'' dediğini aktaran Bisignani şunları söyledi:

“Yakıt meselesi bizim kabusumuz, petrolde varil başına bir dolarlık artış sektörün faturasını 1.4 milyar dolar artırıyor. Petrolün ortalama fiyatının 86 dolar olduğu bir durumda havayolu şirketlerinin toplam yakıt faturası 156 milyar dolar olarak hesaplanır.''
Türkiye hızlı büyüyor, ama...
Bisignani Türk hava taşımacılığı sektörüyle ilgili görüşlerini de şöyle aktardı:
“Çok, çok inanılmaz olumlu bir gidişat görüyoruz. Sektör hem yeni düzenlemelerden hem de ekonomideki iyi gidişattan faydalandı. 2004 - 2006 döneminde yolcu sayısı yüzde 20 arttı. İç hatlardaki artış yüzde 35 oldu. Bunlar sadece Çin de görebileceğimiz rakamlar. O halde Türkiye, Avrupa nın Çin i diyebiliriz. Ancak pazardaki büyüme havalimanı ve diğer altyapı yatırımlarıyla desteklenmeli. ''

IATA Genel Kurul toplantısı 1-3 Haziran tarihleri arasında İstanbul'd yapılacak.

Kaynak: ULAŞTIRMA DÜNYASI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr