Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / BİLBAO LİMANINDAN AÇIK DAVET

BİLBAO LİMANINDAN AÇIK DAVET

BİLBAO LİMANINDAN AÇIK DAVET13.12.2010

Bilbao Limanı’nın Türkiye’de yeterince tanınmadığını dile getiren Ugarteche, bundan sonraki dönemde Türkiye’de tanıtıma ağırlık vereceklerini söyledi.

Türkiye ile İspanya arasında 3.6 milyon tonluk bir deniz ticaretinin söz konusu olduğunu ancak, Bilbao Limanı’nın bu pastadan yeterince pay alamadığını söyleyen UniportBilbao Genel Müdürü Ugarteche, bunun en büyük nedenini ise Bilbao Limanı’nın Türkiye’de yeterince tanınmaması olarak değerlendirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “ Biz Türkiye’de az tanındığımızı düşünüyoruz. Ve daha fazla iş yapmak için önümüzde çeşitli imkânların olduğunu düşünüyoruz. Bilbao Limanı olarak, Türk firmalarına önemli avantajlar sağlıyoruz. Sunduğumuz en önemli avantaj ise Türk firmaları, Bilbao Limanı’nda çalışacakları İspanyol firmalarını kendilerinin belirleme şansını sunuyoruz. Bundan dolayı önümüzdeki süreçte Bilbao Limanı’nın Türkiye’de öncelikli tercih edilen limanlardan birisi olacağını düşünüyoruz.”
Bilbao Limanı’nın promosyonu ve daha rekabetçi olmasına yönelik faaliyet gösteren UniportBilbao (Bilbao Liman Birliği) İspanya ile Türkiye arasındaki dış ticaretin gelişmesine katkıda bulunuyor. Birlik, İber Yarımadası’na giriş kapısı niteliğinde olan Bilbao Limanı’nın sunduğu hizmetlerin tanıtılması ve böylece iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi hedefliyor.

Bilbao Limanı hakkında bilgiler veren Bilbao Limanı Genel Müdürü Inmaculada Ugarteche, Bilbao’nun küçük ama önemli bir liman olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilbao Limanı, Kuzey Avrupa’daki diğer limanlar ile kıyaslandığında orta ölçekli bir liman. Fakat bu, bize terminal ve ekipman bazında daha etkin bir liman olma özgürlüğünü sunuyor.  Bilbao’daki liman modeli, firmalara bir takım imkanlar sunuyor. İspanya’da devlet  ana limanın inşaatını gerçekleştiriyor, özel sektör ise terminallerin inşaatını gerçekleştiriyor. Bundan dolayı Bilbao limanında farklı ürünler için uzmanlaşmış çok sayıda firma bulunuyor. Bu da farklı ürünlere, farklı çözümler sunmayı beraberinde getiriyor” dedi.

Türkiye’nin kendileri için önemli bir ülke olduğunu ve her alanda Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini kaydeden Ugarteche, “Biz Türkiye ile mevcut deniz ticareti hacmimizi artırmak istiyoruz. Konumu itibari ile Bilbao Limanı, Türkiye ile yoğun ticari ilişkileri bulunan bir bölgede yer alıyor. Bilbao Limanı olarak bu ticaretin yüzde 30’unu karşılıyoruz. Bu ise bizim düşündüğümüz rakam değil” diye konuştu.
Türkiye’de yeterince tanınmıyoruz
Türkiye ile İspanya arasında 3.6 milyon tonluk bir deniz ticaretinin söz konusu olduğunu ancak, Bilbao Limanı’nın  bu pastadan yeterince pay alamadığını söyleyen Ugarteche, bunun en büyük nedenini ise Bilbao Limanı’nın Türkiye’de yeterince tanınmaması olarak değerlendirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “ Biz Türkiye’de az tanındığımızı düşünüyoruz. Ve daha fazla iş yapmak için önümüzde çeşitli imkânların olduğunu düşünüyoruz. Bilbao Limanı olarak, Türk firmalarına önemli avantajlar sağlıyoruz. Sunduğumuz en önemli avantaj ise Türk firmaları, Bilbao Limanı’nda çalışacakları İspanyol firmalarını kendilerinin belirleme şansını sunuyoruz. Bundan dolayı önümüzdeki süreçte Bilbao Limanı’nın Türkiye’de öncelikli tercih edilen limanlardan birisi olacağını düşünüyoruz.”

Deniz ticaret hacmi artıyor
Türkiye ile İspanya’nın arasındaki deniz ticaretinin her geçen gün arttığına değinen Ugarteche iki ülke arasındaki deniz ticaret hacmi ile ilgili şu bilgileri verdi: “2009 yılında, Bilbao Limanı ile Türkiye arasındaki trafik 132.000 tonun üzerinde gerçekleşti. Söz konusu trafiğin %72’sini konvansiyonal genel ticaret malları, %25’ini konteynerde genel ticaret malları ve geri kalan %3’ünü ise parçacıklı katılar oluşturdu. Konvansiyonal genel ticaret malları trafiği, özellikle demir çelik ürünleri (%96) ve makina – yedek parça (%4) olmak üzere bir önceki seneye göre %78 artış göstererek geçtiğimiz sene 95.050 tona ulaştı. Bu son grupta mütevazi bir tonal hacimden bahsediliyor olmasının sebebi söz konusu ürünlerin proje kargo ve sermaye malları gibi yüksek katma değere sahip olmasıdır. Konteynerde genel ticaret malları trafiği; başta inşaat malzemeleri (%19), demir çelik ürünleri (%18) ve diğer demir çelik ürünleri (%10) olmak üzere 33.255 ton olarak gerçekleşti.”

Bilbao Limanı’nın ileriye yönelik beklentileri hakkında görüşlerini açıklayan Ugarteche, “Bilbao Limanı olarak, kısa vadede sahip olduğumuz müşterilerimizi sadık hale getirmek istiyoruz. Ayrıca Bilbao Limanı’nı yeterince tanıtarak yeni müşteriler kazanmak istiyoruz. Uzun vadede ise bizim bölgemizde yer alan ve Türkiye’den ihale kazanan İspanyol firmalarının nakliye hizmetlerini, Bilbao Limanı üzerinden vermek istiyoruz.”
Bilbao Liman Birliği olarak yeni bir slogan belirlediklerini ve ‘Bizi kimse aramaya gelmesin, müşterilerimizin ayağına kendimiz gideceğiz” diyen Ugarteche sözlerine şöyle devam etti: “Biz bulunduğumuz konumda en iyi hizmeti sunan olmak istiyoruz. Sunduğumuz hizmetin kalitesine güvenerekte herkesi Bilbao Limanı’na davet ediyoruz.”

Kaynak: HACI YUSUF ÖZER - LOJİSTİK EKİPMANLAR

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr