Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD, KDV CEZALARININ PEŞİNDE

UTİKAD, KDV CEZALARININ PEŞİNDE

UTİKAD, KDV CEZALARININ PEŞİNDE31.01.2011

Dünya Gazetesi’nin manşetten duyurduğu İzmir’de uluslararası kara ve deniz taşımacılığı alanında faaliyet gösteren firmalara kesilen KDV cezalarına yönelik tepkiler sürüyor. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin’in, İstanbul’da Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Serdal Dağdemir’e sorunu aktardığı ve Gelir İdaresi’nde konuyla ilgili birim sorumlusuyla görüşerek sıkıntıların aşılması yönünde destek aldığı öğrenildi.

İzmir’de düzenlenen sektörel toplantıda Dünya Gazetesi’ne açıklama yapan UTİKAD Genel Müdürü Cavit UĞUR, Erkeskin’in Kordon Vergi Dairesi tarafından uluslararası taşımacılık yapan mükelleflere kestiği KDV cezalarını aktarmak üzere, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen “2011 Dünya Gümrük Günü” kapsamında düzenlenen “Gümrükte Uzlaşma Platformu” konulu toplantıda Dağdemir’le görüştüğünü belirterek “Sayın Dağdemir, konunun bu noktaya gelmemesi gerektiğini söylemiş. Ankara’da Gelir İdaresi’nin konuyla ilgili dairesiyle görüşüleceğini ve sektörün yaşadığı bu sıkıntının aşılması gerektiğini Başkanımıza aktarılmış” şeklinde bilgi verildi.

Kordon Vergi Dairesi’nin kanun ve yönetmeliklere rağmen bazı yorumlara dayanarak KDV cezalarını kestiğini ileri süren UĞUR, “Kordon Vergi Dairesi’nde 4-5 dosya incelenip bir karar veriliyor. Uygulama farklı, kanun ve tebliğler farklı. Kanun ve tebliğlere rağmen devlet son yıllarda bazı yorumlar getirmeye başladı. Kanun aynı ve 11. İle 13. Tebliğler halen geçerli iken forward ve taşıma komisyoncusu, uluslararası taşımada navlun faturası almamış ve kesmemişsen sen bu taşımayı yapmadın, riski almadığın için KDV istisnasına tabi değilsin yorumu getiriliyor. Bunun anlaşılır yanı yok. Devlete gelir sağlamak isteyen idare yorumu farklı mı yapıyor yoksa Türkiye INCOTERMS’i tanımıyor mu?” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Uğur, KDV cezası alan üyelerini dava açmaya ve Kordon Vergi Dairesi’ne uyuşmazlık başvurusu yapmaya çağırarak, UTİKAD’ın sorunun çözümü için Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İstanbul Ticaret Odası’nı da devreye soktuğunu, her yönden Ankara nezdinde baskı oluşturmaya çalıştıklarını aktardı.
 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr