Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / RUSYA, İRANA LİMAN SATMAKTAN VAZGEÇTİ

RUSYA, İRANA LİMAN SATMAKTAN VAZGEÇTİ

RUSYA, İRANA LİMAN SATMAKTAN VAZGEÇTİ30.12.2010

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımları gerekçesiyle Hazar Denizi kıyısındaki bir limanını İran'a satmaktan vazgeçti.

Rus tarafına göre, limanın satılacağı İran şirketi BM'nin kara listesinde bulunuyor. Söz konusu şirketin uzun yıllardır Rusya'da faaliyet gösterdiği belirtildi. BM Güvenlik Konseyi Haziran ayında İran'a karşı uluslararası yaptırım kararı almıştı. Rusya, Hazar Denizi kıyısı Astrahan kentinde faaliyet gösteren Alfa-port limanını İran devlet şirketi Hazar Sea Shipping Lines'a satmaktan vazgeçti. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Federal Tekel ile Mücadele Servisi Başkanı İgor Artyomov, vazgeçme gerekçesini BM yaptırımlarına ve bu bağlamda Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in ilgili talimatına bağladı. Artyomov, "Bu şirkete yönelik uygulanan yaptırımlar çerçevesinde uluslararası anlaşmalara uymak gerekiyor. Bununla bağlantılı olarak bu şirket kara listeye dahil edilmiş bulunuyor, dolayısıyla komisyon olumsuz yönde karar aldı" dedi.

Rus yetkili, İran şirketinin kime ait olduğu hususunda da bilgi alamadıklarından yakınarak, "En önemlisi ise, şirket sahipleri ile ilgili talebimize yanıt alamadık. Bizim tahminimize göre, şirket İran'ın devlet kurumu . Ama bize bu bilgi ulaştırılmadı." dedi. Astrahan'da uzun yıllardır faaliyet gösteren Hazar Sea Shipping Lines şirketi, yaz ayından itibaren bölgedeki Alfa-Port limanının önemli hissesini alabilmek için kolları sıvamıştı. Bu bağlamda İranlı şirket, Astrahan bölgesinde ilgili makamlarla anlaşma da imzalamıştı.

Astrahan yerel basınına göre, İranlı şirketin limanı satın alması, giderek artan Astrahan-İran ticari ekonomik ilişkilerine olumlu katkı sağlayabilirdi. Astrahan Bölgesi Ekonomik Kalkınma Bakanı Asker Kabikeyev daha önce kendi blogunda yaptığı yorumda, "Şirket İran'ın dev kurumu. Neticede satılması öngörülen limanın kapasitesi fazla." değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr