Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GENELGE 2011/4 (MISIR ÇEREZİ)

GENELGE 2011/4 (MISIR ÇEREZİ)

GENELGE 2011/4 (MISIR ÇEREZİ)27.01.2011

T.C.
BASBAKANLIK
Gümrük Müstesarlıgı Gümrükler Genel Müdürlügü
Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.11.00.162.01.04
24/01/2011

Konu : Mısır Çerezi
GENELGE
(2011/ 4 )
Müstesarlıgımıza intikal eden muhtelif dilekçelerde sıcak bitkisel yagda kızartılıp baharat ve tuz ile aromalandırılarak çerezlik olarak tüketime sunulan genellikle "Mısır Çerezi" olarak adlandırılan esyanın sınıflandırılması hakkında gümrük idarelerinde farklı uygulamalar oldugu belirtilmektedir.
 
TGTC'nin 19.04 tarife pozisyonu hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamüllerini (corn flakes gibi) kapsamaktadır. Anılan Poziyona ait açıklama notlarında "Bu grup, kabartma veya kavurma usulleri ile hububat tanelerinden (mısır, bugday, pirinç, arpa vb.) yapılan bir kısım gıda müstahzarlarını kapsar...
 
Bu grup, nemlendirilmis hububat danelerinin (bütün veya kırık) ısıtma islemine tabi tutularak kabartılmasından sonra bitkisel yag, peynir, maya, tuz ve monosodyum glutamat karısımını içeren aroma verici madde püskürtülmesi yoluyla elde edilen çesnilendirilmis gevrek gıda mamullerini içine alır...
 
Hazırlanmıs yenilebilir mısır koçanı ve daneleri (Fasıl 20)." hükümleri yer almaktadır.
Dolayısıyla mısırdan elde edilen ve yukarıda belirtilen islemlerden geçirilen gevrek gıda ürünleri 19.04 tarife pozisyonunda sınıflandırılmaktadır. Bundan farklı olarak yüksek ısıda pisirilerek, kurutma fırınlarında kurutulması sonrasında sıcak bitkisel yagda kızartılarak, baharat ve tuz ile aromalandırılarak çerezlik olarak tüketime sunulan mısır tanelerinin yer alacagı tarife pozisyonu konusunda Dünya Gümrük Örgütü ve AB Komisyonu'ndan görüs istenilmis cevaben alınan yazılarda; Armonize Sistemde "tatlı mısır (Zea Mays var. saccharata)" (20.05) ile diger mısırlar (20.08) arasında bir ayrım yapıldıgına isaret edilmis ve söz konusu ürünün AB Kombine Nomanklatüründe 2008.99.85 pozisyonunda "Mısır [Tatlı Mısır (Zea Mays var. saccharata) hariç] olarak tanımlandıgı belirtilmistir.

Bu itibarla yüksek ısıda pisirilerek, kurutma fırınlarında kurutulması sonrasında sıcak bitkisel
yagda kızartılarak, baharat ve tuz ile aromalandırılarak çerezlik olarak tüketime sunulan mısır tanelerinin, tatlı mısırdan elde edilmesi halinde 2005.80.00.00.00, diger mısırlardan elde edilmesi durumunda ise 2008.99.85.00.00 GTP'inde sınıflandırılması gerekmektedir.
Bilgi ve geregini rica ederim.

S. Umman HAMİDOGULLARI
Müstesar a.
Genel Müdür V.
DAGITIM
Tüm Gümrük ve Muhafaza Basmüdürlüklerine
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr