Kamuoyunun uzunca bir süredir beklediği Türk Ticaret Kanunu Tasarısı nihayet yasalaştı. Böylece, Tasarı yasalaşacak mı yasalaşmayacak mı tartışmaları da geride kalmış oldu.
Dilerseniz Tasarının yasalaşma sürecine kısaca değinelim. Tasarının hazırlıkları birkaç yıl sürdü ve 27 Kasım 2008 tarihinde temel kanun olarak görüşmelerine başlanıldı. Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Tasarının ilk 76 maddesini kabul ettikten sonra, gerek komisyon yetkililerinin takip eden genel kurullarda hazır bulunmaması, gerek araya giren sair yasa tasarıları ve de 2009 yılı Mart ayında gerçekleşen yerel seçimler nedeniyle, kalan maddelerin görüşmelerine ara verildi. 2011 yılının başına kadar da Tasarı görüşülmedi. Bununla birlikte, kamuoyunun beklentilerini de dikkate alan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Meclis'te grubu bulunan partilerin uzlaşması sonucu, tasarının kalan maddelerini 13 Ocak 2011 tarihli oturumunda ufak birtakım değişikliklerle kabul etti. 1465 maddenin bir günde kabul edilmesi çoğumuzun alışık olmadığı olağanüstü bir hadiseydi. Çünkü, birçok kişi tasarının bu kadar kısa bir sürede çıkarılacağına ihtimal vermiyordu. Dolayısıyla, altısı geçici olmak üzere 1541 maddeden oluşan yeni Türk Ticaret Kanunu yasalaşmış oldu.
Peki, yeni Türk Ticaret Kanunu ne gibi değişiklik ve yenilikler getiriyor? Şirketler Hukuku yönünden bakacak olursak, yeni Türk Ticaret Kanunu, mevcut TTK'dan kaynaklanan birçok uygulamayı kökten değiştiriyor ve yeni kurallar getiriyor. Tek ortaklı anonim ve limited şirket kurulabilmesi, on-line genel kurul toplantıları, denetimin şirket dışından bağımsız denetçilere yaptırılması, halka açık olmayan anonim şirketler için de kayıtlı sermaye sistemi imkanının sağlanması, şirketler topluluğuna ilişkin düzenlemeler bu yeniliklerden sadece birkaçı.
Buna karşılık, yasanın bu kadar kısa sürede çıkacağını beklemeyen birçok kişiyi yoğun bir telaşın sardığı tahmin edilmektedir. Ancak, bu konuda panik yaşamaya hiç gerek yoktur. Zira, yeni Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde, hatta bazı hükümleri 2013 yılında yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla, bu tarihe kadar, 6762 sayılı mevcut Türk Ticaret Kanunu'nun hükümleri uygulanacaktır. Önümüzdeki onbeş aylık süreçte de, eminiz konunun tarafları, yeni yasanın getirdiği düzenlemelere vakıf olabilecek ve gerekli uyum tedbirlerini alabileceklerdir. Biz de, elimizden geldiğince, önümüzdeki yazılarımızda yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlere yönelik düzenlemelerine değineceğiz. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bu yönüyle milletimize ve iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum.
Kaynak: Dünya