Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / PASAPORT KUYRUKLARINA SON

PASAPORT KUYRUKLARINA SON

PASAPORT KUYRUKLARINA SON30.12.2010

Avrupa Birliği(AB) standartlarındaki çipli pasaportlardan sonra şimdi de Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ndeki 90 adet pasaport bankosu, AB standartlarında yenileniyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş ve gidiş katındaki pasaport bankolarının yenilenmesi çalışmaları devam ediyor. Toplam 90 pasaport bankosu Avrupa Birliği standartlarında yenilenecek. Yolcu memnuniyetini ve polislerin iş verimliliğini artırması hedeflenen yeni pasaport bankosu olabilecek bir portatif örnek, üzerinde çalışılması için Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne konuldu. Polisin test edeceği ve üzerinde çalışacağı pasaport bankosu uygun görülmesi halinde geliş ve gidiş katlarına konulması için talep edilecek.

Yapılması planlanan yeni bankolar, eskisine göre daha şeffaf hale gelecek ve bankoların üstü açık olacak. Yeni pasaport bankolarında polis yolcu ile göz hizasında olacak ve bu sayede yolcuları çok daha rahat görebilecek. Bankolarda yine kamera sistemleri de yüksek çözünürlüklü olacak. Yenilerde de eski bankolarda olduğu gibi yine Türk vatandaşlarının da aldığı biyometrik pasaportlar için optik okuyucular yer alacak. Optik okuyucular pasaport işlemlerinin hızlı ve hatasız şekilde yapılabilmesi için büyük önem teşkil ediyor. Optik okuyucu ile bir pasaport işlemi 10 saniyede, optik okuyucusuz ise 40 saniyede gerçekleştiriliyor. Optik okuyucular pasaportlar üzerinde bulunan, çıplak gözle görülemeyen güvenlik öğelerini tanımada ve yazılı bilgileri okumada çok da güvenli olarak biliniyor. Okuyucular, verinin aktarılması için normal, kızılötesi ve mor ötesi ışık kullanarak pasaportta ki taramayı saniyeler içinde yaparak verileri bilgisayara aktarıyor.

Kaynak: Gökhan ARTAN / AHT

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr