Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / SIRBİSTAN İLE HAVAYOLUNDA İŞBİRLİĞİ

SIRBİSTAN İLE HAVAYOLUNDA İŞBİRLİĞİ

SIRBİSTAN İLE HAVAYOLUNDA İŞBİRLİĞİ21.01.2011

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin son 10 yılda müteahhitlik alanında elde ettiği başarının, Sırbistan'daki altyapı inşaatlarında başarılı kullanılacağına inandığını ifade etti.

Bakan Yıldırım, Sırbistan Devlet Bakanı Suleyman Uglyanin ile makamında görüştü.

Görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım, Konuk Bakan ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
İki ülke bakanlıklarının çalışmalarıyla ulaştırma ve haberleşme alanlarında işbirliğine gideceklerini ifade eden Yıldırım, iki ülkenin birbirlerini, sınırı bulunmamasına rağmen ''komşu'' ülke olarak gördüklerini ve ilişkilerinin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Yıldırım, 2009 yılında özellikle gelişmiş ülkeleri etkileyen ekonomik kriz yaşandığını anımsatarak, bu durumun iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkileri de etkilediğini kaydetti. Aynı yıl Türkiye-Sırbistan arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 329 dolarla en alt seviyede gerçekleştiğini, geçen yılın ilk 11 ayında 370 milyon dolara tekrar yükseldiğini anlatan Yıldırım, iki ülkenin imkanları göz önüne alındığında bu rakamların çok mütevazı boyutta olduğunu ve artırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye ile Sırbistan arasında karşılıklı yatırım imkanlarının geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, iki ülke arasında kısa süre önce vizelerin kaldırıldığını, bu sayede ilişkilerin geliştirilebileceğini ve iki ülke insanının birbirlerine yönelik ön yargılarının ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.
Yıldırım, ''Türkiye'nin son 10 yılda müteahhitlik alanında elde ettiği başarının Sırbistan'daki altyapı inşaatlarında başarılı kullanılacağına inanıyorum. Bu alanda işbirliği geliştirebiliriz. Müşterek yapabileceğimiz çok iş olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, 2 Şubat'ta Slovenya'da Balkan Ülkeleri Ulaştırma Bakanları Toplantısı gerçekleştirileceğini de bildirdi.

''Başbakanımız Mayısta Türkiye'ye Gelmek İstiyor''

Sırbistan Devlet Bakanı Uglyanin de Türkiye'ye Hükümetinin işbirliği talepleriyle geldiğini söyledi.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu ile dün bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Uglyanin, THY ile Sırbistan Havayolları arasında işbirliği yapılabileceğini bildirdi.

Ülkesinin maddi ve ekonomik sıkıntılarını çalışarak aşmaya çalıştığını belirten Uglyanin, işbirliği konusunda Türkiye'den ve özellikle Ulaştırma Bakanlığından talepleri olduğunu dile getirdi.
Uglyanin, Ulaştırma Bakanı Yıldırım'dan Karadağ Ulaştırma Bakanı'nı arayarak, işbirliği projelerine katılması davetinde bulunmasını da talep etti.

''Bir Boşnak olarak ülkem için yapacağım çalışmalardan mutluluk duyarım'' diyen Uglyanin, Başbakanlarının Mayısta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirmek istediğini aktardı.
Uglyanin, ''Türkiye olarak yardımlarınızdan öte sizden özellikle altyapı ve yol inşasında tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz'' diye konuştu.
Konuk Bakan Uglyanin, ülkesinde Serbest Gümrük Bölgesi kurulmasını planladıklarını, pilot proje olarak gerçekleştirilecek bu çalışmanın Balkanlar'da da örnek bir proje olacağını düşündüklerini kaydetti.
Ulaştırma Bakanlığının Türkiye'de teknoloji ve ulaştırma alanlarında kalkınma için önemli çalışmalar yaptığını belirten Uglyanin, bu çalışmaları Sırbistan'dan hayranlıkla izlediğini ifade etti.

Kaynak: UBAK

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr