Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / NUSAYBİN SINIR KAPISI 29 OCAKTA AÇILIYOR

NUSAYBİN SINIR KAPISI 29 OCAKTA AÇILIYOR

NUSAYBİN SINIR KAPISI 29 OCAKTA AÇILIYOR24.01.2011

Nusaybin Sınır Kapısı 29 Ocak’ta açılıyor. Yeni açılacak kapıdan Suriye üzerinden Irak’ın Musul kentine gidilebilecek. Bu yol Habur Sınırı’na göre yaklaşık 150 kilometre daha kısa ve daha güvenli bir yol…

 
Mardin’in Nusaybin ilçesinde Türkiye ile Suriye arasında yapılacak olan Nusaybin Sınır Kapısı’nın temeli 29 Ocak’ta Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla atılacak.

Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Aktaş, sınır kapısının yapımı için 2008 yılında 216 dönüm mayınlı sahanın temizlendiğini hatırlatarak, tek gümrük sahasının olacağı Suriye ile ’’Kardeş Kapı’’ modeli olarak işletilecek Nusaybin Sınır Kapısı’nın Türkiye’de ilk olduğunu ve başka örneğinin bulunmadığını söyledi. Aktaş, bu modelin dünyada ikisi ABD, biri İsviçre olmak üzere 3 örneği bulunduğunu ifade etti.

Ortadoğu’ya açılan önemli merkezlerden biri olacak
Tek mühürle geçişlerin yapılacağı Kardeş Kapı modeli ile Türkiye, Ortadoğu’ya daha kolay açılacak. Yapılacak kapı, Habur Sınır Kapısı’nın iş yükünü yüzde 50 oranında hafifletecek.

Sektör yetkilileri, yeni açılacak Nusaybin Kapısı'nın hizmet ve donanımıyla transit geçişlere üstünlük getireceğini ve teslimat sürelerini azalacağını kaydettiler.
 
Suriye üzerinden Irak’a geçişlerde ise mesafe kısalacak. Yeni açılacak kapıdan Suriye üzerinden Irak’ın Musul kentine gidilebilecek. Bu yol Habur Sınırı’na göre yaklaşık 150 kilometre daha kısa ve daha güvenli bir yol.

Necati Aktaş, yapımı üstlenen inşaat firmasının inşaat çalışmalarını Ağustos’ta bitireceğine dair söz verdiğini kaydederek, kapının istihdam yaratacağını, bölgeye ekonomik canlılık getireceğini söyledi.

Kapının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yap-işlet-devlet modeliyle yapılacağını ve temelinin 29 Ocak Cumartesi günü atılacağını belirten Aktaş, törene Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılmasının beklendiğini bildirdi.

Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr