Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ERKESKİN: TAHKİM MÜESSESİ İLE İHTİLAFLARI HIZLICA ÇÖZMEK İSTİYORUZ

ERKESKİN: TAHKİM MÜESSESİ İLE İHTİLAFLARI HIZLICA ÇÖZMEK İSTİYORUZ

ERKESKİN: TAHKİM MÜESSESİ İLE İHTİLAFLARI HIZLICA ÇÖZMEK İSTİYORUZ10.01.2011

Türkiye'nin 2023 yılında toplam dış ticaretinin 1.2 trilyon dolar olmasının öngörüldüğünü söyleyen Turgut Erkeskin, dernek olarak 'UTİKAD'ın 2023 yılı vizyon ve misyonunu ne olmalı?' şeklinde bir çalışma yapacaklarını belirtti. 

Geçtiğimiz ay Uluslararası Taşımacılık ve Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanlığı'na Turgut Erkeskin seçildi. Turgut Erkeskin, uzun yıllar UTİKAD'ın farklı çalışma gruplarında ve son 4 yıldır da yönetim kurulunda görev yapıyordu. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meslek Komitesi'ndeki ilk forwarder temsilcisi olan Erkeskin, bu görevine halen devam ediyor. Erkeskin, dergimiz Transport'a başkanlığı ve yapmayı düşündüğü projeler hakkında konuştu.

Kosta Sandalcı'dan sonra derneğin başkanlığını üstlenen Erkeskin'e ilk olarak "Nasıl bir başkan olacaksınız, farklı neler yapacaksınız' diye sorduk. Erkeskin, UTİKAD'ın kurumsal bir yapıya sahip olduğunu, bu kurumsal yapıda başkanların değişmesi durumunda konuların ve görüşlerin de değişmesinin söz konusu olmadığını söyledi. UTİKAD'ın kurumsal bir duruşunun olduğunu kaydeden Erkeskin, "Günün şartları ve değişen şartlar içerisinde belki bir takım modifikasyonlar yapılabilir ama bu da kesinlikle bir tek yönetim kurulu başkanını görüşü değil, tüm yönetim kurulu ile beraber üyelerimizden gelen geribildirimlerle beraber almış olduğumuz kararlar çerçevesinde olacaktır" dedi.

UTİKAD'IN 25'İNCİ YILI

"O zaman sadece durumu yani süreci idare mi edeceksiniz" dediğimizde Erkeskin şunları söyledi: "25 yıldır gelen bir UTİKAD geleneği var. Bu süreçte her başkan biraz daha bir şeyler katmış ve iyi bir yere getirmiştir. Bizim en önemli hedefimiz, 'Sektörde iyi konuma gelmek, söz sahibi olmak, sektörün daha ileriye gitmesi için çalışmak yani lojistik faaliyetlerinin enternasyonal standartlarda ve kalite yapılmasını sağlamak' olacaktır. Türkiye'de lojistik faaliyetlerinin dünya standartlarında ve kalitede yapılandırılması temin etmemiz gerekir."

2023 VİZYONU

Gelecek yıl UTİKAD'ın kuruluşunun 25'inci yılı olduğunu hatırlatan Erkeskin, "Bu yıldönümünde farklı bir çalışma yapma niyetimiz var" dedi ve neler yapılacağını şöyle anlattı: "Türkiye'nin bir hedefi var. 2023 yılın 500 milyar dolarlık ihracat yapmak. 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşırken Türkiye'nin ihracatının belirli bir bölümünün de ithalata bağlı olduğunu düşünürsek bu durumda 2023 yılında ithalat rakamımız 650-700 milyar dolar civarında olacağını öngörebiliriz. İthalat-ihracat endeksi çok fazla değişmez ise böyle bir denklem var. Bu durumda da toplam diş ticaretimiz 1.2 trilyon dolar civarında olacaktır. Bugün dış ticaret hacmimiz 250-300 milyar dolar sevilerinde olduğuna göre 2023'e kadar dış ticarette 4 ile 5 kat büyümeyi hedefliyoruz. 4-5 kat büyüme ile beraber biz sivil toplum kuruluşlarının da bu sürece yönelik yeni vizyon ve misyon çalışmasında bulunması gerekir. Bizim ilk yapacağımız çalışmalardan birisi bu konuda olacak. İşte bizim yapacağım ilk çalışma 'UTİKAD'ın 2023 yılı vizyon ve misyonunu ne olmalı' başlıklı olacaktır. Üyelerimizle beraber toplanıp böyle bir çalışma yapacağız. 2023'te dernek olarak ne yapmalıyız? Bu sorunun cevabını arayacağız. Çünkü 2023 yılında 1.2 trilyon dolarlık dış ticaret rakamına ulaşırsak burada çok ciddi bir lojistik altyapıya da ihtiyaç olacak. Biz bu büyümede UTİKAD olarak nerede duracağımızı tespit etmek istiyoruz.

Bu dönemde diğer bir çalışmamız ise üye sayımızı artırmak olacaktır. Üye sayımızı yüzde 20-30 seviyesinde artırmayı planlıyoruz ve üyelerimizle daha interaktif ilişkimiz olacak.

TAHKİM ÇÖZÜM SÜRECİNİ HIZLANDIRACAK

Öte yandan dernek olarak bir tahkim müessesi geliştirdik. Bu tahkim müessesi; üyelerimizin üyelerimizle ve üyelerimizin müşterileri ile olan ihtilaflarında bir çözüm merci olabilir düşüncesindeyiz. Buradaki amaç, mahkemeye gitmeden önce ortaklaşa bir platformda bir bağımsız kişi ya da kişilerin yani bir heyetin huzurunda bu problemin konuşulması ve bir çözüme ulaştırılabilmesi ve iki tarafın da bunu kabul etmesi durumunda tahkim müessesinden çıkacak sonucu kabul etmeleri ve sulh olmaları. Tahkim müessesinde oradan çıkacak sonucu hiç kimse kabul etmek zorunda değil ama biz burada süreci kısaltıp daha çabuk çözüme ulaşmayı amaçlıyoruz."

BİZ DE GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ HİZMETİ VEREBİLMELİYİZ

Eski başkan Kosta Sandalcı'nın sık sık üzerinde getirdiği 'gümrük müşavirliği' konusunu Erkeskin'e de sorduk. Erkeskin Türkiye'de gümrük müşavirliği sadece gümrük müşavirliği yapmak üzere kurulmuş firmalar tarafından verilen bir hizmet olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Siz Türkiye'nin gümrük kanunlarını, gümrük yönetmeliklerini uygulamakla bir takım firmaları ya da kişileri yetkilendiriyorsunuz. Onlara imtihanlar sonucunda gerekli sertifikaları verip görevlendirmeyi yapıyorsunuz. Ama bir başka gerçeğimiz daha var. O da lojistik zincirinin malın üretildiği noktadan tüketildiği noktaya kadar geçen süreç içerisindeki kontrolünü ve yönetimini sağlamak. Bunun bir parçası da gümrük hizmetleri. Şimdi biz malı üretim yerinden alıyoruz, Türkiye gümrük sınırına kadar getiriyoruz. O aşamada malın hareketi ve takibi ile ilgili kontrol bizden çıkıyor.Gümrük müşavirleri gümrükleme işlemlerini yapıyorlar. Daha sonra biz gümrüklenmiş bir malı alıp kullanılacağı son noktaya götürüyoruz. Biz burada diyoruz ki, gümrük müşavirliği meslek olarak devam etmelidir. Ancak bizler de lojistik firmaları olarak gümrük müşavirlerini kendi firmalarımızda istihdam edip gümrükleme işlemlerini yapabilmeliyiz. Burada bugünkü yapıda faaliyetlerini sürdüren gümrük müşavirleri de çalışmalarına devam etsin. Buradaki amaç, tamamen bir noktada bütün hizmeti müşteriye verebilmek ve malın gecikmesine mahal vermemek. Kimsenin burada bir kaybı yok. Süreçlerin hızlandırılması, süreçlerini optimizasyonu açısından bunun sağlıklı işleyeceğini öngörüyoruz."

Lojistikte kamu ve özel sektör birlikte çalışmalı

Türkiye lojistik endeksinde 39'unculuk ile 45'incilik arasında varlığını sürdürüyor. Bu ligdeki yerimizi daha yukarıya doğru çıkartmamız lazım. Buradaki gelişimi sağlayabilmemiz için de bizim süreçlerimizi tekrar analiz etmemiz lazım. Bunu hem diğer derneklerle hem de kamu idaresi ile beraber yapmamız lazım. Bunlarla ilgili fikir üretip uygulamaya koymalıyız. Lojistik öyle bir sektör ki, kamu idaresi ile özel sektörün iç içe çalışması gerekiyor. Lojistik çok ciddi bir altyapı yatırımı gerektiriyor. Lojistik çok ciddi bir gümrük entegrasyonu gerektiriyor. Dolayısıyla bu süreçlerdeki optimizasyonlar kamu idaresi tarafından yapılacağı için bu görüşlerle gidip onlara bunları kabul ettirip uygulattırabilmemiz lazım.

Kaynak: Transport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr