Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRALIM

TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRALIM

TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRALIM24.12.2010

İstanbul’da yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Zirvesi’nde bir sunum yapan ve ülke liderlerine seslenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünya ile ticaret yapıyoruz. Birbirimizle neden yapamıyoruz? Bölge içi ticareti iki katına çıkarmaya hazırız” diye konuştu.

Neden ticaret yapamıyoruz
Gelişmiş ülkelerde komşular arası ticaretin yüzde 50 seviyesinde olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, EİT bölgesinde ise bu oranın yüzde 6’larda kaldığına dikkat çekti. Çin’in Urumçi bölgesinde dünyanın en yoğun üretim merkezinin oluşturulduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Milyarlarca dolarlık mal, doğuda üretilip batıya taşınıyor. Urumçi’den ortalama 5000 kilometre mesafede Şangay limanına ulaşması gerekir. Limanlar bu trafiğe yeterli değil. Tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması kaçınılmaz hale geldi. Uzak Asya’yı Avrupa’ya bağlayan en büyük ticaret yolu ülkelerimiz üzerinden geçiyor.”

Gümrüklerde ortak dil
Gümrüklerin birbiriyle uyumlu olması gerektiğini de söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Ülkelerimiz gümrükleri arasında ortak bir dil olmalıdır. Gümrük işlemleri ve sistemi maliyet unsurları hesaplanabilir hale getirilmeli ve kayıt dışılığı ortadan kaldıracak bir yapıda olmalı” dedi.

ECOBANK desteklenmeli ECOTA yürürlüğe girmeli
M. Rifat Hisarcıklıoğlu, sunumunda ülke liderlerine şu isteklerini iletti:
ECO serbest ticaret bölgesi olmalı. Yüksek gümrük duvarları ve tarife dışı engeller kaldırılmalı. ECOBANK desteklenmeli. ECO Ticaret Anlaşması ECOTA’nın, imza ve onay süreçleri tamamlanmalı. Transit Ticaret Çerçeve Anlaşması bir an önce yaşama geçirilmeli. Bölgede insan ve mal geçişleri kolaylaştırılmalı. İşadamlarının vize işlemleri çabuklaştırılmalı.


Kaynak: TOBB

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr