Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / SİVİL HAVACILIKTA SMS DÖNEMİ BAŞLIYOR

SİVİL HAVACILIKTA SMS DÖNEMİ BAŞLIYOR

SİVİL HAVACILIKTA SMS DÖNEMİ BAŞLIYOR04.02.2011

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, sivil havacılık sektörünün uluslararası kurallar çerçevesinde yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde Emniyet Yönetim Sistemi (SMS) ile ilgili düzenlemeyi hayata geçirdi.
 
SHGM'nin Ocak ayında yayımladığı talimat çerçevesinde, ticari hava taşıma işletmeleri, uçuş eğitim ve uçak bakım kuruluşları Emniyet Yönetim Sistemi oluşturacak. Sivil havacılık faaliyetlerinde emniyet seviyesinin yükseltilmesi amacıyla hayata geçirilen düzenleme, havacılık işletmelerinin bünyelerinde oluşturacakları Emniyet Yönetim Birimleri ile yeniden yapılandırılmasını içeriyor.
 
İşletmeler, 2011 Temmuz sonuna kadar Emniyet Politikasını ve Emniyet Yönetim Sistemi Sorumlularını belirleyerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne bildirecek. Uluslararası ve ulusal düzenlemeler ile birlikte işletme gereksinimlerine uygun olarak bir kurumsal emniyet politikası hazırlanarak, emniyetle ilgili kurumsal taahhütleri ile uygulama için gerekli iş gücü ve finansman kaynaklarının tedariki konusundaki bilgileri beyan edecek.
 
Emniyet yönetim sisteminin etkinliği, kalite yönetimi tarafından sürekli izlenerek gerektiğinde düzeltici ve önleyici işlemlerin uygulanması sağlanacak. Ayrıca, SHGM tarafından, Emniyet Yöneticilerinin gözlemci olarak katılacağı Emniyeti Gözden Geçirme Kurulu ve Emniyet Eylem Grubu olmak üzere iki ayrı üst komisyon oluşturularak havacılık sektöründeki emniyet yönetim sistemlerinin denetim ve kontrolü sağlanacak.
 
İşletmelerin Emniyet Politikalarını oluşturacağı ilk hazırlık aşamasından sonra, altı aylık periyotlarla geriye dönük emniyet göstergeleri ve ileriye dönük emniyet hedefleri aşamalarına geçilerek, SMS'in tamamen uygulanmasına 2012 yılı sonunda geçilmesi planlanıyor.

Kaynak: SHGM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr