Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / DENİZİ KİRLETENLER DİKKAT!

DENİZİ KİRLETENLER DİKKAT!

DENİZİ KİRLETENLER DİKKAT!06.01.2011

Denizcilik Müsteşarlığı kirlilik yapan gemileri uydudan izlemeye aldı.

AB ile yakın işbirliği çerçevesinde Türkiye Avrupa Çevre Güvenliği Ajansı’nın (EMSA) tüm AB üyesi ülkelere vermiş olduğu “Clean Sea Net” hizmetine dahil oldu. Bu hizmet kapsamında tüm denizlerimiz için kirlilik yapan gemiler uydu görüntüleri ile tespit edilmekte ve idari para cezası uygulanmaktadır. Ulusal mevzuatımıza göre denizi kirleten gemilere gross tonajına göre 5 000 ile 120 000 TL arasında ceza verilebilmektedir. Ayrıca kirlilik yapan gemiler Liman Devleti Kontrolleri kapsamında da tutulmaktadır.

Sistem nasıl çalışıyor?
Avrupa Çevre Güvenliği Ajansı “Clean Sea Net” hizmeti kapsamında kiraladığı uydular vasıtasıyla düzenli olarak uydu görüntüleri almakta bu görüntüleri işleyerek kirlilik yapan gemileri belirlemektedir. Belirlenen gemilerin; adı, teknik bilgileri ve rotası ile ilgili tüm bilgiler ise AIS (Automatic Identification System) sisteminden çekilerek bir kirlilik raporu oluşturulmakta ve ilgili devlete gönderilmektedir. Kirlilik gerçekleştikten sonra en fazla 30 dakika içinde kirlilik raporu ilgili devlete ulaşmaktadır. Kirlilik raporu ülkemize ulaştığında Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri tarafından kirlilik yerinde gözlemlenmekte ve gerekli koşullarda numune alınmaktadır. Kirlilik yaptığı tespit edilen gemiler idari para cezası ile cezalandırılmaktadır. Ayrıca, Avrupa Birliği sularında kirlilik yapan Türk Bayraklı gemilerin ihbarları da ülkemize gelmekte olup, bu gemilere de ilgili mevzuat gereği denetimler ve cezai işlem uygulanmaktadır.

Elde edilen başarılar nelerdir?
“Clean Sea Net”  hizmetinden gelen kirlilik raporları için pilot denemeler 6 aydır devam etmektedir. Pilot uygulama sürecinde bile kirlilik yaptığı tespit edilen 8 gemide denetimler yapılarak cezai işlem uygulanmıştır. 2011 yılı için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olup, Ocak ayı itibariyle sistem tam olarak uygulanacak ve denetimler daha sıkı gerçekleştirilerek kirlilik yapan gemiler cezalandırılacaktır. 
Kaynak: DenizHaber.Com


Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr