Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ABD KARLARIN ALTINA GÖMÜLDÜ HAVAYOLLARI 100 MİLYON DOLAR KAYBETTİ

ABD KARLARIN ALTINA GÖMÜLDÜ HAVAYOLLARI 100 MİLYON DOLAR KAYBETTİ

ABD KARLARIN ALTINA GÖMÜLDÜ HAVAYOLLARI 100 MİLYON DOLAR KAYBETTİ30.12.2010

Avrupa’yı günlerce esir alan kara kış şimdi de ABD’de hayatı felç ediyor. Ülkenin kuzey doğusunu etkisi altına alan ve Noel döneminde yaklaşık 7 bin uçuşun iptal edilmesine neden olan kar fırtınası ABD’de ulaşımı olumsuz etkiledi. Güçlü esen rüzgar ve kar birikmesi nedeniyle New York, Boston ve Philadelphia birçok uçuş iptal edildi. Uzmanlar kar fırtınasının havayollarına maliyetinin 100 milyon dolara yaklaşacağını tahmin ediyor. Ayrıca günlerdir mahsur kalan on binlerce yolcunun oluşturduğu birikmenin temizlenmesi için birkaç güne ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Georgia ve Güney Carolina gibi eyaletlere ise yaklaşık yüz yıl sonra ilk kez kar düşmüş ve kar fırtınasından etkilenen 6 eyalette olağanüstü hal ilan edilmişti. Rhode Island ve Massachusetts’te on binlerce eve elektrik verilememişti.

Kar yağışı harcamaları azalttı
Umutlarını Noel alışverişine bağlayan perakendecilerin güvendiği dağlara da kar yağdı. ABD’de bu yılki alışveriş sezonundan iyi iş çıkarmak isteyen perakende şirketleri, ülkenin Doğu Yakası’nı etkisi altına alan kar fırtınası engeliyle karşılaşırken, Noel sonrası satışlarda düşüş yaşanması bekleniyor. Doğu Yakası’nda kalınlığı 50 santimetreye yaklaşan kar, bazı bölgelerde mağazaların ve alışveriş merkezlerinin açılış ve kapanış saatlerinin değişmesine neden oldu. Bu mağazalar, normal günlere kıyasla beş saat önce kapanmak zorunda kaldı.         

Aylarca önceden hazırlanan pazarlama kampanyaları ve her zamankinden çok daha önce başlatılan promosyonlarla, perakende sektörünün en büyük satış süreci olarak adlandırılan tatil sezonunda, 2010′da son yılların en büyük satış rakamlarına ulaşılması bekleniyordu. Satışlarının yüzde 15′i de genelde bu dönemde yapılıyor.

İsviçreli banka UBS’in analistlerinden Roxanne Meyer, “Tatil sezonunda bugüne kadar, başarılı bir süreç yaşandığını söyleyebiliriz ancak ABD genelinde hakim olan zorlu hava koşulları, bundan sonraki dönemi olumsuz etkileyebilir” dedi.

Perakende sektörü araştırmaları yapan Stifel Nicolaus & Co’nun analistlerinden Richard Jaffe ise, “Karın vurduğu bölgelerde yüzde 30′a varan kayıpla birlikte, Noel sonrasındaki haftada yüzde 25′e varan bir düşüş yaşanmasını bekliyoruz” dedi. Mağazaları genelde karın etkilediği bölgelerde olan perakende zinciri BJ’s Wholesale Club’in bu süreçten en zararlı çıkacak şirket olması bekleniyor.

Kaynak:Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr