Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / YILDIRIM: CUMHURİYETİN 100. YILDÖNÜMÜ HEDEFİ OLARAK DUBLE DEMİRYOLLARI PROJESİNİ 2011 YILI İTİBARİYLE BAŞLATIYORUZ

YILDIRIM: CUMHURİYETİN 100. YILDÖNÜMÜ HEDEFİ OLARAK DUBLE DEMİRYOLLARI PROJESİNİ 2011 YILI İTİBARİYLE BAŞLATIYORUZ

YILDIRIM: CUMHURİYETİN 100. YILDÖNÜMÜ HEDEFİ OLARAK DUBLE DEMİRYOLLARI PROJESİNİ 2011 YILI İTİBARİYLE BAŞLATIYORUZ10.01.2011

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Bugün artık Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, bölünmüş yollarda araba sollama ihtiyacı duymadan seyahat yapabiliyorsunuz. Bu da insana, hayata verdiğimiz değerin bir ölçüsüdür. Yolları böldük ama hayatları birleştirdik'' dedi.

TCDD Vakfınca demiryolu çalışanları için düzenlenen Araç Kampanyası Anahtar Teslim Töreni, Göral A.Ş.'de yapıldı.

Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, TCDD'nin 1,5 asırı aşan tarihinde, Türkiye'nin kaderine hükmetmiş, köklü bir kuruluş olduğunu söyledi.

Türkiye'nin İstiklal mücadelesinde de demiryollarının görüldüğünü belirten Yıldırım, Türkiye'nin kalkınması ve Türk halkının refahı için yapılan mücadelede de demiryollarının bulunduğunu ifade etti.
Demiryollarının zaman zaman parlak dönemleri olduğu gibi unutulduğu, ihmale uğradığı dönemlerinin de bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, özellikle 1950'lerden sonra 2000'li yıllara kadar demiryollarının büyük bir ihmale, unutulmuşluğa terk edildiğini söyledi. Hükümetleri döneminde, demiryolları ile ilgili çok önemli projeleri başlattıklarını kaydeden Yıldırm, Türkiye'nin yüksek hızlı trenle tanışması ve yıllardan beri söylenip uygulanmayan projelerin teker teker hayata geçirildiğini dile getirdi. Marmaray, Kars-Tiflis-Batum, Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul hızlı tren, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren, Ankara-Sivas-Erzincan Yüksek Hızlı Tren projelerinin hükümetleri döneminde başlayan, bitirilen projeler olduğunu hatırlatan Yıldırım, demiryollarının 50-60 yıllık ihmalini ortadan kaldırmak, demiryollarının güveniliğini daha da artırmak için demiryolu çalışanlarının büyük bir gayret gösterdiğini ifade etti.

Mevcut hattın yüzde 60'ını tamamen elden geçirdiklerini söyleyen Yıldırım, böylece, önceki yıllara göre daha güvenli bir seyahatin mümkün hale geldiğini söyledi.

Hükümetin ulaşım projelerinin arasında, bölünmüş yol projelerinin de önemli yer tuttuğunu dile getiren Yıldırım, 8,5 yıl içeresinde 10 bin kilometre bölünmüş yol yaparak, hizmete soktukları söyledi. Yıldırım, Cumhuriyet tarihinde yapılan bölünmüş yol miktarı 6 bin 100 kilometreyken, iktidarları döneminde 14 bin kilometre bölünmüş yolun hizmete açıldığını anımsattı. Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bugün artık Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, bölünmüş yollarda araba sollama ihtiyacı duymadan seyahat yapabiliyorsunuz. Bu da insana, hayata verdiğimiz değerin bir ölçüsüdür, yolları böldük ama hayatları birleştirdik.

Şimdi artık yeni bir döneme giriyoruz. O dönemde, duble yollardan sonra 2023, Cumhuriyetin 100. yıldönümü hedefi olarak duble demiryolları projesini, 2011 yılı itibarıyla başlatıyoruz. Böylece, Türkiye çift hat demiryolları ile ana hatlarda, tamamen yeni demiryolları yapacağız. Mevcut yolları tamamen iyileştireceğiz. Böylece 2023 yılına kadar, yaklaşık 10 bin kilometre yeni demiryolu yapmak suretiyle demiryollarımızı Büyük Atatürk'ün söylediği gibi 'Bu ülkenin ümran ve refah yolu' yapmaya kararlıyız. Bunu başaracağız çünkü demiryollarına inanan 73 milyon vatandaş var.''

''Trafikte Hız Felaket, Bilişimde Hız Berekettir''

Günümüzde, dünyada, yüksek hızlı demiryolu yapımında ilk sırada Çin'in geldiğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin ana demiryolu ağını oluşturacak 10 büyük projede Çinlilerle ortaklığı girdiklerini bildirdi. Bu projelerin toplam tutarının 50 milyon Türk Lirası olduğunu kaydeden Yıldırım, bu projeleri önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleştirmeye kararlı olduklarını dile getirdi.

TCDD Vakfı'nın ilk günlere göre çok daha iyi durumda olduğunu, maddi imkanlarının geliştiğini, üyelerine ev, araba ve kredi verebildiğini anlatan Yıldırım, bunun bir beraberlik örneği olduğunu ifade etti.

Demiryolculuğun bir gelenek, yaşam tarzı olduğuna, gelenekleri görenekleri bulunduğuna, nesilden nesile aktarılan bir anlayış olduğuna işaret eden Yıldırım, ''Hem geleneklerimizi muhafaza edeceğiz hem de ülkemizin geleceğini hazırlayacağız. Demiryolları bu anlayışla çalışıyor. Bundan sonra sadece demiryolu yapmayacağız, aynı zamanda vatandaşımızın, milletimizin gönül yollarını da yine demiryolcuları yapacak, buna inanıyorum'' dedi.

Bu kampanyayla, çalışanların araba ihtiyaçlarını karşılayacaklarını kaydeden Yıldırım, araç kampanyasına katılan demiryolu çalışanlarına seslenerek, ''Trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir. Kurallara uyun. Zira yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Bölünmüş yolları yaptık ki hayatlar bölünmesin, sevenler birbirine ulaşsın. Güle güle kullanın'' dedi.

30 Demiryolu Çalışanına Anahtar...

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da törenin hem araç alacak çalışanlarını, hem vakfı hem de marka sahiplerini sevindirdiğini söyledi. Karaman, ayrıca demiryolu çalışanları için yaptırılan konutların da yavaş yavaş yükseldiğini söyledi.

TCDD Vakfı, Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın da vakfın 1988 yılında 28 demiryolu çalışanıyla kurulduğunu, bugün 20 bin üyeye ulaştığını belirtti. Mensuplarına kredi, çocuklarına da öğrenim kredisi verdiklerini ayrıca çalışanlar için motivasyon programları düzenlediklerini anlatan Apaydın, araç kampanyasıyla, 100 vakıf üyesi demiryolu çalışanını araç sahibi yaptıklarını söyledi. Apaydın, bin çalışan için araç kampanyası düzenlemeyi hedeflediklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından, Bakan Yıldırım, törene katılan ve çeşitli illerden gelen 30 demiryolu çalışanına anahtarlarını teslim etti. Daha sonra Yıldırım, kampanyayla araba sahibi olan demiryolcularla fotoğraf çektirdi.

Törende, konuşmalardan önce TCDD korusu, TRT sanatçılarından Fuat Yıldırım şefliğinde şarkılar seslendirdi. Demiryolcu halk oyunları ekibi de gösteri sundu.
Törene, Bakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, bazı bürokratlar ve araç kampanyasına katılan demiryolu çalışanlarının aileleri de katıldı.

Kaynak: UBAK

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr