Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / HAVACILIKTA SERBESTLEŞME MODELİ İLE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYORUZ

HAVACILIKTA SERBESTLEŞME MODELİ İLE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYORUZ

HAVACILIKTA SERBESTLEŞME MODELİ İLE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYORUZ10.01.2011

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin havacılıkta dünyada en çok büyüyen 4 ülkeden biri olduğunu söyleyerek, "Bugün Türkiye'nin en güzel havaalanlarını özel sektör işletiyor. Havacılıkta serbestleşme modelimiz dünyada bir örnektir" dedi.  Türkiye'nin yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan ilk bölgesel havaalanı Zafer Havaalanı'nın sözleşmesi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, IC İçtaş Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal tarafından imzalandı. Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Ulaştırma Bakanlığı'nın 18 yıl içindeki 92 milyar TL'lik yatırımından 15 milyar TL'sinin yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını belirterek, havaalanları, limanlar ve marinalar gibi birçok projeyi başarıyla tamamladıklarını söyledi. İlk etapta Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak'a hizmet etmesi planlanan Zafer Havaalanı projesiyle yeşil sahadan havaalanı modeline geçiş yaptıklarını söyleyen Bakan Yıldırım, bu projenin sıfırdan havaalanı teslimi projesi olduğunu ifade etti.

Takas yoluyla maliyeti en az seviyede tutarak 8 milyon metrekarenin kamulaştırıldığını kaydeden Yıldırım, IC İçtaş firmasının İzmir Adnan Menderes ve Antalya Havalimanları'nı ülkeye kazandırdıklarını söyledi. Çukurova'da da bölgesel bir havaalanı yapacaklarını belirten Bakan Yıldırım, bu havaalanının da yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını söyledi. Yıldırım, "Zafer'de elde ettiğimiz tecrübeyi biz Çukurova'da daha da geliştirerek kullanmak istiyoruz. 2011'de bunun ihalesinin gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

YOLCU SAYISI 33 MİLYONDAN 86 MİLYONA YÜKSELDİ

Havacılıkta Türkiye'nin çok büyük mesafe aldığını belirten Bakan Yıldırım, "33 milyonla aldığımız yolcu sayısını geçen sene 86 milyona, bu sene 100 milyonun üzerine çıkarıyoruz. Dünyadaki ortalama büyüme yüzde 5'tir, 3'tür, 2009'da aksine yüzde 5 oldu. Bizde 2009'da dahi yüzde 7 ortalama büyüme sağladık. 2003 yılına göre kıyas yaptığımızda iç hatlarda 5 kat, dış hatlarda 3 kat büyüme sağladık. Böyle bir şey dünyada yok. Bu bir rekordur" dedi.

Türkiye'nin uçak filosunun da 110 uçaktan 360 uçağa çıktığını ifade eden Yıldırım, aktif pilot sayısının da 7 bine çıktığını hatırlattı. Türkiye'de yetişmiş pilot sıkıntısına dikkat çeken Yıldırım, günümüzde yeni uçakların yapıldığını ve aldıklarını belirtti. Bu uçakların kullanıcı eğitiminin 18-20 ay gibi süre olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Sınırlı sayıda yabancı pilot çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Hava Kuvvetleri yanı sıra birçok uçuş okulundan da yüzlerce kaptan yetiştirdik" şeklinde konuştu. Sektörde cironun 3 milyardan 18 milyara çıktığını söyleyen Bakan Yıldırım, havayolunu halkın yolu yaptıklarını ve havaalanı olan şehirlere halkın uçabildiğini söyledi. 24 havaalanından 46 havaalanına sayının çıktığını belirten Yıldırım, havacılığın halen büyümeye devam ettiğini, amaçlarının yolcu sayısını 350 milyona ve uçak sayısını ise 750'ye çıkarmak olduğunun altını çizdi.

2 TANE 15 MİLYONLUK HAVAALANI YAPILACAK

İstanbul'a 3'üncü havaalanı yapacaklarını ve 60 milyon kapasiteli olacağını ifade eden Bakan Yıldırım, "Türkiye'de 30 milyon kapasiteli bir havaalanı daha ve 2 tane 15 milyonluk havaalanı daha yapacağız. Havacılıktaki bu gelişmeler sayesinde Türk Hava Yolları Avrupa'nın 9'uncu şirketiymiş, şimdi 4'üncü şirket olmuş. Avrupa'ya 60 noktaya doğrudan uçuş varken, 130 noktaya uçar hale gelmiş. Havaalanlarımıza bu dönem içerisinde 4,5 milyar TL'lik yatırım yapılmış. Bununla da kalmamışız, yap-işlet-devret modelinin tekrardan kiralanması suretiyle, Hazine'ye 14.5 milyar liralık katkı sağlamışız" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da Türkiye'deki termal turizmin yüzde 50'sinin Kütahya, Afyon, Uşak bölgesinde olduğunu belirterek, dünyanın termal turizm merkezi olması bakımından önemli olmasının altını çizdi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ise proje yatırım tutarının 50 milyon avro olduğunu söyleyerek, 2 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye sahip olacağını belirtti. 

Kaynak: Transport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr