Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜ BÜYÜTMEYE VE GELİŞTİRMEYE İHTİYACIMIZ VAR

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜ BÜYÜTMEYE VE GELİŞTİRMEYE İHTİYACIMIZ VAR

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜ BÜYÜTMEYE VE GELİŞTİRMEYE İHTİYACIMIZ VAR13.01.2011

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, denizcilik sektörünün, son yıllarda hızla gelişerek, hem istihdam hem de döviz kazandırma açısından, ülkenin yıldız sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, hem gemi inşa sanayinin, hem deniz taşımacılığının hem de liman yatırımlarının eşgüdüm içinde teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Haber videosu için lütfen buraya tıklayınız.
 
TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi toplantısı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımıyla Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde yapıldı. M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, sadece gemi inşa sanayindeki istihdamın, küresel kriz öncesi itibariyle son 10 yılda, 5 binden 40 bine ulaştığına işaret ederek,  yine aynı dönemde sektörün ihracatının, 250 milyon dolardan, 3 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
 
2003 öncesinde belli bir alanda sıkışıp kalan tersanelerin, doğru yatırım teşvikleriyle, Hopa'dan İskenderun'a kadar geniş bir bölgeye yayıldığını ve 40'dan 100'ün üzerine çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Böylece Türkiye, gemi üretim kapasitesi anlamında dünyada 23. sıradan 8. sıraya, hatta sipariş adedi anlamında 5. sıraya kadar yükselmiştir'' dedi.
 
Küresel iktisadi krizin en çok etkilediği sektörün de, denizcilik ve özellikle de gemi inşa sanayisi olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, istihdamın ve ihracatın neredeyse üçte ikisini, bu dönemde kaybettiklerini ifade etti.
 
“Hedef dünya ticaretinin yeniden canlanacağı günlere hazır olmak”
 
Hedeflerinin küresel kriz sonrasında, dünya ticaretinin yeniden canlanacağı günlere hazır olmak olduğunu belirten TOBB Başkanı, tersanelere önemli miktarda kamu projesi aktarılmasının, savunma sanayinde yerli gemi üreticilerinin ilk defa ana tedarikçi olmalarının, kredi garanti fonu sistemine yine ilk defa gemi inşa sektörünün dahil edilmesinin, yaşanan sıkıntıların aşılmasında önemli adımlar olduğunu vurguladı.
 
 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 500 milyar dolar ithalat olmak üzere, 1 trilyon dolarlık dış ticaretin hedeflendiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''O halde, hem gemi inşa sanayimizi, hem deniz taşımacılığını, hem de limanlarımızı geliştirmeye ve büyütmeye ihtiyacımız var. Bu çerçevede, denizcilik sektörümüze, bir bütün olarak yatırım teşvik sistemi içinde özel bir yer verilmesini bekliyoruz''diye konuştu.
 
'Potansiyel yüksek ancak teşvik gerekiyor''
 
Sadece AB üyesi devletlerde değil, asıl rakip konumundaki Çin, Kore Brezilya, Hindistan ve Rusya da, gemi inşa sanayine, doğrudan ya da dolaylı destekler geliştirildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ancak Türkiye'de bu sektörün büyük ölçüde teşvik kapsamı dışında kaldığını söyledi.
 
Deniz taşımacılığı ve gemi inşa sektörlerinin gösterdikleri başarıyla, Türkiye'nin küresel rekabetteki gururu olduğunu ve küresel rakiplerinin aldığı desteğe benzer bir ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu,  şunları kaydetti:
 
''İtalya ile Çin arasında en büyük ekonomisiyiz, sanayi malı tedarikçisiyiz, ticaret yolları üzerindeyiz. Ama 2009 yılında bizim limanlarımızda 310 milyon ton yük yükleme boşaltma yapılmışken, bu rakam, ekonomik büyüklüğü bizimle hemen hemen aynı olan, ama kıyı şeridi bizimkinin 15'te biri olan Hollanda'da 468 milyon ton. Öte yandan gemi taşımacılığında Avrupa'nın 6'ıncısıyız. Ama potansiyelimiz çok daha yüksek. 
 
Son 5 yılda Avrupa'da deniz yolu ile taşınan yük, yıllık ortalama yüzde 3 artarken, bizde yüzde 19 arttı. Özellikle transit taşıma neredeyse her yıl ikiye katlanıyor. Kriz yılı olan 2009'da, AB'de gemi taşımacılığı (limanda yüklenen boşalana göre) yüzde 12 daralırken, bizdeki hacim sadece yüzde 5 azaldı. Bu sayede taşımacılıkta bizden önde olan Almanya'nın önüne geçtik. Buda gemicilik sektöründeki potansiyelimizin yüksekliğini gösteriyor. Ama akaryakıt taşıması çıkarıldığında, hala Avrupa'nın ilk 20 limanı içinde yer alacak limanımız yok. Demek ki, hem gemi inşa sanayini, hem deniz taşımacılığını hem de liman yatırımlarını eşgüdüm içinde teşvik etmeliyiz.''
 
Borçlar Kanunu
 
Konuşmasında Borçlar Kanununa da değinen Hisarcıklıoğlu, ''Yeni Borçlar Kanunu Tasarısının Meclis'te uzlaşma içinde ve hızlı şekilde kanunlaşmasını sağlayan iktidar ve muhalefet partilerimize teşekkür ediyorum. Siyasette sağlanan bu diyalog ve uzlaşma özel sektöre büyük bir moral kaynağı olmuştur. Yıllardır gündemimizde olan yeni Ticaret Kanununun da bu sayede yakın zamanda yasalaşacağına  inanıyorum'' diye konuştu.
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise konuşmasında, amaçlarının Türkiye'nin  ekonomisiyle, taşımasıyla bir bütün olarak gelecek yıllarda hedefledikleri noktaya varması olduğuna işaret ederek, bunun için birlikte hareket ederek, çalışmaları sürdüreceklerini bildirdi.
 
 
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, konseyin 2010 yılının son toplantısını yaptığını belirtirken, burada sektöre ilişkin sorunların ve yapılan çalışmaların değerlendirileceğini ifade etti. Yıldırım, küresel krizin etkilerinin, azalmasına rağmen devam ettiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.
 
Kaynak: TOBB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr