Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / AKARYAKITTA VERGİ İNDİRİMİ YOK

AKARYAKITTA VERGİ İNDİRİMİ YOK

AKARYAKITTA VERGİ İNDİRİMİ YOK19.01.2011

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıtta vergi indirimi düşünmediklerini söyledi.

Şimşek, "Bizim vergi indirimine ilişkin çalışmamız yok. Popülizm tuzağına düşmeyeceğiz" dedi. Maliye Bakanlığı'nda Makroekonomik Gelişmeler ile 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri konulu basın toplantısı düzenleyen Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin soruları da cevapladı. "Akaryakıt vergi indirimi konusunda bir çalışma başlattınız mı?" sorusuna, "Popülizm tuzağına düşmeyeceğiz" diyerek karşılık veren Şimşek, şöyle devam etti:

"Yapılandırmadan gelmesi muhtemel olan kaynak ile 2B arazilerinden gelecek gelirler bir defalık. Vergi indirimine gideceksek kalıcı gelirler çerçevesinde bunu yapmamız lazım. Ne zaman Maliye Bakanlığı olarak vergiyi tabana yaymada daha başarılı olursak kalıcı bir şekilde Türkiye'nin üretimini sınırlayan vergilerde tabi ki mükellef lehine düzenleme yaparız. 2002 yılında alınan 100 liralık benzinin 70 lira 30 kuruşu devlete vergi olarak geliyordu. Bugün bu rakam 65 kuruş. Bu da yüksek bir rakamdır. Ama 2011 yılında da düşmeye devam edecektir. Çünkü vergilerde 1 kuruşluk artış yapmadık, öngörmüyoruz da."

Akaryakıt ve iletişim üzerindeki vergilerin yüksek olduğunu kabul eden Maliye Bakanı Şimşek, bunları imkanlar el verirdiğinde düşüreceklerini belirtti. Bunun da gelir bazını ciddi şekilde artırarak yapmayı planladıklarını kaydetti. Dolaysız vergilerin yaygınlaştırılması için ciddi çaba içinde olduklarını ifade eden Şimşek, "Ama şu anda bizim vergi indirimine ilişkin çalışmamız yok. 2002 yılında petrol fiyatları 20 ile 28 dolardı. Bugün 100 dolara dayanmış durumda. 4 katlık artış var. Seçimlerden hemen sonra Gelir Vergisi reformunu yapacağız ve doğrudan vergiyi artıracağız" diye konuştu.
BENZİNDEKİ KÜLTÜR BAŞKENTİ PAYI
Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul'un 'Kültür Başkenti' olması çerçevesinde düzenlenecek organizasyonlara finans sağlamak amacıyla akaryakıta konulan 1 kuruşluk ek maliyetin akıbeti ile ilgili ilgili ise şu bilgiyi verdi: "Benzinde ve motorinde 1 kuruşluk artırım olmuştu. İstanbul Kültür Başkenti'nin harcamaları birden bire sıfırlanmıyor. İlke olarak vatandaşımıza dürüst davrandık. Geçici olarak koyduysak, zamanında gözden geçirip gereğini yapacağız" dedi.

Cari açığa ne gibi tedbirler alınacağına dönük soruya, Türkiye için kırılganlık noktası olan cari açığı AK Parti Hükümeti'nin iyi yönettiğini belirterek karşılık veren Şimşek, petrol fiyatları artınca Türkiye'nin cari açığının yükseldiğini kaydederek, "Buna karşı tedbirler de alıyoruz. Carı açığı arttıran bir yaklaşım içinde değiliz" şeklinde konuştu.

Tablo bu kadar iyiyken, ulaşılan rakamların ücret gelirlerine yansıtılıp yansıtılmayacağının sorulması üzerine Şimşek, "Artan gelirlerimizi, emekli, memur, ve işçilerimizle paylaştık. Emeklilerimizin maaşını en az yüzde 8, en düşük emekli maaşını yüzde 20 arttırdık. Memur maaşları ortalama yüzde 13,7 artacak" sözleriyle cevapladı.
Borç yapılandırmasında daha önce 31 Temmuz öncesi borçlara af gelirken Meclis'te bunun 31 Aralık'a çıkarıldığının aktarılması üzerine Maliye Bakanı, şunları ifade etti:

"Bu yapılandırmanın af olmaması için Maliye Bakanlığı olarak gerekeni yaptık. Hiçbir şekilde 73 milyonun hakkı olan vergi alacaklarından vazgeçmedik. Devletin alacağını bir kuruşundan vazgeçmiyoruz. Bu bir af değil bu bir kolaylıktır. 31 Temmuz değil de 31 Aralık oldu. Vatandaşımız beklentiye girerek yükümlülüklerini yerine getirmez diye düşündük. Parlamentodaki görüşmelerde bu hususta bir ısrar oldu. Alt komisyondaki görüşmeler çok uzadı. Yeni sorunların oluşmaması için bu yönde gelen talepleri doğru bulduk. Meclis süreci oranın taktirinde. Vergi gelirleri kısmen de olsa etkilendi."

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr