Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TURGUT ERKESKİN: KAĞITSIZ GÜMRÜK İŞLEMLERİ

TURGUT ERKESKİN: KAĞITSIZ GÜMRÜK İŞLEMLERİ

TURGUT ERKESKİN: KAĞITSIZ GÜMRÜK İŞLEMLERİ11.02.2011

Gümrüklerde kağıtsız gümrük işlemleri yapılmasına yönelik e-gümrük uygulaması, çeşitli gümrüklerde pilot olarak denenme aşamasındadır. Bu pilot uygulamalar Ankara TIR gümrüğü, Atatürk Hava Limanı gümrüğü ve İzmir Alsancak liman gümrüğünde yapılmaktadır.
Bu denemeler sırasında sistem birkaç saatliğine kapatılmakta, takiben tekrar açılarak normal sisteme dönülmektedir. Geçen hafta Gümrük Müsteşarlığı Merkezi Bilge Sistemi’nin veri tabanında oluşan arızalar ve yeni uygulamaların denenmesindeki teknik sorunlar nedeniyle Türkiye genelindeki sınır kapılarından ülkeye giriş ve çıkış işlemleri aksamış ve giriş–çıkış kapılarında uzun TIR kuyrukları oluşmuştur. İşlemlerin yapılamaması nedeniyle uçaklar yükleri alamadan boş hareket etmiş ve önemli ticari kayıplar oluşmuştur. Mevcut sıkıntılar zaman zaman manuel işlem yapılarak giderilmeye çalışılsa da, bu aksaklıkların yarattığı olumsuz etkiler halen giderilmeye çalışılmaktadır.

Günde ortalama 400 milyon dolarlık ihracat, 600 milyon dolarlık ithalatın gerçekleştiği dikkate alındığında, gümrüklerin teknik altyapılarında meydana gelen arıza nedeniyle günlük ortalama 1 milyar dolarlık dış ticaretimiz sekteye uğramaktadır. Devletimizin özellikle ihracatı artırma çabalarının yanı sıra bu çabalara destek veren konumda olan taşımacılık sektörü, zaman zaman yaşanan bu ve buna benzer sorunlar nedeni ile önemli oranda maddi kayıplar yaşamakta, ülke ekonomisine yadsınamayacak zararlar verilebilmektedir.
E-gümrük uygulamasına kesin olarak geçildiği andan itibaren yaşanması olası bu tip sorunlar ile ilgili gümrüklerimizin konuya kalıcı çözümler getirmesi kaçınılmazdır. Aksi taktirde gerek taşımacılık sektöründe gerekse dış ticaret ile iştigal eden firmalar taahhütlerini yerine getiremeyerek, maddi önemli zararlar görmeye devam edeceklerdir.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr