Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DIŞ SEFERDE DAHİLİ KABOTAJ EŞYASI TAŞINMASI

DIŞ SEFERDE DAHİLİ KABOTAJ EŞYASI TAŞINMASI

DIŞ SEFERDE DAHİLİ KABOTAJ EŞYASI TAŞINMASI16.02.2011

T.C.
BASBAKANLIK
Gümrük Müstesarlıgı Gümrükler Genel Müdürlügü
Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.08.00-010.06.02
Konu : Dıs seferde dahili kabotaj esyası tasınması.
15/02/2010

GENELGE ( 2011/10 )
Müstesarlıgımıza intikal eden olaylardan, rotasında hem yabancı liman hem de Türk limanı bulunan Türk bayraklı gemilerin bir Türk limanından dıs sefere çıkarken, üzerinde ihraç esyasıyla birlikte, diger bir Türk limanına götürecegi serbest dolasımdaki esyayı da (dahili yük) tasımaları durumunda, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 176 ncı maddesi ile Gümrük Yönetmeliginin 482 nci maddesinin uygulanması bakımından geminin dıs sefer halini etkileyip etkilemedigi hususunun açıklıga kavusturulması gerektigi anlasılmıstır.
 
Bilindigi üzere, Gümrük Kanununun 176 ncı maddesi uyarınca, gemilerin, botların, diger deniz tasıtlarının ve hava gemilerinin dıs seferde kullanacakları yakıt ve yaglar ile karaya çıkarılmamak kaydıyla yurtdısından getirdikleri kumanyalar ithalat vergilerinden muaf tutulmaktadır.
 
Diger taraftan, Gümrük Yönetmeliginin 482 nci maddesinde dıs seferin devamı sayılabilecek haller belirtilmis ve 2009/46 sayılı Genelgede, söz konusu durumlar örnekleriyle sayılmıstır. Anılan düzenlemelerde, yurtdısı seferden döndükten sonra iç limanlarda yapılan seferler ve bu seferlerde dahili yük tasınıp tasınmamasına göre yapılması gereken islemler belirtilmistir. Bu itibarla, Türk limanları arasında sefer yapan Türk bayraklı bir geminin, ihraç veya transit yük alarak yabancı bir limana hareket etmesiyle bir dıs sefer baslamakla birlikte, ihraç veya transit esyasıyla birlikte serbest dolasımdaki esyanın da (dahili kabotaj) tasınmasından kaynaklandıgı anlasılan tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birligi saglanmasını teminen asagıda belirtilen sekilde islem yapılması uygun bulunmustur:

1- Yurtdısı seferden dönen Türk bayraklı gemilerin, Türk limanları arasında yapacakları seferde kullanılan yakıtın vergilendirilmesinde Gümrük Yönetmeliginin 482 nci maddesi ile 2009/46 sayılı Genelge hükümleri uygulanır.
 
2- Dıs sefere çıkarken veya dıs sefer halinde iken, gemideki yükün agırlık itibariyle miktarının yarısından fazlasının ihraç veya transit esyası olması sartıyla, Türk bayraklı gemilerin beraberlerinde rotasında yer alan bir Türk limanına götürecegi serbest dolasımdaki esyayı da tasımaları durumu, dıs sefer halini bozmaz.

3- İhraç veya transit esyası ile milli esyanın miktar tespiti, ilgili tasıma belgeleri ile geminin seyir jurnalleri üzerinden yapılır.

4- İhraç veya transit esyası ile dahili kabotaja tabi esyanın birlikte tasınmasında, 7/11/2003
tarihli ve 25282 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüge giren Türkiye Limanları ve İskeleleri Arasında Deniz Tasıtlarıyla Yapılan Yükleme Tasıma ve Bosaltmalarda Gümrük Gözetim ve Denetimi Usul ve Esaslarına liskin Tebligin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü dikkate alınır.

Bilgi ve geregini rica ederim.
S. Umman HAMİDOGULLARI
Müstesar a.
Müstesar Yardımcısı V.
DAGITIM:
Gümrük ve Muhafaza Basmüdürlükleri
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr