Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KORDONDA VERGİ CEZASI KESİLEN FİRMALARA UMUT IŞIĞI

KORDONDA VERGİ CEZASI KESİLEN FİRMALARA UMUT IŞIĞI

KORDONDA VERGİ CEZASI KESİLEN FİRMALARA UMUT IŞIĞI03.02.2011

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Maliye Bakanlığı'na bir rapor sunacaklarını dile getirdi. 
         
Uluslararası kara ve deniz taşımacılığı yapan firmalara ait 2005 yılına ilişkin beyannamelere ilişkin KDV cezası kesen Kordon Vergi Dairesi, sektörden gelen tepki üzerine ceza tebliğ ettiği firmaların temsilcilerini davet ederek, uzlaşma girişiminde bulunurken AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da sorunun çözümü için devreye girdi.

Sektör temsilcileri, firmaları 2.5 milyon TL gibi büyük miktarlı cezalarla karşı karşıya getiren KDV sorununun çözümü için Ankara'da üst düzey bürokratlarla temaslarını yoğunlaştırdı. Meslek örgütlerinin yanı sıra AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da, KDV cezalarıyla ilgili devreye girdi.

Akay, taşımacılık sektöründen kendilerine Kordon Vergi Dairesi tarafından kesilen cezalarla ilgili şikayetler geldiğini, firmaların büyük sıkıntı içinde olduğunu gördükleri için devreye girdiklerini belirterek, "Arkadaşlarımız ilgili birimlerle görüşmelerini sürdürüyor. Konu araştırıldıktan sonra bir rapor hazırlanacak. Bu hafta rapor tamamlanacak, haftaya da Ankara'da Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'le ya da Maliye Müsteşarı Naci Ağbal'a raporu sunacağız. Uluslararası taşımacılık yapan firmaların sıkıntıda olduğunu gördük, bu sorunu çözmek için çalışıyoruz" dedi.

Önümüzdeki günlerde Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu sorunun çözümü için temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gidecek. Bu arada UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur da, önümüzdeki günlerde Ankara'ya gideceklerini ve Gelirler İdaresi Başkanlığı‘nın üst düzey bürokratları ile görüşerek, soruna çözüm getirmelerini isteyeceklerini söyledi.

Uğur, Kordon Vergi Dairesi'nin ceza tebligatı yapılmış firmaları çağırarak, görüşlerini aldığını ve görüşmelerin notlarını Ankara'ya göndereceğini belirterek, "Kordon Vergi Dairesi, bizim üyemiz 9 firmaya görüşme daveti gönderdi. Üyelerimize sıkıntılarının ne olduğu, KDV cezalarıyla ilgili tepkileri sorulmuş. Vergi dairesi bu görüşmenin tutanaklarını Ankara'ya gönderecek. DÜNYA Gazetesi'nin konuyu sayfalarına taşıması, bizim ve meslek örgütlerinin girişimleri KDV cezalarına ilişkin bir farkındalık yarattı" diye konuştu.
Kamuoyuna DÜNYA duyurmuştu
İzmir'deki KDV cezalarını DÜNYA Gazetesi, 26 Ocak 2011 tarihli sayısında ‘Kordon, KDV cezası yağdırdı" başlığı ile kamuoyuna duyurmuştu. Kordon Vergi Dairesi, uluslararası kara ve deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren firmaların 2005 yılına ilişkin beyannamelerini yeniden incelemeye alarak, KDV Kanunu'nun 14. Maddesi ile KDV'den muaf tutulmasına rağmen, belge eksikliğini gerekçe göstererek 142 firmaya KDV cezası uyguladı. Kordon Vergi Dairesi, 2005 beyannameleri 1 Ocak 2011 tarihinde zaman aşımına gireceği için işlem yapabilmek için kontrollerini hızlandırdı ve sürenin dolmasına günler kala firmalara ceza tebligatlarını ulaştırdı.

Kordon Vergi Dairesi, beyannamelerle birlikte verilmesi gereken eklerde eksikler olduğunu ileri sürerek 142 firmanın beyannamesine KDV istisnası uygulamadı ve o yıla ait ciroların toplamı üzerinden yüzde 18 KDV hesaplayarak mükelleflere tebliğ etti.
 
Aralarında 2.5 milyon TL gibi devasa rakamların da bulunduğu cezalarla muhatap olan firmalar, uluslar arası taşımacılık yaptıklarınıbelgelemek için Kordon Vergi Dairesi'ne belge yağdırdı. Vergi Dairesi'nin depolarında 10 kamyon dolusu belgenin bu amaçla gönderildiği belirtiliyor. Kordon Vergi Dairesi, geri dönük kontrolleri 2006 yılıyla sınırlı tutmayacak, 2009'a kadar olan yıllara ilişkin beyannameleri de yeniden inceleyecek. Bu durum henüz ceza tebligatı yapılmamış firmaları da tedirgin ediyor.
 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr