Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / OLUMSUZ ETKİ YAPARSA, TEDBİR DÜŞÜNÜRÜZ

OLUMSUZ ETKİ YAPARSA, TEDBİR DÜŞÜNÜRÜZ

OLUMSUZ ETKİ YAPARSA, TEDBİR DÜŞÜNÜRÜZ31.12.2010

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, akaryakıt fiyatlarının ekonomiyi olumsuz etkilemesi durumunda tedbirler alınacağını açıkladı.
 
Ergün, “Yarın, öbür gün akaryakıt fiyatlarının ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olacağını görürsek ve düşünürsek bir araya geliriz, konuyu değerlendiririz ama bugün itibariyle böyle bir tablo yok, birşey konuşulmuş da değil” dedi.

Enerji yatırımları
Ankara’da Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya gelen Ergün, 2010’la ilgili şu değrlendirmeyi yaptı: “2011 için beklenen yatırımlar konusunda, enerji sektöründe 1 milyar doların üzerinde bir yatırım oldu. Adamlar son hesaplarını yapıyorlar. 2011 yılında çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcının yatırımlarını hızlandıracağını düşünüyorum.”

Yüzde 15 yetmedi
Kamu İhale Kanunu’nda yerli üreticiye yüzde 15 fiyat avantajı sağlanmış olmasının yerli istekliliğini artırmaya yetmediğini söyleyen Ergün, şunları anlattı: “Hazırlanan şartnameler nedeniyle kamu işi yapan yerli istekliler bile ithal ürün kullanmaya adeta yönlendirildi. Kamu alımlarında Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesini sağlamak amacıyla Kamu İhale Kanunu’yla ilgili bir değişiklik taslağı hazırladık. Bu konuda değişiklik teklifimizi de hazırladık. Onu da İnşallah gerçekleştirirsek ‘yerli istekliyi’, ‘yerli ürün’ şekline dönüştürüyoruz. Çünkü yerli istekli dediğimiz zaman, ismi Ayşe, Fatma, Ali, Veli olursa yerli istekli oluyor.”

Hizmet sektöründe olabilir
Amaçlarının Türkiye’de üretilen ürünlerin kullanılmasını teşvik etmek olduğunu dile getiren Ergün, şöyle konuştu: “İşi Ali’nin, Veli’nin yapmasını teşvik etmek değil. Hizmet sektöründe de bu olabilir. Ama mal alımında yerli ürün şeklinde, Türkiye’de üretilen ürün şeklinde ortaya çıkması lazım. Şimdi Kamu İhale Kanunu’ndaki değişiklikle ilgili Kamu İhale Kurumu’yla da diğer kurumlarla da mutabık kaldık. Yapılacak değişiklikle kamunun alımlarında Türkiye’de üretilen ürünlerin alınması önemli. Burada Türkiye’de üretilmiş ürün olması önemli. Kim olduğu önemli değil. Yabancı sermaye, yerli sermaye diye bir ayrım yapmıyoruz.”

Benzin zammı Maliye’nin işi değil
HÜRRİYET Gazetesi yazarı Yalçın Doğan’ın “Müjdenin kaynağı benzin” yazısında benzin fiyatlarındaki artışın Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığı yorumu üzerine Bakanlık şu açıklamayı yaptı: “Son bir yılda benzin ve diğer akaryakıt ürünlerine 1 kuruşluk dahi olsa vergi artışı yapılmamıştır. Aynı şekilde 2011 yılında da herhangi bir vergi artışı öngörülmemiştir. Bu nedenle Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından tarımsal kredilerin oranlarının indirilmesi, öğrenci bursları ile eğitim yardımlarının artırılması düzenlemelerinin kaynağının benzindeki vergi artışı olduğu yorumunda bulunmak yanlıştır. Dolayısıyla nihai aşamada son dönemdeki benzin fiyatlarındaki yükselişin sebebi kesinlikle vergi artışı değildir. Maliye Bakanlığı’nın benzin fiyatlarının belirlenmesinde herhangi bir rolü bulunmamaktadır.”

Kaynak: hurriyet.com.tr

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr