Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ULAŞTIRMA BAKANLIĞI YOĞUN ÇALIŞTI

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI YOĞUN ÇALIŞTI

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI YOĞUN ÇALIŞTI03.01.2011

Ulaştırma Bakanlığı, bu yıl hem bütçeden aldığı ödenekle hem de Yap-İşlet-Devret (YİD) modelli ihalelerle bir çok önemli projeyi hayata geçirdi.

YİD modeliyle haya geçirilecek projelerden Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolunda temel atılırken, çok tartışılan Boğaz'a üçüncü köprü projesinin güzergahı ''Garipçe ve Poyrazköy'' olarak belirlendi.
 
Bölünmüş yollarda 13 bin kilometreyi aşarak tarihi bir rekora imza atan Ulaştırma Bakanlığı, Edirne'den Kars'a hızlı tren hattından oluşacak ''Demir İpek Yolu'' için Çin'den devlet kredisi sözü aldı.
 
Ankara-Konya arasını 1 saat 15 dakikaya indiren Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinde test sürüşlerine başlayan Bakanlık, hatta 2011 baharında yolcu taşıyacak.
 
Türkiye'nin ilk bölgesel havaalanı olan Zafer Havaalanı da bu yıl YİD modeliyle ihale edildi ve inşaatına başlandı.
 
Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul ve Ankara'da yarım kalan metroların tamamlanması işini de Bakanlar Kurulu Kararı ile devraldı.
 
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Ulaştırma Bakanlığı, bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla birlikte son yıllarda yakaladığı yükselişi bu yıl da devam ettirdi. ''Yol medeniyettir'' sloganıyla yola çıkan Ulaştırma Bakanlığı, 2010'da karayollarında olduğu kadar demir ve havayolunda da önemli hizmetleri hayata geçirdi.
 
Buna göre Karayolları Genel Müdürlüğünün yol ağı 2010 yılında otoyol, devlet ve il yolu olmak üzere toplam 64 bin 823 kilometreye ulaştı. 2003-2010 yılları arasında yapılan bölünmüş yol uzunluğu ise 13 bin kilometreyi aştı.
 
Karayolları Genel Müdürlüğü, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil) Projesini YİD modeliyle ihale etti. Proje için Nurol-Özaltın-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu'nun 22 yıl 4 ay yapım ve işletme süresi teklifi uygun bulundu ve sözleşme imzalandı. Projenin temelini 28 Ekimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım attı.
 
Proje, Gebze'den başlayacak, İzmit Körfezi'ni asma köprüyle aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yoluna bağlanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek. Proje mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5 saate indirecek, böylece yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanacak. Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edilecek asma köprüyle Körfez 6 dakikada geçilebilecek. Köprü yaklaşık 3 kilometre uzunluğu ve bin 700 metre ana açıklığıyla, Japonya'daki Akashi Kaikyo Köprüsünden sonra, dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak. Asma köprü tamamlandığında dünyanın en uzun ilk 20 köprüsü listesinde Türkiye'nin Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri ile birlikte üçüncü köprüsü olarak yerini alacak.
 
-İSTANBUL BOĞAZI'NA ÜÇÜNCÜ ''GERDANLIK''-
 
Ulaştırma Bakanlığı, bu yıl başka bir ''dev'' proje için daha kolları sıvadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeleri tamamlayan Bakanlık, Kuzey Marmara Otoyolu (3. Boğaz Köprüsü dahil) Projesi ile kentin trafik sorununa önemli ölçüde çözüm üretmeyi hedefliyor.
 
Güzergahı ''Garipçe ve Poyrazköy'' olarak açıklanan proje uzunluğunun 414 kilometreyi bulması öngörülüyor. YİD modeliyle ihale edilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğüne yetki verilmesi konusunda DPT'ye müracaat edildi. Projenin ihale ilanına çıkılması için YPK kararının alınması bekleniyor.
 
Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projesi ile de Çanakkale Boğazı'na köprü inşa edilecek.
 
Projenin fizibilite çalışmalarını tamamlayarak YİD modeliyle ihale edilmesi için YPK'ya müracaat eden Bakanlık, gelecek yıl içinde ihaleye çıkılmasını hedefliyor.
 
Projeyle Çanakkale Boğazı'na Gelibolu-Lapseki arasında 2x3 şeritli, sahilden sahile uzunluğu 3 kilometre olan bir köprü yapılacak.
 
-''YÜZYILIN PROJESİ'' MARMARAY-
 
İlk projesi 1860 yılında Sultan Abdülmecit tarafından hazırlatılan ancak günün koşullarıyla gerçekleştirilmeyen, denizin altından İstanbul Boğazı'nı geçme rüyası ''Marmaray Projesi'' inşaatı bu yıl da devam etti.
 
Proje kapsamında Söğütlüçeşme-Gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı banliyö hatlarının modernizasyonu işini yürüten yüklenici firma, mevcut sözleşme şartlarında projeye devam edemeyecekleri gerekçesiyle sözleşmeyi tek taraflı fesh etti.
 
29 Ekim 2013'de tamamlanması planlanan projenin CR3 sözleşmesi kapsamında Gebze-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi, inşaat, elektrik ve mekanik sistemleri işi için ihaleye çıkıldı. İhale 28 Şubat 2011'de gerçekleştirilecek.
 
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr