Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TÜRK UÇAKLARININ ULUSLARARASI ALANDAKİ GÜVENİLİRLİĞİ ARTTI

TÜRK UÇAKLARININ ULUSLARARASI ALANDAKİ GÜVENİLİRLİĞİ ARTTI

TÜRK UÇAKLARININ ULUSLARARASI ALANDAKİ GÜVENİLİRLİĞİ ARTTI24.01.2011

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yerli ve yabancı hava araçlarına 2010 yılında 2520 emniyet denetimi (SAFA) gerçekleştirildi.
 
Havayolu işletmelerinin uluslararası sivil havacılık kurallarına uygun uçuş yapması amacıyla gerçekleştirilen yerli ve yabancı hava araçları emniyet denetimleri 2010 yılında en üst seviyeye ulaştı. Geçtiğimiz yıl ülkemize uçuş gerçekleştiren yabancı hava araçlarına 1050 ve Türk havayolu işletmelerine ait uçaklara ise 1470 denetleme yapıldı.
 
Türk havayolu işletmelerinin uluslararası kural ve standartları uygulama konusunda kaydettiği ilerlemeler çerçevesinde önce yıllara göre bulgularda önemli oranda düşüş gözlenirken, Türk sivil havacılık otoritesi tarafından sürekli denetleme geçiren Türk uçaklarına ve havayolu işletmelerine uluslararası alanda güven arttı.
 
Uçaklara yıllık olarak yapılan uçuşa elverişlilik denetimlerinden farklı olarak, Hava Aracı Emniyet Denetimleri, uluslararası örgütler tarafından belirlenmiş kurallar çerçevesinde uçuş öncesinde kokpit, kabin gibi uçağın genel durumunda uçuş emniyetini etkileyebilecek olumsuzlukların tespit edilmesi amacıyla gerçekleştiriliyor. Hava aracı emniyet denetimlerinde, havayolu işletmesinin güzergâh, hava koşulları, notam, ağırlık denge durumu, pilotun sağlık raporu gibi konularda prosedürlere uygun hareket edip etmediğinin yanısıra can yelekleri, oksijen tüpleri, yangın detektörleri gibi ekipmanlarının eksik olup olmadığı ve uçağın genel durumuna ilişkin inceleme yapılıyor.
 
Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı EASA bünyesinde sürdürülen Yabancı Uçakların Emniyet Denetim (SAFA) Programı kapsamında üye ülkeler tarafından gerçekleştirilen tüm denetimler bir havuzda toplanıyor ve diğer üyeler tarafından da görülebilecek şekilde şeffaf bir veri bankası (data base) oluşturuluyor.  Bu çerçevede tüm üye ülkeler, diğer ülkelerden gelen uçakların denetimden geçip geçmediği ve herhangi bir bulguya rastlanıp rastlanmadığını gözleyebiliyor.
 
2002 Yılına kadar hava araçlarına yönelik emniyet denetimi gerçekleştirmeyen Türkiye, aradan geçen 8 yıllık süre zarfında Avrupa ülkeleri içinde en çok hava aracı emniyet denetimi gerçekleştiren ülke konumuna yükseldi.  44 Üyesi bulunan Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) içinde 2007 yılında 9. sırada, 2008 yılında 6.  sıraya yükselen Türkiye,  2009 yılında 2009 denetim hedefini gerçekleştirerek Fransa ve Almanya'dan sonra en çok hava aracı emniyet denetimi yapan üçüncü ülke oldu.
 
2010 yılında yapılan denetimler sayısı ile ilk üç ülke arasında yer alması beklenen Türkiye'nin Avrupa'da en çok denetim gerçekleştiren ülkelerden biri olması, Türk havayolu işletmelerinin uluslararası alandaki güvenilirliğinin artmasında önemli rol oynuyor.

Kaynak: SHGM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr