Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ASYADAN AVRUPAYA DEMİRYOLU AĞI

ASYADAN AVRUPAYA DEMİRYOLU AĞI

ASYADAN AVRUPAYA DEMİRYOLU AĞI24.12.2010

Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerini bir çatı altında buluşturan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) liderler zirvesi dün İstanbul'da toplandı.

Toplantıya 7 devlet başkanı ve çok sayıda dışişleri bakanı katıldı. Zirvede ekonomik işbirliği geliştirilerek bölgede refah ve istikrarın sağlanması konusunda mutabakata varıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul-Tahran-İslamabad demiryolu hattının iyileştirilmesi ve tüm EİT ülkelerini Avrupa'ya bağlayan bir demiryolu ağı haline dönüştürülmesi çağrısında bulundu. Gül, henüz taraf olmayan üye ülkeleri de EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası'na katılmaya davet etti.

1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Orta Asya ülkelerinin de dahil olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi dün yoğun katılımla Çırağan Sarayı'nda gerçekleşti. Zirveye 7 devlet başkanı ve çok sayıda dışişleri bakanı iştirak etti. Cumhurbaşkanı Gül, açılış konuşmasında teşkilatın daha etkin hale getirilerek bölgede somut projelerin geliştirilmesi mesajı verdi. Gül, yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılması, herkes için ilköğretim imkanının sağlanması, anne ve çocuk ölümlerinin azaltılması gibi hedeflerde tüm EİT üyesi ülkelerde yeterince ilerleme sağlanamadığı özeleştirisi yaparak bu eksiklikler için çalışılması gerektiğini bildirdi. Abdullah Gül, üye ülkeler arasında bölgesel ticaretin ve özel sektör girişimlerinin artmasının bölgenin bütününde refah ve istikrara katkıda bulunacağını vurguladı.

2010 yılında İstanbul-Tahran-İslamabad güzergahında düzenli yük treni seferlerinin başlatılmasının önemli bir başlangıcı teşkil ettiğini vurgulayan Gül, demiryolu vasıtasıyla sel felaketinde Pakistan'a yardım ulaştırıldığını hatırlattı. Abdullah Gül, "İstanbul-Tahran-İslamabad demiryolu hattının iyileştirilmesi ve tüm EİT ülkelerini Avrupa'ya bağlayan bir demiryolu ağı haline dönüşmesi temel önceliğimiz olmalıdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı, EİT Ticaret Anlaşması'nın 5 ülke tarafından onaylanmasının ardından 2008 yılında yürürlüğe girmiş olmasını bölgede ekonomik entegrasyon yolunda kritik bir eşiğin aşılması olarak değerlendirdi. Gül diğer ülkeleri de anlaşmaya taraf olmaya çağırdı. Gül, ayrıca kurucu üyeler Türkiye, İran ve Pakistan tarafından kurulan EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası (ECOBANK) için de üyelere ortak olma çağrısında bulundu. Zirve sonrası yayınlanan bildiride de İstanbul-Tahran-İslamabad demiryolu hattına benzer bir hattın İstanbul-Almatı arasında 2011 yılında uygulanacağı belirtildi. Çin'i Kırgızistan-Tacikistan-Afganistan-İran-Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan demiryolu hattının ve bölgedeki diğer hatların ekonomiyi ve tarihî İpek Yolu'nu canlandıracağı vurgulandı.

Kaynak: Zaman

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr