Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / BEKLEMELER OLMASA İHRACAT YÜZDE 40 ARTAR

BEKLEMELER OLMASA İHRACAT YÜZDE 40 ARTAR

BEKLEMELER OLMASA İHRACAT YÜZDE 40 ARTAR20.01.2011

Gaziantepli işadamlarının Habur Sınır Kapısı'yla ilgili dile getirdiği şikayetlere diğer bölge illerindeki işadamlarından da destek geldi.
 
Sınır geçişlerinde saatlerce kuyrukta beklediklerini vurgulayan bölge işadamları, Habur'da gerekli tedbirlerin alınması halinde Irak'a ticarette büyük artış olacağını ifade ediyor.

Gaziantep'te geçen hafta yapılan Zaman Sektörler Buluşması'nda işadamları Habur Sınır Kapısı'nda karşılaştıkları problemleri dile getirdi. İhracatın her geçen yıl katlanarak arttığı Irak'a sırf Habur'daki zaman kaybından ötürü gitmeye çekinen bölgedeki işadamları, kapıda saatlerce kuyrukta bekletilmekten şikayet ediyor. "Habur'da problem kronikleşmiştir." diyen Mardin İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Ali Babaoğlu, taksicilerin çay ve sigara gibi küçük ölçekli ticareti yüzünden işadamlarının ve TIR'ların saatlerce kuyrukta beklediğini vurguladı. Babaoğlu, "Geçen hafta kardeşim bir grup işadamıyla gitti. Tam 12 saat kapıda beklediler." şeklinde konuştu. Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan da Habur'da işadamlarının hâlâ 10-12 saat beklediğini ifade etti.

Gaziantepli işadamlarının Habur Sınır Kapısı'nda yaşadığı sorunları Zaman Sektörler Buluşması'nda gündeme taşıyan Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Cahit Erbalcı, istendiği zaman Habur'daki trafiğin azaltılabileceğini vurguluyor. Zaman Gazetesi'nin sınır kapısıyla ilgili yaptığı haber sonrasında geçişlerdeki probleme el atıldığını belirten Erbalcı, "Çözümün uzun vadede olması, gerekiyor. En son gittiğimde kapıda saatlerce bekledim. Ayrıca oradaki bir görevlinin 'yemek molası verdim' diyerek bırakıp gitmesi beni hayli şaşırttı." bilgisini veriyor. 13 yıldır Irak'a ihracat yapan Gaziantepli işadamı Ahmet Fahri Serdar ise en son üç hafta önce sınırdan geçiş yaptığını ve Irak'a 6 saatte geçebildiğini belirtiyor. Habur'da gerekli kolaylıkların sağlanması ve alternatif kapıların açılmasıyla ihracatın katlanarak artacağını belirten Serdar, "İşadamlarına sınır geçişinde kolaylık sağlansın, Irak'a ihracatımız en az yüzde 40 artar." ifadesini kullanıyor. Gaziantep'in önemli ihracatçılarından Makbaş'ın sahibi Abdulkadir Akan da, zaman zaman sınır geçişlerinde düzelme olsa da istikrarlı bir iyileşme sağlanamadığını ifade ediyor. Cizre Genç İş Adamları Derneği Başkanı Ali Bingöl ise peronların acilen genişletilmesi gerektiği üzerinde duruyor.

Başmüdür Bolat: 15 dakikada İŞLEM tamam
İşadamlarının, Irak ile ticaretin gelişmesine engel olmakla eleştirdiği Habur Sınır Kapısı'nın başmüdürü Rifat Bolat, kapıda personel yetersizliği yaşanmadığını, geçen yıl gerçekleştirilen atamalarla yüzde otuz personel artışı sağlandığını kaydetti. Konuyla ilgili açıklama yapan Bolat, çıkış işlemlerinin on iki, giriş işlemlerinin ise sekiz peronda yirmidört saat kesintisiz yürütüldüğünü kaydetti. Kapıyla ilgili çok başlılık iddiasıyla ilgili olarak ise Bolat, 'gümrük sahası' içerisinde farklı kamu kurumunun bulunmasının yerinde hizmetin gereği olduğunu ve kurumlar arası eşgüdümün Habur Mülki İdare Amirliği'nce yürütüldüğünü söyledi. Araçların Şırnak İl Özel İdaresi TIR parkında beklemeksizin aynı gün içerisinde Habur Gümrük Sahası'na giriş yaparak Irak'a çıkış yapabildiğini belirten Bolat, şunları kaydetti:

"İşlemler yavaş değil, olağanüstü sayılabilecek bir hızla on beş dakikada sonuçlandırılmaktadır. Habur'da her gün 3 bin 500 civarında TIR, kamyon ve tanker olmak üzere toplam 5 binden fazla taşıtın giriş/çıkış gümrük işlemleri aynı gün içerisinde TIR parkında beklemeksizin tamamlanmaktadır. Yoğun iş yükü ve çalışma temposuna rağmen müsteşarlığımız misyonuna uygun olarak yasal ticaret olağanüstü kolaylaştırılmıştır."
Kaynak: Zaman

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr