TOBB, 6 bin 500 firmanın ihracat yaptığı Mısır'a gitmiş, Türkiye ve Mısır’ın karşılıklı ekonomik ilişkileri masaya yatırılmış, iki ülke arasında artan ticarete dikkat çekilerek, bir ro - ro hattı ihtiyacı gündeme getirilmişti…
Hatırlanacağı üzere, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türk işadamları heyeti geçtiğimiz aylarda, Türkiye’den 6 bin 500 firmanın ihracat yaptığı Mısır'a gitmiş, Türk ve Mısırlı işadamları bir araya gelerek karşılıklı ekonomik ilişkileri masaya yatırılmış, iki ülke arasında artan ticarete dikkat çekilerek, bir ro - ro hattı ihtiyacı gündeme getirilmişti.
Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zühal Mansfield ise bu konuda gerekli izinlerin alındığını, herhangi bir firmanın bu konuda faaliyete başlayabileceğini belirtmişti.
Ayrıca, Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet el Vekil, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Türkiye ve Mısır arasında ro -ro seferlerinin başlayacağını söylemişti.
Ro – ro hattının gündeme gelmesinde daha önce konteynırlarla yapılan mal sevkiyatlarının bundan sonra TIR'larla yapılabileceğinden kaynaklandı. Böylece Mersin'den gemiye binen bir TIR'ın 36 saat sonra İskenderiye Limanı'nda malını boşaltabileceği öngörüldü.
TOBB adına Hisarcıklıoğlu ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin o günlerde 3,4 milyar dolar olduğunu, bu rakamın önümüzdeki 10 yıl içinde 10 milyar dolara ulaşabileceğini, bunun için her alanda imkanlar bulunduğunu ifade etmişti.
Ancak, Mısır’da yaşanan son olaylarla birlikte gerek mevcut ticaret hacminin, gerekse ro - ro hattı projesinin akıbeti hakkında hiç kimse kesin bir bilgi veremiyor.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: Mısır'a 6 bin 553 firma ihracat yapıyor
Son dönemlerde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmeleri, kaygı ve üzüntüyle izlediklerini dile getiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Tunus'ta hükümetin kurulmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Kısa sürede adil ve demokratik seçimlerin yapılmasını beklediklerini kaydeden Çağlayan, Mısır'da da itidal ve sağduyulu hareket edilmesini beklediklerini vurguladı. Her iki ülke de, Türkiye'nin çok ciddi ekonomik ve ticari ilişkilerinin bulunduğu ülkeler olduğunu söyleyen Çağlayan, "Tunus'a 2010 yılı itibariyle 715 milyon dolarlık ihracatımız, 280 milyon dolarlık da ithalatımız var." diye konuştu.
Mısır ile derin ticari ilişkiler bulunduğundan bahseden Zafer Çağlayan, 107 Mısırlı firmanın Türkiye'de, 205 Türk firmasının da Mısır'da yatırımı bulunduğunu vurguladı. Mısır'da 2 milyar dolara yaklaşan Türk yatırımlarında 50 bini aşkın Mısırlı'ya istihdam sağladığını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:
"Müteahhitlik sektöründe ise Türk firmaları bugüne kadar 600 milyon doların üzerinde proje üstlendi. Mısır'da çok önemli müteahhitlik firmalarımız faaliyet gösterirken, büyük sanayi tesisleri, showroomlar ve mağazalar inşa etti. Kahire Havaalanı'nın yeni terminalleri de Türk firmalar tarafından gerçekleştirildi. Mısır'da ayrıca bir de Türk Endüstri Bölgemiz var ve bu bölgede bir Türk firmasının yanında uluslararası firmaların yatırımları var. Biz de, Mısır'daki Türk tesislerini ve çalışanlarını çok dikkatle izliyor ve gereken önlemleri alıyoruz. Dost ve kardeş Mısır'ın ülkeye önemli katkılar sağlayan Türk yatırımları konusunda gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyor ve biliyoruz."
Türk iş dünyasının dış yatırım rakamı
Bu arada, Türk şirketlerinin yurt dışı faaliyetlerini inceleyen araştırma çarpıcı rakamlar ortaya koydu.
Kriterlere uyan 19 şirketin yabancı ülkelere yatırımlarından yola çıkılarak yapılan araştırmaya göre, Türk şirketlerinin yurt dışı mal varlıkları 31 milyar 402 milyon dolar olarak hesaplanırken çalışan sayısı ise 89 Bin 640 olarak belirtildi.
Chavez: ABD'nin Mısır politikası utanç verici
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Amerika Birleşik Devletleri'nin Mısır'da iki yüzlü bir politika izlediğini öne sürdü
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Amerikan karşıtı söylemlerini sürdürüyor.
Chavez, Washington’un Mısır politikasını utanç verici olarak nitelendirdi.
Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik sert söylemleriyle sık sık gündeme gelen Venezuella lideri Chavez, bu kez de Washington’un Mısır konusunda takındığı tutuma tepki gösterdi.
Mısır’daki durumun karmaşık olduğunu, bu konuda yorum yapmak istemediğini ve her ülkenin egemenlik hakkına saygı duyduğunu ifade eden Chavez, Amerika Birleşik Devletleri’nin Mısır’da iki yüzlü bir politika izlediğini öne sürdü.
Venezuella lideri, "Amerika bir devlet başkanını on yıllarca çıkarları uğruna destekliyor. Gün geliyor o ülkede bir kriz çıkıyor. Amerika anında o lidere sırtını dönüyor. Kullanıyor işi bitince de terk ediyor" dedi.
Mısır’daki duruma ilişkin Libya lideri Muammer Kaddafi ile de görüştüğünü belirten Chavez, Kaddafi’nin de kendisiyle benzer görüşleri paylaştığını ifade etti.
Kaynak: AA, CHA