Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD, HUNDAI ROTEM İLE ANLAŞTI

TCDD, HUNDAI ROTEM İLE ANLAŞTI

TCDD, HUNDAI ROTEM İLE ANLAŞTI22.12.2010

“Elektrikli Lokomotif ve Simülatör Temini Sözleşmesi”, TCDD ile Hyundai Rotem arasında 20 Aralık 2010 Pazartesi Günü törenle imzalandı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Güney Kore arasındaki dostluğun daha da pekişeceğini belirterek; hedeflerinden birinin, yerli ve yabancı özel sektör katılımını sağlayarak, demiryolu sanayinin geliştirilmesi, ülkemizin demiryolu araç üretim merkezi haline getirilmesi olduğunu, 2004 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar sonucunda, yerli yabancı özel sektörle çok güzel yatırımlar gerçekleştirildiğini kaydetti.

Güney Kore ile Adapazarı Hızlı Tren Fabrikası, Almanya ile Erzincan Ray Bağlantı Fabrikası, Kardemir’de ray üretimi, Avusturya ile Çankırı Hızlı Tren Makas Fabrikası, Amerika ile Tülomsaş’da lokomotif üretiminin bu alanda gerçekleştirilen işbirliğinin güzel örneklerinden sadece birkaçı olduğunu söyleyen Karaman söyle konuştu:  “Bu işbirliğine yeni bir halka daha eklemenin mutluluğunu duyuyoruz. Kuruluşumuzun yatırım programında uzun yıllardır yer alan ve 1996 yılından itibaren ihalelere çıkılmasına rağmen sonuçlandırılamayan elektrikli anahat lokomotifleri imal ve temini projesi 2010 yılı yatırım programında tekrar yer almıştır. Bu kapsamda projenin finansman kaynağının yaklaşık % 65’lik kısmı İslam Kalkınma Bankasından (220 milyon USD), bakiye % 35’ lik kısmı özkaynaklardan (110 milyon USD)  karşılanmak üzere 15.07.2010 tarihinde ihaleye çıkılmıştır. Projenin toplam bedeli 330 milyon USD’dır. İhaleye 8 firma iştirak etmiştir. Tekliflerin değerlendirilmesi neticesinde uygun bulunan en avantajlı teklif sahibi HYUNDAI-ROTEM firması (312.789.438,08 USD), ikinci en avantajlı teklif sahibi ise BOMBARDIER firması ( 370.321.350,00 USD)  tespit edilmiştir. İhale sonucunda, en avantajlı teklif sahibi olan HYUNDAI-ROTEM firmasına 312.789.438,08 USD bedelle ihale edilmiş ve 20.12.2010 tarihi itibariyle sözleşme imza aşamasına gelinmiştir. Söz konusu projede yer alan 8 adet elektrikli lokomotif imalatçı firma fabrikasında üretilerek TCDD’ye teslim edilecektir. Bakiye 72 adet elektrikli lokomotif TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü fabrikalarında üretilerek teslim edilecektir. Projenin teslim programına göre işe başlama tarihinden itibaren ilk parti lokomotifler 26. ayın sonunda, son parti lokomotifler ise 48. ayın sonunda teslim edilecektir.”

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Üretilecek lokomotiflerle ilgili olarak, kısa bir süre önce Çin’e yaptığı ziyarette Hyundaı-Rotem yetkilileriyle görüştüğünü ve söz konusu lokomotiflerin çok iyi olduğuna dair bilgi verildiğini bu yüzden içinin rahat olduğunu sözlerine ekledi.

Hyundai-Rotem adına konuşan Hyundai Rotem’in Grup Başkan Yardımcısı ve CEO’ su Yeo Sung Lee ise bu önemli projenin tohumlarının 2007 yılı başlarında atıldığını ve uzun süren bir doğum sancısı çekildiğini belirterek, eski bir Kore atasözünü hatırlattı: “Sancılı doğan çocuklar, güçlü ve ailenin gururu olur.” Lee, Hyundai Rotem’e olarak, ortaya koydukları çabaların ve TCDD ve TÜLOMSAŞ ile yapılan işbirliğinin yanı sıra bu lokomotiflerin de TCDD’nin başka bir gururu olacağını kaydetti. Lee, “Adapazarı’ndaki Eurotem’in gelişiminden bahsetmek istiyorum. Başkan Karaman bana her zaman Eurotem’in genişlemesi gerektiğini ve ‘Eurotem’de imal edilmiştir’in ‘Türkiye’de imal edilmiştir’ anlamına gelmesi için yerelleşme oranının daha yüksek düzeyde olması gerektiğini söylemiştir”şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Elektrikli Lokomotif ve Simülatör Temini Sözleşmesini, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile Hyundai Rotem Grup Başkan Yardımcısı ve CEO’su Yeo Sung LEE imzaladı. Hundai Rotem Kıdemli Başkan Yardımcısı Gil Young CHUNG, Eurotem Genel Müdürü ve Rotem İstanbul Şubesi Genel Müdürü Jeong Hoon KIM, Genel Müdür Yardımcısı -Uluslararası Satış Dept.Boo Yong CHUN ile HACO Şirket yetklileri ve TÜLOMSAŞ  Genel Müüdürü Hayri Avcı’nın katıldığı tören sonrası, Hyundai Rotem’in Grup Başkan Yardımcısı ve CEO’ su Yeo Sung Lee tarafından TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’a günün anısına bir hediye takdim edildi.

Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr