Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TANKER TRAFİĞİ LİMİTLERİ ZORLUYOR

TANKER TRAFİĞİ LİMİTLERİ ZORLUYOR

TANKER TRAFİĞİ LİMİTLERİ ZORLUYOR29.12.2010

Bakan Yıldız, boğazlardan petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığının görüldüğünü belirtti. 
        
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, boğazlardaki tanker trafiğinin kabul edilebilir limitleri zorlamaya başladığının ve boğazlardan petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığının görüldüğünü belirtti.

Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in kendisine yönelttiği sorulara, yazılı yanıt verdi.

Boğazlardaki tanker trafiğinin, kabul edilebilir limitleri zorlamaya başladığına işaret eden Yıldız, boğazlardan petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığının görüldüğünü ifade etti.
Yıldız, Karadeniz'e gelen petrol miktarının, gelecek yıllarda, Kazakistan'daki Kaşagan, Karaçağanak gibi sahaların işletime alınması, Tengiz'deki üretim seviyesinin yükseltilmesi ve Karadeniz'de petrol bulunması olasılığıyla artabileceğinin hesaplandığına dikkati çekti. Taner Yıldız, bunların, Türk boğazlarındaki trafiği de doğrudan etkileyeceğini belirterek, "Sorunun çözümünün boğazlarımızı by-pass edecek boru hatları olması çerçevesinde, özellikle Hazar coğrafyasında önümüzdeki yıllarda giderek artması öngörülen petrol üretimi de dikkate alınarak, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattından sonra Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattı projesine odaklanılmıştır" bilgisini verdi.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr