Gül, "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) bölgesi ekonomik ve ticari işbirliği bağlamında muazzam bir potansiyele haiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) dönem başkanlığına seçildi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Gül'e misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek, kendisinin EİT yeni dönem başkanlığına seçilmesinin Türkiye Cumhuriyeti ve milletine hayırlı olması temennisinde bulundu.
EİT'in geniş kapsamlı işbirliği çalışmaları açısından yüksek potansiyel ve uygun bir zemine sahip olduğunu söyleyen Ahmedinejad, "Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dirayeti ve yetenekleri sayesinde, kendilerinin başkanlığı döneminde EİT'in tüm üyelerinin samimi işbirliğiyle uzun vadeli hedeflerinin gelişmesi, kalkınması ve tahakkukundan emin olduğumu belirtmek isterim" diye konuştu.
Gül: EİT bölgesi muazzam bir potansiyele sahip
Gül, iki yıla yakın bir süre EİT dönem başkanlığını yürütmüş olan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı, dönem başkanlığı sırasındaki aktif ve başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
"Avrasya kıtasının tam merkezinde yer alan Türkiye, bu coğrafyanın tamamında barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasına büyük önem atfetmektedir. Bu doğrultuda bölgesel diyalog ve işbirliği mekanizmaları oluşturmaya, enerji, iletişim ve ulaşım gibi kapsamlı bölgesel ekonomik işbirliği projelerini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu anlayışla kurucu ülkelerden biri olarak EİT'e Türkiye olarak büyük önem atfetmekteyiz. Teşkilatımıza üye ülkelerin üzerinde bulundukları coğrafya, dünyanın jeostratejik açıdan en kritik bölgelerini oluşturmaktadır. Ülkelerimiz çok zengin doğal ve beşeri kaynaklara, tarihi ve kültürel mirasa sahiptirler. Bu itibarla EİT bölgesi ekonomik ve ticari işbirliği bağlamında muazzam bir potansiyele haizdir."
2015 hedefleri
EİT'in bu güçlü potansiyelinin hayata geçirilmesi ve İzmir Anlaşması'nda belirlenen amaçların gerçekleştirilmesini teminen 2005 yılında Astana'da düzenlenen Bakanlar Konseyi toplantısında EİT 2015 vizyon belgesinin kabul edildiğini hatırlatan Gül, bu çerçevede üye ülkeler olarak işbirliğini güçlendirmek üzere ticaret ve yatırımdan, ulaştırma ve haberleşmeye, enerji ve çevreden, tarım ve sanayiye kadar pek çok alanda 2015 yılına kadar gerçekleştirilmek üzere hedefler tespit ettiklerini kaydetti.
Gül, "Belirlediğimiz bu 10 yıllık süreci yarılamışken, ev sahipliğini yaptığımız 11. EİT zirvesi hedeflerimizin gerçekleştirilmesi yönünde şimdiye kadar gösterdiğimiz performansa ilişkin bir durum değerlendirmesi yapma fırsatı sunmaktadır. Ayrıca bu zirvenin 2015 yılına kadar alınması gereken ilave önlemler konusunda en üst düzeyde irade sergilenmesine vesile olmasını arzu ettik. Geçtiğimiz 5 yıl zarfında söz konusu hedeflerin gerçekleştirilmesi bağlamında tarihi ve çok değerli adımlar atıldığını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Buna karşılık kat edilen mesafenin ise mütevazı düzeyde kalmış olduğunu da müşahede ettik" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT), EİT Ticaret Anlaşmasını (ECOTA) henüz imzalamayan üyelerini, söz konusu anlaşmaya taraf olmaya davet ettiklerini kaydetti.
Kaynak: Dünya