Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KONGREDE İHRACATÇIYI SEVİNDİRECEK TEKLİF

KONGREDE İHRACATÇIYI SEVİNDİRECEK TEKLİF

KONGREDE İHRACATÇIYI SEVİNDİRECEK TEKLİF13.12.2010

Amerikan Kongre üyeleri William Delahunt, Jim Moran ve James Sensenbrenner ABD'nin İsrail ve Ürdün'le sahip olduğu serbest ticaret antlaşmasının bir benzerinin Türkiye ile yapılması için Amerikan Kongresi'ne teklif sundu.

Yasa teklifi hazırlanırken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ile Türkiye-ABD arası denizyolu taşımacılığının büyük bölümünü elinde bulunduran Turkon Line şirketinin Genel Müdürü Mustafa Merç'in lobi faaliyetleri etkili oldu.

ABD merkezli Turkavenue global iş portalının haberine göre, Türkiye'ye yaptıkları ziyarette Kongre üyelerine eşlik eden ve gümrüksüz ticaret antlaşması için Kongre üyelerinden talepte bulunan Merç, yasanın çıkması durumunda Türkiye ile ABD arasındaki ticarette büyük aşama kaydedileceğini söyledi.

Kongre'ye sunulan H. Res. 1748 sayılı yasa teklifinde Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğuna vurgu yapılarak, aynı zamanda OECD ve G-20 üyesi olduğu belirtildi.
Türkiye'nin dünyanın 16 değişik ülkesi ile serbest ticaret antlaşması olduğuna vurgu yapan Kongre üyeleri, Türkiye'nin halen Kanada, Meksika, Lübnan ve Güney Afrika ile serbest ticaret antlaşması olduğunu da hatırlattılar.

ÖZELLEŞTİRMEYE DE DESTEK OLACAK
Yasa teklifinde Amerika'nın ihracatının yüzde 6.09'unun Türkiye'ye yapıldığı ifade edilirken, Türkiye ile yapılacak serbest ticaret antlaşmasının Türkiye'de özelleştirmeye de destek olacağı kaydedildi.

2000 ile 2009 yılları arasında Türkiye'nin ABD'den yaptığı ithalatta yüzde 158, serbest ticaret antlaşması yapılan ülkelerden ise yüzde 118 arttış gösterdiğine vurgu yapılırken, Türkiye'nin sahip olduğu kültürel miras ve batıya dönük yüzü, demokratik, laik ve anayasal bir rejime sahip cumhuriyet olduğu ifadelerine yer verildi. Önerinin sonunda ise Kongre üyelerinin konuya duyarlı olmaları ve ABD'nin Türkiye ile serbest ticaret antlaşması için müzakerelere başlaması gerektiğinin altı çizildi.

Massachusetts Kongre üyesi William Delahunt, Virginia Kongre üyesi Jim Moran ve Wisconsin Kongre üyesi James Sensenbrenner tarafından hazırlanan teklif 1 Aralık'ta resmi olarak Kongre'ye sunuldu.

ANKA
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr