Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / RUSYA İLE VİZE İKİ AYA KALKIYOR

RUSYA İLE VİZE İKİ AYA KALKIYOR

RUSYA İLE VİZE İKİ AYA KALKIYOR18.01.2011

Rusya ile vizelerin kaldırılmasına ilişkin bugün imzalanacak Geri Kabul Anlaşması sonrası, en geç iki ay içinde vizeler karşılıklı olarak kaldırılacak.

Geçtiğimiz yıl 12 Mayıs'ta Türkiye ile Rusya arasında vizelerin kaldırılması yönünde imzalanan protokolün ardından bugün iki ülke arasında anlaşmaya son aşamayı verecek Geri Kabul Anlaşması imzalanıyor. Rus Büyükelçiliği'nden alınan bilgiye göre bu anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte bir-iki ay içerisinde iki ülke arasında karşılıklı olarak vizeler kaldırılacak. Vizelerin kaldırılmasıyla Rus ve Türk işadamlarının vizeye ihtiyaç duymadan karşılıklı ticareti artırması bekleniyor. Turizm tarafında ise anlaşmanın turizm sezonu öncesine denk gelmesi ve Rus turistlerin bu sene vizesiz olarak Türkiye'de tatil yapmaları açısından önem taşıyor. Turizmciler uygulamanın yaz sezonu öncesinde başlamasının avantaj yaratacağı görüşünde. 2 0 1 0 ' d a Türkiye'ye 3 milyon Rus turist geldi. Rusya'ya gitmek için 100 bine yakın Türk vize aldı.
 
'Schengen vizesine karşı avantaj oluşturur'
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, "Resmi imzalar atıldıktan sonraki süreç bizim için önemli. Bunun geri dönüşü imzalar atıldıktan sonra olur. Özellikle mayıs ayında Rus misafirlerin rezervasyonlarının arttığı dönem öncesinde imzalanması bir avantaj yaratır. Türkiye yeni uygulama ile özellikle Schengen ülkelerine karşı vize avantajını koruyacak. Bunun, gelen turist sayısını önümüzdeki günlerde olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
 
3 milyon Rus turist için büyük yarış
Türkiye'nin Rusya ile vizeleri kaldırmasının ardından Akdeniz çanağındaki turizm ülkelerinden İspanya da turizmde umudunu Rus turistlere bağladı. Türkiye'nin geçen yıl Rusya ile vizeleri kaldırma kararı almasının ardından krizden etkilenen İspanya da Rus turistlere vize uygulamasında serbestliğe gitmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda Lizbon'da yapılan NATO zirvesinde İspanya Dışişleri Bakanı Jimenez Garcia Herrera ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov arasında gündeme gelen konu hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Rusya, kendi vatandaşlarına vize serbestliği isterken İspanya da 2014 kış olimpiyatları ve 2018'deki Dünya Kupası'nın inşaasında İspanyol şirketlere iş istiyor.
 
Kaynak: Sabah

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr