Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / İSPANYA FATURAYI GEMİLERE KESTİ

İSPANYA FATURAYI GEMİLERE KESTİ

İSPANYA FATURAYI GEMİLERE KESTİ16.12.2010

İçinde bulunduğu ekonomik darboğazdan kurtulmak isteyen İspanya hükümeti, ülke limanlarına gelen gemileri ek gelir kaynağı olarak görmeye başladı. Liman başkanlıkları en küçük eksikliklere dahi parasal cezalar veriyor. Cezalar, 60 bin ile 90 bin Euro arasında değişiyor. Son bir yıl içinde bu cezalardan nasibini alan Türk gemi sayısı ise 10’u aştı.

4 milyar Euro’luk ekstra gelir sağlamak için şirketler üzerindeki denetimleri artıran ve vergileri artırmayı planlayan İspanya hükümeti, paranın bir kısmını limanlarına gelen gemilerden toplamaya çalışıyor.

Sigorta ve Reasürans şirketi OMNI’den elde edilen bilgilere göre son bir yıl içinde İspanya limanlarında Türk armatörlere ait 10 gemiye para cezası uygulandı. Cezalar 90 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Cezaya maruz kalan Türk gemi sayısının daha fazla olabileceğini söyleyen OMNI Brokeri Murat Volkan, 3 bin Euro’nun altında daha düşük ceza alan gemilerin kendilerine yansıtılmadığını kaydetti. Düşük cezaların sigortacılara yansımamasının nedeni ise genelde işletmelerin bu tür belirli miktarın altındaki cezaların teminat dışında kaldığını bilmesi. Çok yüksek para cezası alan işletmeler de bir umut olarak sigortacısına müracaat ediyor. Ancak Liman Devleti Kontrolleri’nden (PSC) dolayı gemilere verilen cezalar P&I klüp teminatı dışında kalıyor. Nedeni ise klüplerin, PSC’lerin donatanların gemilerine iyi bakması için gerekli olduğuna inanmaları. Fakat İspanya limanlarında son bir yılda artan cezalar ve tersaneden altı ay önce çıkan bir geminin dahi alıkonması klüpleri harekete geçirdi. İspanya limanlarına gidecek olan gemilerin sahipleri ve kaptanları dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.
 
İspanya bayraklı gemilere ceza yok
İngiliz P&I klubü Skuld’un üyelerine gönderdiği bildiride, İspanya hükümetinin, gemileri tutuklayarak ve para cezası vererek gelir elde etmek için Madrid’deki PSC merkezine emir verdiğini iddia etti. Uyarı mektubunda şu bilgilere yer verildi: “Ceza miktarları olaydan olaya değişmekle beraber 60 bin Euro ile 90 bin Euro arasında değişiyor. Geminin serbest kalması için gerekli minimum 60 bin Euro’luk banka garantisi verilmesi gerekiyor. Herhangi bir belgeye atılmamış bir mühür bile gemilerin tutulmasına ve ceza almasına neden olabiliyor. Denetimler genellikle tanker ve kuru yük gemilerine yapılıyor. Asla İspanya bayraklı bir gemiye denetim yapılmıyor. Cruise ve büyük armatörlere ait gemilere ayrıcalıklı davranılıyor. Yoğun denetimler Avrupa Ekonomik Topluluğu (EEC) üyesi olmayan orta ve küçük ölçekli gemilere yapılıyor.”

DTO da uyardı
İMEAK Deniz Ticaret Odası da benzer bir sirküler yayımlayarak benzer bilgilerle üyelerini uyardı. Uyarıda “Son dönemde İspanya’da Liman Devleti Kontrolü (PSC) kapsamında artış gösteren gemi tutulmalarına karşı tüm armatör, donatan ve gemi personelinin azami dikkat ve hassasiyet göstermesi gerektiği, tutulmalarda kesilen cezalar her durum için ayrı olmakla beraber, genel olarak 60.000€ – 90.000€ skalasında seyretmektedir. Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET/EEC) üyesi olmayan orta ve küçük ölçekli gemilerimizin olası tutulma risklerini minimuma indirmek için Gemi Kaptanlarının İspanyol limanlarına girmeden önce varsa eksiklik ve arızaların İspanyol Liman Otoritesine bildirmeleri, tüm evrak ve kayıtların tam ve eksiksiz olmasına dikkat etmeleri hususunda ilgi bülten ile dikkat çekilmektedir” denildi.

Cezaların nedeni çevre kirliliği
 
İspanya limanlarında gemilere kesilen para cezalarının liman devlet kontrolleri sonucunda olmadığını söyleyen Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırma Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, cezaların çevre kirliliğine neden olabilecek eksikliklerin tespit edilmesiyle uygulandığını belirtti. Cezalarla ilgili Türk armatörlerden gelen şikayetler üzerine Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla İspanya’ya birkaç kez dilekçe gönderildiğini belirten Poyraz, “İspanya tarafı, bunun parlamentoda kabul edilen çevre ile ilgili bir kanun olduğunu ifade etti. Bu cezaların hukuki zemini olduğu için çok fazla müdahale etme şansı kalmıyor” dedi.

Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr