Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: GÜMRÜKTE UZLAŞMA HAYATİ ÖNEME SAHİP

TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: GÜMRÜKTE UZLAŞMA HAYATİ ÖNEME SAHİP

TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: GÜMRÜKTE UZLAŞMA HAYATİ ÖNEME SAHİP27.01.2011

Dünya Gümrük Günü paneline katılan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerde etik kural ihlal eden kim olursa olsun gözünün yaşına bakmayacağını söyledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise gümrük idarelerindeki otomasyon ve etkin hizmet üretiminde ciddi gelişme olarak niteledi.

Dünya Gümrük Günü dolayısıyla İstanbul Ticaret Odasında düzenlenen ''Gümrükte Uzlaşma Platformu'' panelinde konuşan Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 26 Ocak 1953 yılında kurulan Dünya Gümrük Örgütü'nün 177 üye ülkesi olduğunu ve Türkiye'nin bu örgütün önemli üyelerinden birisi olduğunu söyledi.

Dünya Gümrük Örgütü'nün yıllara yayılan deneyimle ülkelerin gümrük idarelerinin işlem süreçlerinde birlikteliği sağlamak, benzer uygulamaları hayata geçirmek için bir dizi kararlar oluşturduğunu anlatan Yazıcı, bu örgütün üyesi ülkelerin dış ticaretlerini yaparken de örgütün ilke kararlarına uymak zorunda olduğunu, bazı ülkelerin çekincelerini sürdürdüğünü kaydetti.

Devlet Bakanı Yazıcı, Türkiye gümrüklerinin özellikle son yıllarda gerçekten önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirterek, 18 gümrük kapısından 7'sini yap-işlet-devret modeli çerçevesinde modernize ettiklerini ve ticaret erbabının hizmetine sunduklarını, diğerlerinin de modernizasyonunu sağlayacaklarını söyledi.

Hukuksal alt yapı önemli ölçüde tamamlandı
Gümrük Müsteşarlığının hukuksal alt yapısını önemli ölçüde tamamladıklarını belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
''Gümrük, e-devlet uygulamasında büyük mesafe katetti. Gümrük kamu kurumları arasında gümrük e-devlet uygulamasında en önde yer alan kurumlardan birtanesi. Hedefimiz daha önce geçmekti, biraz geciktik. İnsansız ve kağıtsız bir ortamda gümrük işlemlerini sürdürmek hedefimiz. Bunun ilk uygulamasını 14 Ocakta Ankara TIR gümrüğünde başlattık. Ankara TIR gümrüğünde tüm işlemler insansız ve kağıtsız bir ortamda gerçekleşiyor. Bir diğer uygulamayı Esenboğa Havalimanı'nda başlattım. Bu konuda yaptıklarımızı çok önemsiyoruz ve lansmanını Nisan ayında İstanbul'da yapmayı düşünüyoruz.''

Toleransımız sıfır
Hayati Yazıcı, etik kural ihlali konusunda toleranslarının sıfır olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Gümrüklerde etik kural ihlal eden kim olursa olsun gözünün yaşına bakmam, toleransım o noktada sıfır. Bu arkadaşlarım beceri, üretkenlik, performans konusunda benzer değil, birbirinden farklıdır, bunu tolere ederiz. Kasti olmadan hata yapmış olabilir, bunlar tolere edilebilir. Ama öbür anlamda toleransım sıfır. Şu son operasyon gündeme iyi oturdu. Ama bizim operasyonlarımız bundan ibaret değil. Ağustosta çok önemli bir operasyon yaptık, Nisan ayında başladık. 21 kişi tutuklandı. Hayali ihracat... Gümrük muhafaza ekipleriyle birlikte Ambarlı'dan başladık, Gürbulak'a kadar bir çok ili içerisine alan eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdik. Onlarla ilgili işlemler devam ediyor. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor, bitme aşamasına doğru gelmiş durumda.''

Gümrükte uzlaşma hayati öneme sahip
Gümrükte Uzlaşma Platformu’nun açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dış ticaret camiası için gümrüklerin etkin ve hızlı çalışması hayati öneme sahip olduğunu söyledi. “Küreselleşme çağında yaşıyoruz. Hız ve etkinlik rekabette çok belirleyici. Dünya dış ticaretinin dünya gelirinden daha fazla arttığı bir dönemi yaşadık. Krizle beraber dünya dış ticaret hacminde % 22 civarında bir azalma oldu. 2010 yılında ise dünya ticaret hacminde % 20’lere yakın bir artış yakalandı. Önümüzdeki dönemde de dünya gelirinin üzerinde dış ticarette bir artış bekliyoruz” diyen Büyükekşi; “Dış ticaret gümrükler üzerinden gerçekleşiyor. İhracatçılar olarak bizim beklentimiz gümrük idaremizin dış ticaret hacmindeki artışa paralel olarak hizmet etkinliğini artırmaya devam etmesi. 1 Ocak’tan itibaren kağıtsız gümrük uygulaması fiilen Ankara Tır Gümrüğünde başladı. Kısa sürede bir deniz ve bir hava gümrüğünde de uygulamanın başlaması ve altı ay içinde de tüm gümrüklerde tamamen kağıtsız bir ortama geçilmesi hedefleniyor. Teknolojik dönüşüm açısından çok önemli bir aşamadır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” ifadesinde bulundu.

Bölgemizde ekonomi ve dış ticaret devi olduk
Ülkeler arasında, mal ve hizmet ihracatında yarış daha da hızlandığını, rekabet gücüne etkide bulunan her şeyin yeniden tanımlandığını, yeniden değerlendirildiğini belirten Büyükekşi; “tedarikte, üretimde, lojistikte, satış sonrası hizmette hızımızı ve verimliliğimizi artırmaya çalışıyoruz. Ülke olarak rekabet gücümüzü geliştirmede ciddi bir yol aldık. Şirketlerimiz ve kurumlarımız ciddi yatırımlar yaptılar. Ciddi dönüşümler sağladılar. Gümrük idarelerindeki otomasyon ve etkin hizmet üretimi de bu alanlardan bir tanesi oldu. Türkiye büyük gelişim gösterdi. Bölgemizin ekonomi ve dış ticaret devi haline geldi. Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu örnek bir ülkeyiz” dedi.

Gümrüklerde büyük ilerleme kaydedildi
Büyükekşi konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Türkiye 300 milyar dolar dış ticaret yapan dev bir ülke. 2023 yılı için ise 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. İthalatta düşünüldüğünde dış ticaretimiz 1 trilyon doları geçecek. Bu tablo, aynı zamanda gümrüklerimizin iş yükünün ve öneminin artacağını net bir şekilde gösteriyor.
“Hepimiz ihracat beyannameleri el ile doldurulduğu günleri hatırlarız. Bugün ihracatçı birlikleri ve gümrük arasında online bağlantı var. Artık tüm prosesler bilgisayar üzerinden hallediliyor. İhracatımızı günlük olarak takip edebilecek bir seviyeye geldik. Hangi ülkeye, hangi sektörden, hangi ilden ne sattık, bunu anında görebiliyoruz. Bu bilgilerin analizlerine hemen ulaşabiliyoruz.
“Aldığımız yol çok ciddi. Ama sadece bizler değil rakiplerimizde hızlanıyorlar. Dünya Bankası’nın hazırladığı “Doing Business” raporlarında karşılaştırmalı olarak bir çok ülkenin yerini net olarak görebiliyoruz.
“Türkiye gümrüklerinin hızında ciddi bir iyileşme var. Bir çok ülkeye göre çok ileri düzeyde olan bu hizmetleri sağladığı için gümrük idaremize ihracatçılar olarak teşekkür ediyoruz.
Önümüzdeki dönemde, bizimle aynı kulvarda olan gelişen ülkelerin hızından öteye geçip OECD ülkeleri hızına ve etkinliğine ulaşmamız gerekiyor.
“Biz Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gümrük idaremizle yakın işbirliğine devam edeceğiz. 2010 yılı içinde sayın Bakanımızı ve değerli çalışma arkadaşlarını TİM’e davet ettik. İhracatçılarımızın sorunlarını aktardık. Sorunlarımızı beraber görüştük ve çözüm bulduk.
“Herhangi bir sorunumuz olduğunda Sayın Bakanımızı Ankara’da da ziyaret ettik. Her zaman yakın bir işbirliği içinde olduk ve örnek bir işbirliği örneği gösterdik. Sayın Bakanımıza ve Gümrük idaremizin değerli yöneticilerine tekrar teşekkür ediyorum.”
Kaynak: TİM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr