Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKADIN ESKİ BAŞKANLARINDAN YENİ YÖNETİME MESAJLAR

UTİKADIN ESKİ BAŞKANLARINDAN YENİ YÖNETİME MESAJLAR

UTİKADIN ESKİ BAŞKANLARINDAN YENİ YÖNETİME MESAJLAR  16.12.2010

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) eski başkanlarından Lütfi Aygüler, Polat Bengiserp, Ayşe Nur Esin, Kosta Sandalcı ve eski yönetim kurulu üyelerinden Selma Akdoğan, 27. Genel Kurul'da başkanlığa getirilen Turgut Erkeskin ve yönetimine ilişkin beklenti ve önerilerini UTA Lojistik Dergisi'ne açıkladılar.

Yeni seçilen yönetimin başarılı olacağına inanan başkanlar, beklentilerini ise şöyle sıraladılar: Derneğin temsil gücünün artırılması, kamudaki bürokratik yapının yumuşatılmasına yönelik çaba harcanması, sektörün diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin güçlendirilmesi, Avrupa Birliği'nin ulaştırma sektörüne yönelik oluşturduğu fonlardan yararlanmak üzere projelerin oluşturulması, forwarderlığın meslek olarak kabul edilmesine dönük çalışmaların yürütülmesi ve genç neslin eğitimlerle yönetime hazırlanması…  

SADECE YÖNETİM DEĞİL TÜM ÜYELER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
LÜTFİ AYGÜLER (1995-1996 ve 1998-2000)

Kosta Sandalcı, başkanlık görevini üstlendiği son dört yılda FIATA gibi sektörümüz için son derece önemli platformlarda Türkiye'yi ve derneğimizi başarıyla temsil etti. Bu girişimlerin katkısıyla hem ulusal hem de uluslararası alanda UTİKAD'ın tanınırlığı, itibarı, saygınlığı oldukça arttı. Turgut Erkeskin başkanlığındaki yeni yönetimin de bu çıtayı çok daha yukarılara taşıması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca UTİKAD'da bütün yük yönetim kurulunun sırtında. Çalışma grupları oluşturularak bu yükün tabana yayılması ve tüm üyelerin faaliyetlerde daha aktif hale getirilmesi gerekiyor. Öte yandan düzenlenecek eğitimlerle genç nesillerin yönetime hazırlanması da büyük önem taşıyor. UTİKAD'ın sektör adına temsil gücünü daha yukarılara çekip, üye sayısını da artırmaya dönük çalışmalar yürütmesini gerektiğine inanıyorum. 

BÜROKRATİK ÖNYARGILARI AŞMAZAMANI GELDİ
SELMA AKDOĞAN, YÖNETİM KURULU ÜYESİ (2000-2004)
Kosta Sandalcı başkanlığındaki UTİKAD yönetimi derneğin uluslararası arenada tanınması, kabul görmesi ve markalaşması açısından başarılı bir dönemi geride bıraktı. UTİKAD'ın bu dönemde Türkiye'de lojistik denince ilk akla gelen kurumlardan biri olmayı başardığını söylemek yanlış olmaz. Sektörün değişmeyen ve bugünkü ekonomik koşullara ayak uyduramayan en temel sorunları bürokrasi, yumuşatılamayan kanunlar ve yönetmelikler. Yeni yönetim bu bürokratik yapının hafifleştirilmesi için etkin rol oynamalıdır. Bugünki Hükümet sivil toplum örgütleriyle yakın ilişki kurmaya ve ortak çözümler üretmeye çok açık. “Hükümetle bu sorunları çözemeyiz” şeklinde geçmişten gelen önyargılar kırılırsa çok daha aktif işler yapılabilir. Yeni yönetime başarılar diliyorum. 

FORWARDERLIK MESLEK OLARAK KABUL EDİLMELİ
 KOSTA SANDALCI (2006-2010) Kuruluşundan bu yana UTİKAD'ın içindeyim. Birçok genel kuruluna katıldım. Demokratik ve saygın bir derneğiz. Derneği, daha da yukarı çıkaracağını tahmin ettiğim, güvendiğim ve inandığım bir yönetime devrediyorum. Ayşe Nur Hanım'dan başkanlık bayrağını devraldığımda UTİKAD'ın çıtası zaten çok yukarı çıkarılmıştı. O dönemde derneği nasıl daha yukarıya taşıyacağım konusunda endişelerim vardı. Ama ekip olarak başarılı bir dört yıl geçirdik.  

DAR ALANDA ANCAK KISA PASLAŞMALAR YAPABİLDİK!
POLAT BENGİSERP ( 1996-1998 ve 2000-2002)
UTİKAD olarak giderek büyüyen ama son derece uyumlu üyelerle yürüyen bir derneğiz. 25. yılını kutlamaya hazırlanan derneğimiz bugüne kadar ortak kararlarla belirlenen bir yönetim kurulu ile yönetildi. UTİKAD'ın kurulduğu günden bu yana gelişim ivmesini sürekli yukarıya taşımasında Kosta Sandalcı'nın da büyük bir emeği ve payı var. Kosta Bey'in özellikle FIATA, CLECAT gibi önemli kuruluşların temsilcilerinden biri olması derneğimiz açısından çok önemli adımlardı. Sektörümüzün yıllardır süregelen sorunları ya aşılamıyor ya da aşılmak istenmiyor. Ulaştırma Bakanlığı ile işinizi hallediyorsunuz, fakat gümrüklerde veya limanlarda sorunlar yaşayabiliyorsunuz. Oysa lojistikte tüm taşıma modlarının bir bütün olduğunun anlaşılması lazım. Bugün lojistik üs olma hedeflerini sıkça dile getiriyoruz. Biz, 2001'de bunu ilk söylediğimizde birçok bürokrat ayağa kalkmıştı. Geçmişle kıyasladığımızda belli bir mesafe aldık ama daha hızlı ilerlenmesi gerekiyor. Tabi bunun da yolu sektörün önünün açılmasından geçiyor. Daraltılmış imkanlara sahip olan bir sektör ancak bu kadarını yapabilir. UTİKAD, bugün kamu nezdinde de kabul gören bir dernek konumunda bulunuyor. Yeni başkanın ve yönetim kurulunun bunu daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum. Bizde üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız.  

FIATA BAŞKANLIĞI SEKTÖRE YENİ KAPILARI ARALAR OLARAK KABUL ETTİRİLMELİ
AYŞE NUR ESİN (2002-2006)
Bugüne kadar yaklaşık 10 genel kurula katıldım. Yönetim kurulunda 12 yıl hizmet verdim. Deneyimlerinden ve gözlemlerinden yola çıkarak sektörümüzde yaşanan en büyük sorunu sinerji eksikliği olduğunu düşünüyorum. Avrupa Birliği'nin ulaştırma sektörü için oluşturduğu bazı fonlar var. Türkiye'de bugüne kadar bu fonları değerlendiremedi. Bütün derneklerin biraraya gelip ciddi alt yapı sorunlarına göz atması gerekiyor. Bunun da ancak iktisadi işletmelerin dernek çatısı altında faal hale getirilmesiyle, yani sadece üyelerin gelirlerini beklemek yerine fonlara yönelinmesiyle mümkün olacağı kanaatindeyim. Geçici depolama işi, yeni kanunda devletin sırtında bir kamburdur. Belki özel işletmeler monopol oluşturmasın denilebilir. Ancak sektör bu depolama işine sahip çıkarsa, iktisadi işletmeler yoluyla bu sorunları aşabilir. Gerekli fonları da bulabilir. Türkiye'nin hala lojistik açısından çok büyük bir şansı var. Bunun kaçırılmaması gerekiyor. Kosta Bey, UTİKAD adına uluslararası alanda önemli çalışmalar yaptı. FIATA'da çok daha ileriye gidip bir başkanın çıkarılması gerektiğine inanıyorum. Bu bir açılım kazandırır. Yine yurtiçinde krizin yaşandığı bir dönemde Gümrük Mevzuatı'nda yenilemelere gidildi. Kosta Bey, bu değişikliğin yaratacağı sorunları anlatmak için çok aktif görev aldı. Mesleki bir örgüte hoşgörü getirdi. Yeni yönetimin sadece UTİKAD olarak değil UND, İSO gibi kuruluşlarla işbirliğine girerek iktisadi işletmelerdeki projelendirme çalışmaları üzerine yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin lojistik üs olma projesinin teoriden pratiğe dönüştürülmesi için çaba gösterilmelidir.    FIATA gibi dev bir kuruluşta Karayolu Çalışma Grubu'na girdim ve bu grubun başkanlığına seçildim. Yine iki tane güzide üyemiz daha FIATA'nın çalışma grupları içerisine girdi. FIATA'nın Demiryolu Çalışma Grubu'nda Sayın Hacer Uyarlar, Denizyolu Çalışma Grubu'nda ise yeni başkanımız Sayın Turgut Erkeskin görev alıyor. İnşallah bu iki arkadaşımız, bu çalışma gruplarında başkanlığa kadar yükseleceklerdir. Böylece Türkiye'nin sesi çok daha fazla duyulacaktır. Biz bugün hem Türkiye hem de UTİKAD olarak uluslararası platformda lojistik açısından çok büyük saygınlığa sahibiz. Yeni yönetime forwarderlığın meslek olarak kabul edilmesi ve yüceltilmesi için büyük görevler düşüyor. Turgut Bey ve ekibinin bunların altından kalkacağına ve çıtayı daha da yükseklere taşıyacağına inanıyorum.

Kaynak: Uta Lojistik
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr