Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının ana üssü Ceyhan için "Yeni Rotterdam" benzetmesi yapılıyor. Ceyhan, gerçekten Rotterdam olur mu?
Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının ana üssü Ceyhan için sık sık, "Yeni Rotterdam" benzetmesi yapılıyor. Ancak, dünyanın 4’ncü, Avrupa’nın en büyük limanı Rotterdam’ın tahtına oturmak o kadar kolay değil.
Rotterdam limanı yaklaşık 500 milyon Avro’luk iş hacmine sahip. Liman, 40 kilometre uzunluğunda, bin 200 kişi çalışıyor ve 70 bin kişilik iş yaratıyor. Dünyanın 4’üncü büyük limanından, yılda 170 bin gemi ile 400 milyon tonluk mal akışı gerçekleşiyor.
Rotterdam Limanı Basın Sözcüsü Dublaj Minco Van Heezen, "Aklınıza gelebilecek her türlü mal buradan geçiyor. Rusya’dan alüminyum, Kanada’dan lokomotif, Güney Amerika ve Afrika’dan meyve, Brezilya’dan portakal, Çin’den et" dedi. Ancak Rotterdam limanının asıl şöhreti Avrupa petrol piyasasına hakimiyetinden geliyor. Rotterdam limanı krizin etkilerinden çabuk sıyrılmış ve gelirleri bu yıl kriz öncesinin üzerine çıkmış. Rotterdam limanından yılda 100 milyon ton ham petrol geçiyor. Bu miktar Rotterdam’ın ünlü Feyenoord stadını 65 kere doldurmaya yeter.
Rotterdam’a gelen 100 milyon ham petrolün 1 milyon tonu Ceyhan limanından geliyor.
Van Heezen, "Gelecek 15 yıl için Türkiye büyük ümit vaadediyor. Türkiye ile deniz bağlantımız oldukça zayıf, ticaret karayolundan tırlarla ilerliyor. Ancak umarım bu yıl ve sonrasında Türkiye ve Ceyhan ile ilişkilerimiz yoğunlaşır. Kaynaklarımızı çeşitlendirmek istiyoruz. Büyük oranda Rusya üzerinden kuzey rotası ile geliyor. Ancak Güneyden de daha fazla petrol akışı stratejik konumumuz açısından daha sağlıklı olur" diye konuştu.
Rotterdam limanının gelecek için planları, Ceyhan’ın Avrupa’nın bu en büyük limanının tahtına oturabilmesi için çok daha büyük yatırımlara ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.
Rotterdam limanı’nın 2015 yılına kadar olan yatırım planına 15 milyar Avro ayrıldı.
2013’te tamamlanması hedeflenen liman genişletme çalışmaları için günde 1 milyon Avro harcanıyor,üstelik bu miktar gelecek yıl iki katına çıkacak yani her gün 2 milyon Avro harcanacak.
Kaynak: trt.net.tr