Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / UÇAKLAR DAHA AZ YAKIT VE DÜŞÜK RİSKLE UÇABİLECEK

UÇAKLAR DAHA AZ YAKIT VE DÜŞÜK RİSKLE UÇABİLECEK

UÇAKLAR DAHA AZ YAKIT VE DÜŞÜK RİSKLE UÇABİLECEK24.01.2011

ODTÜ’lü bilim adamları uçakların rüzgar girdaplarını kontrol altına alıp daha az yakıt tüketmelerini, helikopterlerin de daha sessiz çalışmasını sağladı. Bu sayede kaza riski de azalacak

Çalışmalarına ABD’de başlayıp Türkiye’de sürdüren bir grup Türk bilim insanları, tüm dünyada ses getirecek BCBKDBU-XF12 adlı bir çalışmaya imza attı.

Uçakların rüzgar girdapları kontrol altına alınarak daha az yakıt tüketmeleri ve helikopterlerin de daha sessiz çalışması sağlandı. Bu sayede kaza riski de azalacak.

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü araştırmacıları uçak sektöründe devrim niteliği taşıyan çalışmalarını ABD’de düzenlenen havacılık ve uzay konferansında bilim dünyasına duyurdular.

Bilim dünyasına duyuruldu
Yrd. Doç. Dr. Oğuz Uzol, BCBKU-XF12 projelerinde ise uçakları, helikopterleri ve rüzgar türbinlerini etkileyen uç girdapların daha etkin bir şekilde kontrol altına alınmasını araştırdıklarını bildirdi.
Çalışmalarında elde ettikleri verileri içeren sonuçları ABD’de düzenlenen havacılık ve uzay konferansında bilim dünyasına duyurduklarını açıklayan Uzol, geliştirdikleri sistemin daha az yakıt harcanmasını ve uçakların daha hızlı uçmasını da sağlayacağını sözlerine ekledi.
Verilen bilgilere göre, BCTU-XF12 projesi devletin özel koruması ile sürdürülüyor.
Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr