Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / UKRAYNA İLE VİZELER KALKIYOR

UKRAYNA İLE VİZELER KALKIYOR

UKRAYNA İLE VİZELER KALKIYOR26.01.2011

Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret ve vize muafiyeti görüşmelerinin başlaması konusunu geri kabul anlaşması ile birlikte ele alınacak.
        
KİEV  -  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret ve vize muafiyeti görüşmelerinin başlaması konusunun geri kabul anlaşması ile birlikte ele alınmasıyla ilgili mutabakata varıldığını belirterek, "Bunların süratle neticelendirilerek her iki anlaşmanın biran önce yürürlüğe konulmasını arzu ediyoruz, müzakerelerin hızla sonuçlanması için gerekli talimatları vermiş bulunuyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç, Başkanlık Sarayı'nda başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki bazı alanları kapsayan anlaşmalarla ilgili törene katıldılar ve ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

 İki ülke arasında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konusunda bir anlaşmayı az önce imzaladıklarına vurgu yapan Ukrayna Devlet Başkanı,  "Bu, önemli bir olay. Bu iki ülke halkının ihtiyaçlarını karşılamak için gereken bir çaba. Bu konseyin ikili düzeyde işbirliğinin önemli bir koordinasyon mekanizması olacağı konusunda anlaştık" dedi.

Yanukoviç, şöyle devam etti:
"Varılan önemli anlaşmalar arasında gelecek 5 yıl içinde ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. On yılda ise bunu ikiye katlayarak ticaret hacmimizi 20 milyar dolara ulaştırmaktır. İki ülkedeki Ukrayna ve Türk şirketlerin şartlarının iyileştirilmesi için de gerekli adımlar atılacaktır. Enerji gibi alanları da ele aldık. Enerji alanında ortak bir politikayı sürdürmeyi düşünüyoruz. Uzmanların tecrübelerini beraberce kullanmayı düşünüyoruz. Bizim ilgimiz, Türkiye ile 3. ülkelerde projeleri gerçekleştirmeyi de kapsıyor. Ulaşım alanında da ele alınacak konular var. Batı ve Doğu, Kuzey Avrupa'yı, Orta Asya ile bağlayacak bölge üzeri ulaşım koridorlarının yapımı konusunda mutabık kaldık. Biz savunma sanayi ile ilgili konuları da ele aldık.

Geleceği planladık
Başbakan Erdoğan ise Yanukoviç'in evsahipliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle konuştu:

" Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey kurulmasına ilişkin ortak anlaşmayı Yanukoviç ile imzaladık. Görüşmelerimizde bu stratejik ortaklığın ilk adımlarını bugün atarken bu, aynı zamanda geleceği planlama anlamındadır. Bu çerçevede ikili ilişkilerimizi ekonomik, ticari ve turizm ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konusunda serbest ticaret ve vize muafiyeti konusunda görüşmelerin başlaması konusunda geri kabul anlaşması ile birlikte ele alınması konusunda mutabakat vardık. Bunları süratle neticelendirilerek her iki anlaşmanın biran önce yürürlüğe konulmasını arzu ediyoruz."
 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr