Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK KÖY TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

LOJİSTİK KÖY TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

LOJİSTİK KÖY TARTIŞMALARI SÜRÜYOR31.12.2010

Yapım çalışmaları aralıksız devam eden Kars-Tiflis- Bakü (KTB) demiryolu hattı mezarlık engeline takıldı.
 
CHP ve MHP İl Başkanları ise Erzurum'a kurulacağı belirtilen Lojistik Merkezin Kars'a alınmasını istediler.

2012'de bitirilmesi beklenen demir yolu ile yılda 1,5 milyon yolcu ve 3 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Kars, Tiflis- Bakü demiryolunun yapım çalışmaları Kars- Ardahan sınırları içinde sürdürülüyor.

“Demirden İpekyolu” olarak adlandırılan Kars- Tiflis- Bakü demiryolu projesi dahilinde Türkiye'de 68 kilometre yeni hat yapılacak. Kars'tan sınıra kadar 92 kilometre uzunluğunda olacak demiryolu Kümbet Köyü içinde mezarlık engeline takıldı. Tüneller açıldığı, yolların yapıldığı projenin Kümbet Köyü’nü ikiye böldüğüne işaret eden Köy Muhtarı Eyüp Koç, mezarlıktan geçecek olan demiryolu nedeniyle vatandaşların güç durumda kaldığını bildirdi.
Mezarların nakledilmeye başlandığını anlatan Kümbet Köyü Muhtarı Eyüp Koç, "Hattın köyümüzden geçtiğine sevineceğimiz yerde biz maalesef ağlıyoruz. Bizim kutsal değerlerimizden olan mezarlıklarımızı yıkıyor. Köyümüzü ikiye bölerek ezip geçiyor. Bunun karşılığı olarak köye istasyon kurulmuyor. Bırak köyümüzü Kars'a bile faydası yok. Sıkıntısını biz çekiyoruz lojistik merkezi Erzurum'a kuruyorlar" diye konuştu.

İLK TEPKİ CHP’DEN GELMİŞTİ
CHP İl Başkanı Çetin Bilgir, lojistik merkezin Kars yerine Erzurum'a kurulacak olmasına tepki gösterdi ve 8 Ocak'ta Kars'a gelecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan'a durumu ileteceklerini bildirdi. KTB demiryolu hattının geçtiği yerleri tahrip ettiğini belirten Çetin Bilgir, "Bizim arazilerimiz, köylerimiz, mezarlarımız, tarlalarımız, tahrip edilerek demiryolları yapılıyor. Projenin Kars'a yararlı olması için depo, gümrükleme işlemlerinin Kars'ta kurulması gerekir. Ama ne yazık ki bunlar Erzurum'a yapılacak. CHP ve Karslılar olarak vali, siyasi parti temsilcileri, AKP milletvekillerini Kars'ın çıkarlarını korumak üzere göreve çağırıyoruz. Bu Kars halkına yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Başbakan Erdoğan Kars'a geldiğinde tepkilerimizi ileteceğiz" diye konuştu.

MHP İL BAŞKANININ GÖRÜŞÜ
TCDD'ye ait Lojistik Merkezin Erzurum'a kurulmasını protesto etmek için imza kampanyası başlatacaklarını açıklayan MHP İl Başkanı Oktay Aktaş ise "Lojistik merkezinin Erzurum'a kurulmasına çok üzüldüm. Projenin merkezi Kars olmalıdır. Neden Erzurum'a alınıyor? Bu AKP'li Erzurum milletvekillerinin başarısı, Karslıların başarısızlığıdır. Lojistik merkez kesinlikle göçün yloğun olduğu Kars'a kurulmalıdır. Erzurum'da işsizlik oranı düşük, Kars'ta ise her geçen gün artıyor. Proje köylerin içinden mezarları yıkıp geçiyor. Proje yapılırken mezarlıklar kenarda bırakılabilirdi. Bu projenin sıkıntısını Kars halkı çekiyor ama lojistik merkezi Erzurum'a kuruluyor" dedi.

Kaynak: Erzurum Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr