Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İTO ÜYELERİNE KÜRESEL AKTÖR OLMAK YARAŞIR

İTO ÜYELERİNE KÜRESEL AKTÖR OLMAK YARAŞIR

İTO ÜYELERİNE KÜRESEL AKTÖR OLMAK YARAŞIR13.12.2010

İstanbul Ticaret Odası 18. Dönem Meclis Üyeleri, 4. Çalışma Toplantısını Bursa’da yaptı. Tedbiren tutukluluk halinin kalkmasının ardından İTO Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş’ın katılımıyla büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen toplantıda, 2011 yılı iş programı tartışıldı. Yeni yılın sektörel ve ekonomik önceliklerinin saptandığı toplantının ana eksenini, İTO üyelerini dünya ekonomisinde küresel aktör haline getirecek stratejiler oluşturdu.

‘İTO, ekonominin kılavuz kaptanıdır’
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekib Avdagiç, Dr. Yalçıntaş’ın 40 gün tutuklu kalması ile ilgili olarak, “Bizi derinden yaralayan olay çok şükür ki, bitti. Camia olarak, Başkanımızın suçsuzluğuna, en kısa zamanda aklanacağına gönülden inandık. Hiç birimizin zerre kadar şüphesi olmadı. Başkanımızın aramızda olamamasından dolayı sıkıntı yaşadık ama büyük bir dayanışma içinde olduk, birlik sergiledik. Bu kocaman aileden bir tane bile çatlak ses çıkmadı. Bu büyük ailenin ferdi olmaktan iftihar etmeliyiz. Hepinize şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
FAALİYET RAPORLARIMIZ CUMHURİYET İLE YAŞIT
Avdagiç, İTO’nun faaliyet raporlarının Cumhuriyet ile aynı yaşta olmasının önemine vurgu yaptığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Faaliyet raporlarını hazırlarken konumuz sadece faaliyet raporları ve iş programı değil. Kendi içimizde çalışma grupları oluşturduk. Beyin fırtınaları ile yapacağımız çalışmaların fikri boyutlarını oluşturmaya çalışacağız. Çıkacak sonuçlar, üye odaklı çalışma prensibimiz için yapı taşı olacak.”
KRİZDEN EN HIZLI ÇIKAN ÜLKE OLDUK
”2010, bir önceki yılın etkilerinden kurtulma yılı oldu. ‘Krizden en hızlı çıkan
ülkelerden biri, Türkiye olacak’ dedik ve bunda haklı çıktık. Özel sektörün gösterdiği performans ile 2010, Türkiye için krizden çıkma yılı oldu ve bu tünelden Avrupa ülkeleri çıkmamışken biz çıktık, hızla yolumuza devam ediyoruz” diyen İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avdagiç, Türkiye ekonomisi için kılavuz kaptan görevini sürdüren İTO’nun faaliyetlerinin de bu göreve uygun olması gerektiğinin altını çizdi. Avdagiç, “Mevcut sorunların çözümü yeterli olmayacak, daha proaktif olmalıyız” şeklinde konuştu.
2010’DA YAPTIKLARIMIZ
İTO’nun 2010 yılı çalışmalarını değerlendiren Avdagiç, şunları söyledi: “2010 yılını başarı ile geçirdik. Temponun hiç azalmadan devam etmesini diliyoruz. 100’ün üzerinde meslek komitesi ve 34 zümre toplantısı yaptık. TOBB, bakanlıklar, genel müdürlükler gibi kurumlar nezdinde 40’ı aşkın konuda görüş beyan ettik.
9 ana başlıktaki ihtisas komiteleri, komitelere bağlı alt komisyonlar ile 65’in üzerinde toplantı yaptık.
Ayrıca 100’ün üzerinde toplantı ve seminer düzenledik. İTO, her iki iş gününün birinde bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Üyelerimize yönelik en önemli görevler arasında sektör çalışmalarımız var. Gazetemiz başta olmak üzere, İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) de dahil olmak üzere 103 yayın hazırladık. Oda web portalına 500 yayınımızı aktardık; ücretsiz olarak kullanıma sunuyoruz. Tüm yayınlarımızı dünyaya açmayı hedefliyoruz. Prestij yayınlarımız 19 yayınevinde satışa çıktı. Bültenlerimizi yayınlamaya devam ettik.
KÜRESEL ÖLÇEKTE DÜŞÜNÜYORUZ
Fuarlar ile tüccarlarımızı küresel aktör haline getirmeye çalıştık. Fuarlarda parlak ve yenilikçi bir yıl geçirdik. İTO bu yıl, Fransa’nın Paris şehrindeki dünyanın en önemli fuarlarından SIAL Gıda Fuarı’na Türkiye’nin milli katılımını gerçekleştirdi. ANUGA ve Hannover’de olduğu gibi ülkemizin göğsünü kabartan bir organizasyon yaptık.
Öncü faaliyetlerimizden biri olan ve Kosova, Brezilya ve Suriye’de gerçekleştirilen Türk İhraç Ürünleri Sergilerimiz ile pazarlarımızı çeşitlendirmeye devam ettik.
YOĞUN ULUSLARARASI PROJELER
Düzenlediğimiz 20 fuarın 7’si milli iştirakti. İTO, devlet tarafından A seviyesinde yani en üst düzey fuar düzenleyicisi olarak tescilli. AB’de lobi faaliyetlerini sürdürüyoruz. AB Bilgi Merkezi’ni faaliyete geçirdik. Fransa’da organize ettiğimiz Türkiye Mevsimi etkinliklerine 12 ayrı ülkeden 55 firma katıldı.
İTO, 2007 yılından bu yana, yani iki dönemdir ASCAME başkanlığını sürdürüyor. Ülkemizin dışa açılan penceresi olmaya gayret ediyoruz.
KOBİ’lerimiz için İhracata İlk Adım Projesi ile 2005 yılından bu yana 110 KOBİ’ye danışmanlık hizmeti verdik. Yalnızca İstanbul’da değil, başka illerde de bu programı sürdürdük, odalara destek verdik.
40 FİRMAMIZI EĞİTTİK
Türk Yan Sanayi Borsası’nın (TYSB) 20. yılını kutladık. KOBETIC ile 40 firmamızı eğittik. Anadolu açılımı, ziyaretler ve işbirlikleri ile çalışmalarımıza ışık tutmaya devam ettik. Pendik, Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde hizmet birimleri açtık. Eğitime 2010 yılına kadar 14 okul ve 1 üniversite kazandırdık. Bu yıl ise 13 okulun yapım çalışmalarına başladık. 3 Meslek Lisesi ve Otistik Çocuklar Merkezi yaptık. Üstün zekalı çocuklar için Bilim Sanat Merkezi yapmak üzere düğmeye basıldı.
DÜNYANIN EN PRESTİJLİ ÖDÜLÜ
Restorasyonunu yaptırdığımız Yeni Camii Hünkar Kasrı da, dünyanın en prestijli ödülü olan Europa Nostra’yı kazanan tek İslam eseri oldu. 15 tarihi çeşmenin onarımını üstlendik ve 8’ini bitirdik. Savunma Müsteşarlığı, İTİCÜ ve İTO ile savunmaya yönelik olarak çok önemli bir proje olan Teknopark İstanbul, 2010 Mart ayında resmen kuruldu. Sabiha Gökçen Havaalanı’nın içinde kurulacak teknoloji üssü için çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda ciddi mesafe kat edeceğimize ve Türkiye’nin teknoloji ihraç eden bir ülke olacağına inanıyoruz. Odamızın kültürel ve sanatsal etkinlikleri kapsamında her sene kurduğumuz, bu yıl 34 sanatçının katıldığı Açık Hava Sanat Merkezi’nin 7’ncisini düzenledik.”
* * *
Başkan Yalçıntaş, büyük coşkuyla karşılandı
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, çalışma toplantısının sabah oturumu sırasında salona girdi. Uzun süre ayakta alkışlanan Dr. Yalçıntaş, konuşmasına başlarken mektuplarıyla, ziyaretleriyle destek olan Meclis Üyelerinin kendisine sağladığı büyük maneviyatın altını çizerek, teşekkür etti.
Dr. Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Allah-ü Teala nasip etti, buradayım, sizlerle beraberim. Beş haftadan fazla sizden, her şeyden, dünyadan ayrı kaldım. Televizyon ve gazeteye baktığımda sanki bu dünyada değildim. Bu dünyaya başka bir alemden bakıyormuşum ve dünya gözümün önünden geçiyor, yaşam devam ediyor gibiydi. Böyle bir yalnızlık, unutulmuşluk duygusuna kapılıyorsunuz.
İnsanın dostu, seveni ne demekmiş, yol kardeşi ne demekmiş anlıyorsunuz. Beni yalnız bırakmadınız. Ne kadar değerli, samimi olduğunuzu, ne kadar yürekli olduğunuzu gösterdiniz.
Ben gördüm ki; sadece ak gün dostlarım da varmış. Ya çekindiğinden ya başka hesabı olduğundan ya da bambaşka nedenlerden...
Bana gösterdiğiniz güven, destek ve itimat benim en büyük moral kaynağım oldu.
YARIN İÇİN YOLA ÇIKTIK
İnsan zayıf bir mahlûk, en güçlü olduğunuz an, aslında en zayıf olduğunuz andır. Allah-ü Teala sizi en güçlü olduğunuzu sandığınız yerden imtihan ediyor.
Her şey Allah-ü Teala’nın elinde. Her şey en yukardan aşağıya ve en aşağıdan en yukarıya dönebiliyor.
Gerçek zenginlik sadece dostluk, sevgi. Asıl olan o.
Beni ziyarete geldiğinizde, bana yazdığınız satırlarda beni sevdiğinizi Allah için
gördüm.
Sadece bugün için değil, yarın için, güzel bir Türkiye için yola çıktık. Elbette yol kazaları olur. Hayat, kader bize bu dünyanın sefasını da gösterdi; elbette ki cefasını da gösteriyor.
İnanmış insanlar olarak bize düşen sefaya şükretmek, cefaya daha da fazla şükretmek. İnanıyoruz ve biliyoruz ki; hayır zannettiğimizde bazen şer, şer zannettiğinizde bazen hayır vardır.
ADALET İÇİN ÇALIŞMALIYIZ
İTO’da benim yokluğumu hissettirmeden işleri eksiksiz yürüttüğünüz için Başkanlarıma, Yönetim Kuruluna, Meclis Üyelerine, personelimize çok teşekkür ediyorum. Bu Oda’nın ne kadar önemli bir kurum olduğunu gösterdiniz.
Adalet kavramı hakikaten önemli ama yaşamadan bilemiyorsunuz. Ne kadar kalkınmış ve ne kadar güçlü olursa olsun, o ülkede adalet yoksa, hiçbir mesafe kat edemezsiniz. Adalet yoksa hiç bir şey olmuyor.
Eğer birey inanırsa, tabi olduğu devlet kendisine adildir, huzur içinde yaşar ve devlete itaat eder. Tam tersi ise birey o topluma, o devlete her türlü kötülüğü yapabilir ve kendini haklı görür.
Bir mektup geldi, diyordu ki; Cenab-ı Hak, sana bir yön gösterdi. Hayata adalet arayışı içinde bakmanı istiyor. Ülkemizde çok becerikli insanlar yetişiyor. Hak, hukuk ve adalet için sayı yeterli ise de ciddi nitelik sorunları var. Ekonomik gelişmemizle adalet dağıtımımız ters orantılı. Ailene, dostlarına kavuştuktan sonra dünyaya daha çok adalet için bakmanı ve çalışmanı diliyorum. Bu mektup beni çok etkiledi.
HAKKINI VEREREK YAŞAMAK
Ben inanıyorum ki, kaderimde bu da varmış. Her olanda bir hayır var. Elimden geldiği kadar gücümün yettiği kadar kendimi gözden geçirdim, muhasebe ettim ve kendime şunları çıkarttım:
Öncelikle 40 günde sabrın erdemini öğrendim. Hz. Mevlana, ‘Sabret, zira sabırla her güçlük ortadan kalkar’ der. İmanın kıymetini öğrendim. Kendinizi öyle bir noktada buluyorsunuz ki, sizi sadece ayakta tutan tek şey, tek dayanağınız Yaradan’ınız, inancınız oluyor.
Zamana bundan sonra biraz daha değişik bakacağım. Bizler hepimiz iş adamlarıyız, koşuşturuyoruz. En değerli zaman, sevdiklerinizle ve dostlarınızla geçirdiğiniz, sizin kıymet verdiğiniz ve size kıymet veren insanlarla geçirdiğiniz zaman.
Ben bıraksam, bütün işler aksayacak sanırdım. Koşuşturmaya, yetiştirmeye çalıştım ama baktım ki, ben yokken de her şey yürüyormuş. Hiç de böyle bir şey olmadığını anladım.
Her şeyin hakkını vererek, her insanın hakkını vererek yaşamak lazımmış. Her insan öyle bir değermiş ki, hiçbiri koşuşturmaya gelmiyormuş.
Bu 40 günün güzel tarafları, dersleri vardı. Zor değildi, kolaydı, diyemem. En büyük zorluk ve sıkıntı, insanın sevdiklerinden ayrı kalması. Adalet tecelli edecek, yılmamak lazım. Allah’a teslim olmak lazım.”
Dr. Yalçıntaş, konuşmasından sonra kendisine geçmiş olsun dileklerini ileten Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları ve personeli ile  tek tek tokalaştı.
* * *
Cumhuriyet’in 100’üncü yılı hedefleri için İTO destek olacak
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Çağlar Cumhuriyet’in 100’üncü yılı hedeflerinin tutturulmasında İTO’nun ön plana çıkacağını söyledi.
* * *
Yılın en iyi babası
İTO Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, Bursa’da coşkuyla karşılanan Dr. Murat Yalçıntaş’a Yılın En İyi Babası Ödülü’nü verdi.
* * *
Beyin fırtınasında 2011’in vizyonu çizildi
Meclis Üyelerinin 2011 yılı iş programına ilişkin görüşlerini sunmasının ardından atölye çalışmalarına geçildi. Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ile birlikte 8 ayrı grup oluşturarak 8 ayrı konu başlığı altında gündem maddelerini tartıştı. Çalışma toplantısının ikinci gününde Yönetim Kurulu Üyeleri de ayrı ayrı kürsüye gelerek, toplantılardan çıkan sonuçları paylaştı.
ÜYE ODAKLI POLİTİKALAR
Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Yenel’in başkanlık ettiği Üye Odaklı Politikalar başlığı altında; “e-İTO, Üyelerin Faaliyetlere Etkin Katılımı, Üye İTO’dan Ne Bekliyor” konuları tartışıldı. Toplantıdan çıkan sonuçlar şu şekilde:
* Üye odaklı çalışmalarını yoğun olarak sürdüren İTO, çalışmalarının tanıtımını daha etkin bir şekilde yaparak farkındalık oluşturmalı.
* Duyuru ve tanıtım üyelere ulaştırıldığı takdirde çalışmalar tamamlanmış olacak.
* İTO üyelerine ait veri bankası içerik olarak geliştirilmeli ve güncellenmeli. İlk öncelik “Üye Veri Bankası” olmalı.
* Yapılacak olan veri bankası güncelleme çalışması ile her meslek grubuna üye firmaların bilgilerine ulaşma imkanı olacak.
* e-İTO projesi, veri girişi ile desteklenmeli. Böylece İTO ve üye arasında etkin interaktif ilişki kurulmalı.
* Komite web portalında yapılacak bir çalışma ile üyelerin; komite, etkinlikler, haberler, ihale-iş talepleri, mevzuat ve fuarlar hakkında bilgi edinmeleri sağlanmalı.
* Web portalındaki bu verilerin CD ortamında yurt dışındaki gerekli kurum ve kuruluşlara verilerek, dağıtımının yapılması gerçekleştirilmeli.
* Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda tanıtımlarının yapılması, hatırlatma bültenleri ile tanıtım faaliyetlerinin pekiştirilmesi, havalimanlarındaki tanıtım faaliyetlerinin sürdürülmesi yararlı olacak.
İTO’NUN 2023 VİZYONU
Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Yavuz Pala’nın başkanlık ettiği İTO’nun 2023 Vizyonu başlığı altında görüşlerin dile getirildiği toplantının konuları; “Bir Marka Olarak İTO, Bir Marka Olarak İstanbul, Bir Marka Olarak Türkiye” idi. Toplantının sonuçları şu şekilde:
* İTO’nun bir marka olması için Meclis ve Komite Üyelerinin bilgi birikiminden ve tecrübelerinden yararlanılmalı.
* İTO milli gelirin artması, ticaretin ve istihdamın geliştirilmesi için Ar-Ge ve teknolojik gelişmeye katkı sağlamalı, projeleri desteklemeli.
* Yatırım için doğru sektör seçiminde ve yatırım yönlendirmesinde İTO aktif olmalı.
* Nitelikli işgücü eğitimine katkı sağlamalı ve KOBİ’lere eğitim desteği devam etmeli.
* Avrupa ülkelerinin yanı sıra bölge ülkeleriyle özellikle Körfez ülkeleriyle işbirliği artırılmalı. Yatırımcı ve girişimci ruhu geliştirilerek karşılıklı iş imkanları araştırılmalı, ülkelerarası iş görüşmeleri organize edilmeli.
* Tüm dünyada önemi giderek artan Helal Gıda sertifikası verilmesine öncülük etmeli.
* Kültürel, tarihi ve doğal mirasını koruyan, yüksek katma değer üreten ekonomik faaliyetleri tercih eden, yaşanabilir ve yaşam kalitesini sürekli yükselten, yapısal sorunlarını çözmüş, kentsel dönüşümü gerçekleştirmiş, ulaşım ve altyapı sorununu çözmüş İstanbul, bir marka olarak uluslararası ticaret, finans, kültür, fuar ve kongre başkenti yapılmalı.
* 2023 yılında Türkiye, ekonomik büyüklükte dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında, 90 milyon nüfusuyla kişi başına 15 bin doların üzerinde milli gelire ulaşmalı. 500 milyar dolarlık ihracat hacmini yakalamış, 30 milyonu İstanbul’a olmak üzere 70 milyon yabancı turisti çekebilmeli. Nitelikli eğitim ve sağlık hizmetlerinden tüm vatandaşların adil şekilde yararlanabildiği, işsizlik sorununun çözüldüğü, halkın barınma ihtiyacının karşılandığı ve din, vicdan, teşebbüs ve ifade özgürlüğüne sahip adil bir hukuk sistemi kurulmuş Türkiye için çalışılmalı.
İTO’NUN DEV PROJELERİ
Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri, İTO’nun Büyük Proje Hedefleri’ni tartıştılar. “İstanbul Teknopark Çalışmaları, İTO Kongre Merkezi, Çevre ve Kentsel Dönüşümde İTO’nun Yeri” başlıkları altında oluşan gündemden çıkan sonuçlar şunlar:
* Teknopark konusunda küçük işletmelere, dünyanın önde gelen ileri teknoloji ve yazılım şirketleri ile tedarik ve know-how transferi konusunda işbirliği yapabilecek fırsatlar sunmalı. KOBİ’lerin teknoparkta yer alması desteklenmeli.
* Sadece ABD’li ve Avrupalı firmaların değil, Japon ve Koreli firmaların da teknoparkta yer alması sağlanmalı.
* Teknoparkın üniversite ortaklığı konusunda belirli mühendislik dallarında kendilerini geliştirmiş üniversitelerle işbirliğine gidilmeli.
* Yazılım konusunda ulusal değil, bölgesel bir merkez olması hedeflenmeli, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine de know-how transferi yapmalı.
* İTO Kongre Merkezi Projesi; İTO’nun, üyelerin ve İstanbul’un ihtiyacı olan kongre, toplantı ve sergi salonlarının bulunacağı ve merkez bina ile entegre şekilde hizmet verebilmeli.
* Özellikle Tarihi Yarımada içerisinde yapılacak yapılar konusunda İstanbul’un siluetini bozmadan, kamuya, özel sektöre ve vatandaşlara örnek olacak şekilde hareket edilmeli.
* Galata Köprüsü ile Sirkeci İstasyonu arasında ve Oda binası ile deniz arasındaki alanın yayalaştırılması, araç trafiğinin yer altına alınması proje kapsamında değerlendirilmeli. İstanbul’un kentsel dönüşümü kapsamında İTO, Tarihi Yarımada’nın dokusunun korunması konusunda öncü olmalı, özellikle sur içindeki tarihi yapıların korunarak yeni yapılardan arındırılmış bir turizm alanı oluşturulmalı.
* İTO’nun yaptıracağı tüm yapılar ‘yeşil bina’ konseptinde olmalı.
* Küçük esnafın AVM’lere karşı korunması ve KOBİ’lere yönelik nitelikli ofis ihtiyacının karşılanması için başlatılan Business City Projesi’ne destek olunmalı. Anadolu yakasının ihtiyacı olan fuar alanı ve toptancı siteleri gibi ticaret merkezlerinin oluşturulması girişiminde bulunulmalı.
SOSYAL VE KÜLTÜREL POLİTİKALAR
Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri, İTO’nun Sosyal ve Kültürel Politikaları’nı tartıştı. Yayınlar, Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Yurtiçi Lobi Faaliyetleri’nin ele alındığı toplantıdan çıkan sonuçlar şunlar:
* İstanbul’un 2012 Avrupa Spor Başkenti seçilmesi nedeniyle İTO’nun faaliyetlerde aktif şekilde yer alması sağlanmalı.
* İTO Spor Kulübü’nün faaliyetlerinin daha etkin olarak duyurulması için çeşitli organizasyonlara talip olunmalı. Ayrıca uluslararası turnuvalar düzenlenmeli.
* 90 Meslek Komitesi’nin sektörlerini anlatan 90 adet yayın hazırlanmalı.
* İTO’nun faaliyetlerinin tanıtımı ile ilgili etkin bir iletişim stratejisi belirlenmeli.
* İTO üyelerinin iletişim bilgileri güncellenmeli ve etkinliklerinin duyurusu e-mail yoluyla yapılmalı.
* Silivri – Çatalca bölgesine İTO hizmet birimi açılmalı.
* İTO’nun restorasyon yaptırdığı veya katkı sağladığı projelerde adının ve logosunun daha büyük bir şekilde görünürlüğü sağlanmalı.
EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Develioğlu başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri, Eğitim ve Mesleki Eğitim Çalışmalarında İTO başlığı altında, “ÖZİMEK, İTİCÜ ve Üniversite Sanayi İşbirliği”ni tartıştı. Atölye çalışmasından çıkan sonuçlar şunlar:
* Nitelikli eleman ihtiyacı duyan iş dünyasının, bilgi ve beceri düzeyi yüksek iş gücüne olan talebi artıyor. Ekonomik sistemin en büyük sorunlarından biri kalifiye eleman. Bu konuyla ilgili olarak YÖK Kanunu’ndaki değişiklikler için İTO aktif olmalı.
* İTİCÜ’de ve İTO’nun meslek komite toplantılarında özel sektörün nitelikli eleman ihtiyacı daha aktif olarak ele alınmalı.
* İTİCÜ öğrencilerine staj ve mezun olduktan sonra iş imkanı sağlanmalı. İTİCÜ kariyer merkezinde İTO da olmalı.
* Eğitim programları kapsamında sektördeki duayenlerin tecrübelerinden daha fazla yararlanılmalı.
* Sektörel ihtiyaç analizleri eleman ihtiyaçları belirlenerek, İTİCÜ ile birlikte bu alandaki eğitimle ilgili çalışmalar yapılmalı.
* ÖZİMEK meslek edindirme ve geliştirme kursları diğer illerde de tanıtılmalı.
* Mesleki yeterlilik ile ilgili çalışmalar hızlandırılmalı. İTO bu çalışmalarda aktif şekilde bulunmalı.
* Ekonomideki değişikliklere ayak uydurabilmek için gerekli strateji ve uygulamalar konusunda pratik eğitimler verilmeli, destek programları açılmalı.
* KOBİ’ler ile ilgili faaliyetleri birleştirmek ve danışmanlık için KOBİGEM aktifleştirilmeli.
ULUSLARARASI ALANDA İTO
Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sungurlu, “Uluslararası Alanda İTO” projeleri konulu toplantıya başkanlık etti. “AB Çalışmaları, Lobi Faaliyetleri, Fuarlar-Kongreler” başlıklarının tartışıldığı toplantıdan çıkan sonuçlar şunlar:
* Dünya çapında önemli sektörel fuarlara ihracatçılarımızı ve sektörleri temsilen bilgi standı ile katılım sağlanmalı. Bu fuarlarda firmalar kataloglar ile temsil edilmeli.
* Uluslararası ilişkilerimizde sadece AB ülkeleri ile sınırlı kalınmamalı. İTO bünyesinde, AB ülkelerine yönelik birimin yanı sıra başta Afrika olmak üzere Orta Doğu, Orta Asya gibi ülkelerle ilişkileri yönetecek birimler kurulmalı.
* İTO’nun başarılı faaliyetlerinin duyurulması amacıyla Oda bünyesinde gerekli alt yapı oluşturulmalı.
* İTO’nun uluslararası alandaki faaliyetlerinde yurt dışında bulunan Türk birlik, dernek, oda gibi kuruluşlarla yakın ilişki içine girilmeli, bu kuruluşların üyelerinin tecrübelerinden faydalanılmalı.
* Odamızın üye bilgilerinin güncellenmesi için gerekli kanuni değişikliğin yapılması süreci hızlandırılmalı.
DAHA GÜÇLÜ BİR KURUMSALLAŞMA
Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Çınar, “Daha Güçlü Bir İTO İçin Politikalar” konulu toplantıya başkanlık etti. “Daha Etkin Meslek Komiteleri, Daha Katılımcı Meclis, Yönetim Kurulu ve İdareden Beklentiler” başlıklarının tartışıldığı toplantıdan çıkan sonuçlar şunlar:
* Oda web portalındaki meslek komiteleri sayfaları, komite üyeleriyle hızlı ve etkin iletişime uygun olmalı.
* İTO bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak sivil toplum duyarlılığının gerektirdiği alanlarda görev almalı. Ana odaklanma eksenini mesleki örgütlenme fonksiyonundan ayırmamalı.
* İTO’nun sektörel ticarethane dağılımlarını belirleyen master planı olmalı.
* İTO, TOBB organlarında (sektör meclisleri gibi istişari organlar da dahil) daha etkin bir şekilde yer alabilmeli.
* İş Kanunu ve SGK ile ilgili yasal düzenleme konusunda Ankara’da etkin bir çalışma yapılmalı.
* Dış Ticaret Şubesi’nde mevzuat servisi açılmalı.
KURUMLAR ARASI SİNERJİ
Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir’in başkanlık ettiği toplantıda, “Kurumsal İlişkiler Bağlamında İTO” konusu ele alındı. “Merkezi ve Yerel Yönetimler, Finans ve Kongre Merkezi İstanbul, Sanayi Kenti Olarak İstanbul, Sivil Toplum Kuruluşları” başlıklarının tartışıldığı toplantıdan çıkan sonuçlar şunlar:
* Merkezi ve yerel yönetimlerle hali hazırda iyi olan ilişkilerin geliştirilmesi için çaba sarf edilmeli.
* Belediyelerdeki dağınık, standart olmayan tarifeler, vergiler ve kritersiz uygulamaların daha standart hale getirilmesi için girişimde bulunulmalı. Belediye uygulamalarında birlik sağlanması için talepte bulunulmalı.
* İTO, Türkiye’nin büyümesine yol gösterici olmalı.
* Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile ilişkiler güçlendirilmeli. Gerektiğinde STK’lar ile doğrudan iletişime geçilebilmeli, ortak açıklama yapılabilmeli.
* Komite ile Oda’nın merkezi yönetim konusundaki ilişkileri fonksiyon olarak geliştirilmeli.
* Meslek komitesi üyeleri için tanıtım etkinlikleri düzenlenmeli, Oda faaliyetleri içine daha fazla çekilmeleri sağlanmalı.
* İstanbul’da doğru planlama çerçevesinde ileri teknoloji üreten sanayiye sınırlı yer ayrılması konusunda çalışma yapılmalı. Organize Sanayi Bölgeleri de bu yaklaşım içinde ele alınmalı. İhtiyaca cevap vermeyen yerler ve bölgeler de doğru planlamalarla yeni yerlere aktarılabilmeli. İstanbul’daki tüm paydaşların katkı sağlayacağı bir yapı içinde eylem planı oluşturulmalı.
* * *
350 bin firmanın sesi oldular
Türkiye’deki 3 şirketten birini temsil eden İstanbul Ticaret Odası’nın Meclis Üyeleri, Bursa’daki toplantıda özel bir oturum gerçekleştirdiler. Toplantıda sektörel sorunlar ve gereken tedbirler tüm yönleriyle ele alındı.
İTO’YU YETERİNCE TANITAMIYORUZ
MOTORLU KARA TAŞITLARI VE EKİPMANLARI MESLEK KOMİTESİ / İBRAHİM CEYLAN: Meclis toplantılarımızın sonuna kadar izlenmemesi önemli bir sorun. Ayrıca Odamızın yeteri kadar tanıtılmadığını gördüm ama bunun çözümü bizde. Sadece meclis toplantıları ve komitelere katılmakla bu iş olmaz. Meclise katılarak temsil ettiğimiz arkadaşlarımızın sorunları ile ilgilenmemiz ve çözmemiz lazım. Kanunun bize verdiği çerçevede bu çözümleri sunmak gerekir. Sosyal hizmetler yurtlarında kalan çocuklar için spor aktiviteleri çok önemli. Dört yıldır bu çocuklarla birlikteyim. Kaldıkları yerde paraya ihtiyaçları yok ama sevgiye ve değer verilmeye ihtiyaçları olduğunu biliyorum. Spor veya başka aktivitelere ihtiyaçları var. Belediyenin inanılmaz hizmetinden söz etmek istiyorum. Sosyal uzmanları ne zaman ararsanız gidip tinerci çocuklarla görüşüyorlar. Onlara Tuzla’daki 14 meslek atölyesinde istedikleri branşta eğitim verdiriyorlar. Sonra onlara 5’erli gruplar halinde yaşayabilecekleri bir ev ve iş veriyorlar. Bu çocukların tümüyle futbolla, spor aktiviteleri ile irtibat kurabiliriz.
KİTAPKENT ÇOK ÖNEMLİ
BASIM YAYIN VE MEDYA MESLEK KOMİTESİ / ERHAN ERKEN: KOBİ Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) çalışmamızı geçen dönemde hareketlendirmeye çalıştık. İTO’da küçük ve mikro işletmelere birebir danışmanlık verecek bir birim olması için çalışmalar yaptık. Önümüzdeki dönemde bunun bir çatı altında yürümesi faydalı olacaktır. Birbirinden farklı kamu kurumları aynı konularda araştırma yaparken, birbirlerinden haberdar olsunlar diye de bir birim oluşturulmasını öngörmüştük.
İTO’nun nadide eserlerinin elektronik ortama aktarılması çalışmasının yeni dönemde öne alınmasını istiyorum. Kitapkent adıyla andığımız projenin hayata geçmesi için hükümetin en tepesinden başlayarak bir inisiyatif kullanmak gerekiyor. Bu proje kültür ekonomisi kapsamında çok önemli. Çünkü sinema, tiyatro, yayıncılık, dijital medya gibi faaliyetlerin bir arada olduğu bir mekan oluşmasını istedik. Paydaşlarımız bu konunun üzerine gitmeli. TİKA’nın Afrika’da ortak bir istasyon kurulması çalışmasının üzerine gidilmeli. İTO olarak ticaretin geliştirilmesi için belli istasyonlar kuracağız.
Vakıf üniversiteleri ile YÖK arasındaki sorunlar azalsa da, YÖK hâlâ devlet üniversitesi refleksi ile hareket ediyor. Yeni YÖK Kanunu’nda inisiyatif koymalıyız.
Eğitimci kurumların iş dünyasının istediği kalitede insan yetiştirmeleri lazım. Müfredatın buna göre yapılması için Odamızın da bu kanunların oluşumu içinde yer alması gerekir. Sektörlerimizin pozisyonları değişiyor. Yurt içi ve yurt dışında aktif olmalıyız. İş dünyası hâlâ devlet karşısında kendini savunma durumunda olan bir pozisyonda. Mevzuatlar değişmeli ve kamu önünde kaçak duruma düşmemeliyiz. Devletin bürokratları bizi suçlu gibi algılamamalı. Devlet ve bürokrasi ile ilişkilerimizi daha düzgün bir zeminde kurabilmek için çalışmalar yapmalıyız.
ELEKTRONİK ATIK YÖNETİMİ ŞART
ELEKTRONİK VE TELEKOMÜNİKASYON MESLEK KOMİTESİ / MURAT DİKİCİ: Ülkemizde ikinci el cep telefonları için elektronik atık yönetimi gerekiyor. Türkiye 1995 yılından bu yana cep telefonu ithalatına 35 milyar dolar harcadı ve kayıtlı cep telefonu sayımız 150 milyonu geçti. Cep telefonu yenilemede Avrupa ve dünya ortalaması iki yıldır. Ama 3G’ye geçince Türkiye’de telefon yenileme süresi 13 ay oldu. İkinci el cep ticaretinden alınan yüzde 18 KDV yüzde 1’e düşürülmeli. Böylece hem ikinci elleri kayıt altına almış hem de elektronik atıklarımızdan kurtulmuş oluruz. Acilen bir elektronik atık yönetmeliğimiz olmalı. Afetler ülkesi olarak hâlâ acil haberleşme çağrı sistemi kuramadık. Afetlerde iletişime açık kullanılan tek cihaz telsiz cihazlarıdır. İstanbul’da büyük bir deprem olması durumunda tüm kurumlar organize olarak birbiri ile haberleşemeyecek. Bu sistemin en azından   İstanbul’da acil olarak kurulmasını öneriyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile çalışmalarımızı çok önemsiyoruz ve kaliteli eleman ihtiyaç profilinin çalışmalarla ortaya çıkacağını biliyoruz.
EĞİTİMİ ÖZEL SEKTÖR YÖNETMELİ
ÖZEL ÖĞRETİM VE EĞİTİM KURUMLARI MESLEK KOMİTESİ / ORHAN ALBAYRAK: Meslek komitelerimizin verimli çalışması için fiziki şartlar değişmeli. Etkin ve verimli bir çalışma ortamımız yok. Bütçe ve fiziki mekânlar gelişmeli. Odamız meslek lisesi yapıyor. Ancak bunların varlıklarını sürdürebilmelerinde engeller var. Trilyonlar vererek meslek lisesi inşa ettiren bir kurum, yaptığı okulda yer alamıyor. Mevzuatın değiştirilmesi için çalışmalıyız. Devlet her zaman eğitimde en iyiyi yapıyor diyemiyoruz. Özel eğitimin genel eğitimdeki payı artırılmalı. Özel okullarda kurs ve dershanelerde KDV oranı düşsün istiyoruz ama bu konuda ciddi bir adım atabilmiş değiliz. Bürokratlarla daha çok bir arada olmalıyız. Bu ülkenin itici gücü özel sektördür. Devlet bizi denetlesin ama önümüzü kesmesin. Sağlık Bakanlığı, hastanelerin 3 yıllığına sektörden gelen insanlarla yönetilmesini planlıyor. Performansa dayalı yönetim tarzına eğitimde de geçilmeli. Odamızda AB Şubesi benzeri Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri için de masa ve ya birim kurulmalı.
SORUMLULUKLARI PAYLAŞALIM
MİMARLIK MÜHENDİSLİK VE AR-GE HİZMETLERİ MESLEK KOMİTESİ / SADİ YALÇIN: Başkanımız; İTO Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı, ASCAME Başkanı ve aynı zamanda 20’ye yakın kurumda görev yapıyor. Başkanımız, bu kurumlara daha fazla zaman ayırıp üzerindeki diğer iş yoğunluğunu paylaştırabilir. 2011 yılında komite bütçeleri belirlenirken bütçenin yüzde 2’sinden faydalanılması ve denetlenmesi lazım. Şehitlerimiz adına Anadolu’da yaptırdığımız okullar için Meclis Üyeleriyle düzenlenen seyahatler daha farklı bir şekilde olabilir.
BÜYÜK SORUN DIŞ TİCARET AÇIĞI
AYAKKABI VE YAN SANAYİ İMALAT VE SATICILARI MESLEK KOMİTESİ / ENDER YAZICIOĞLU: Üye odaklı hizmetlerimiz sürmeli. Üyelerimizin sorunlarını tespit etmeliyiz. Kayıt dışı olanların sorunlarını tespit edip üzerine gidelim. Meslek komitelerinin aktif hale getirilmesini istiyoruz. Türkiye’nin en büyük sorunu dış ticaret açığı. 120 milyar dolar sıcak paradan 5 milyar dolar yatırıma yönlendirilmiş. Yüzde 10’un altı ise 1 yıl vadeye. Bu sürekli para ile oynadığımızı gösteriyor. Bunun önünü almalıyız. Sermaye yetersizliği Türkiye’nin en büyük sorunu. 2011 yılında bankaların en zor zamanları olduğunu göreceğiz. Faizler aşağı inince, kâr rantları da düşünce bankalar bedel ödeyecek. Herkes öz sermayelerine dönmeli; beraber yatırım yapabilmeliyiz. Kredi Garanti Fonu bir an önce başlamalı. Doğru pazar seçimleri yapabilmeliyiz. Odaklandığımız o pazarlar üzerinde çalışmalıyız. Emek yoğun sektörleri desteklemeliyiz. İhmal ettiğimiz emek yoğun sektörlerde bir süre sonra yetişmiş eleman sıkıntısı ile karşılaşıyoruz, insan bulamıyoruz. Organize sanayi bölgelerini gerçek işlevlerine döndürmeliyiz. Toplu ulaşım ve diğer sorunlarımız hallolmalı ki, buralara taşınmalıyız.
Alışveriş merkezlerinden zarar görecek birçok üyenin sorununa yerel yönetimlerin çözüm bulması şart.
AVM’ler doğru şekilde planlanmalı ve yönetilmeli. Mesleki eğitime biraz daha katkı yapabilmeliyiz.
Meslek liselerini mahalle okulu olmaktan kurtaralım. Anadolu’ya yatırımı desteklemeliyiz. Anadolu’nun kalkınması çok daha iyi ve verimli.
BU TARZI DEĞİŞTİRMELİYİZ
SERVİS TAŞIMACILIĞI MESLEK KOMİTESİ / SUAT SARI: Meclis ve çalışma toplantılarımızın tarzı değişmeli. Bir sene önce ne konuşulmuş bilmeliyiz. Nelerin yapılıp yapılmadığını görebilmeliyiz. Eleştiri yaparken konunun içinde olarak yapmalıyız. Teknoparklarla ilgili hedefimizi biliyoruz. Ar-Ge çalışmaları hangi aşamada, İTO üyeleri olarak ne kadar katkıda bulunabiliriz, ne öğrenilebiliriz, ne kadar faydalanabiliriz? Bunu bilmeliyiz; önümüzün açılması lazım. İTO israf ekonomisi konusunda öncü olmalı ve israfı engellemeli. Elektrik fiyatlarının sanayiciye ne kadar yük getirdiğini dile getirmeye devam ediyoruz. Avrupa gibi STK’lara büyük önem vermeliyiz. Kültür ekonomisine verdiğimiz büyük önemi açıklayalım.
KURUMSAL CHECK-UP YAPTIRMALIYIZ
MİMARLIK MÜHENDİSLİK VE AR-GE HİZMETLERİ MESLEK KOMİTESİ / MEHMET İŞÇİ: İTO faaliyetlerinin mercek altına alınması ve kurumsal check-up yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Bağımsız bir denetim kurumu tarafından yapılmalı ve bundan sonraki süreçte sorunlar yaşanmaması için bu denetim önemli. Ayrıca İTO’nun yanlış bir şey yapması mümkün olamayacağına göre şeffaflığın en alt birimlere kadar ulaşılması söz konusu olacaktır. İTO’nun yaptığı görevlendirmelerde ilginç durumlar yaşanıyor.
Ben mimarım ama vergi dairesinde görevlendiriliyorum. Ahilikten başlayarak medeniyet tasavvurunda neler yapılabilir, bunun yapılması lazım. Kaliteli ve farklı kitapları sunarken ilgili kişilere iletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Maliye Bakanı’nın 2011 yılında artış yapmayacağını söylediğini biliyoruz. TOBB ve ilgili bakanlık nezdinde girişimde bulunarak aidat zammı yapılmaması ile ilgili çalışmalıyız. Bütçe konusundaki sıkıntıları aşmalı, yeni bütçeler konulmalı ve bütçelerin denetlenebilir olması gerekiyor. İTO kendi bünyesinde merkeziyetçi bir yapıda olmamalı. İTO’nun dijital ve normal yayınlarının bulunduğu özel bir ticaret kütüphanesi olmalı. TOKİ ile KİPTAŞ özel sektörle haksız rekabeti bırakmalı.
DEVLET MÜDAHALE ETMESİN
DERİ VE KÜRK MESLEK KOMİTESİ / MUSTAFA ŞENOCAK: İTO’nun üyeleri arasında sanayici ve ihracatçılar var. Döviz kurlarının düşük olmasının ihracatın lehine olması söz konusu değil. Devletten gerçekten beklediğimiz müdahale etmemesi. İTO’nun diğer STK’larla işbirliği halinde olması lazım. 5174 sayılı yasayı tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Mesela TOBB gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi çalışıyor. Odalar asli görevlerine odaklanırsa bir sürü şey düzelecektir. Biz bunu yapmazsak gönüllülük esasına dayalı üyelikleri olan STK’lar yavaş yavaş odaların, TOBB’un yerini almaya başlar. Ekonomide tüketim ve harcama odaklı bir büyüme var son zamanlarda. Büyümemizden çok daha hızlı bu. Et ve deri fiyatları çok arttı. Et ve deri fiyatları konusunda talebimiz olmalı.
STK YÖNÜMÜZÜ GELİŞTİRMELİYİZ
MALİ MÜŞAVİRLER MESLEK KOMİTESİ NUMAN SAĞ: Odamız 100 toplantı, 34 zümre, 130 resmi görüşme yaptı ve dosya hazırladı. Anadolu odaları açılımı takdire şayan, okullar çok önemli sosyal sorumluluklar projeleri ama Odamızın STK yönü eksik ve bu nitelik gücünü ortaya çıkarmalıyız. 2011’de demokrasi, insan hakları ve toplumsal yaşamı ilgilendiren konularımız olmalı. Haberleşme, deprem, ulaşım, trafik bizim öncelikli gündem konularımız olmalı. Mesela İstanbul’da deniz yollarının ulaşımın yalnızca yüzde 2’sini karşılaması bizim konumuz olmalı. 2011 yılında çok önemli üç sorun var. Bazı kamu alacaklarının yapılandırılması konusu çok önemli. Mali kısmı çok önemli olan bir çalışma var. Kamu alacakları konusunun bir yanı eksik. Hangi stratejik sektörlerin öne çıkarılması lazım. Türk Ticaret Kanunu (TTK) şu anda Meclis’te. Borçlar Kanunu da çok önemli. Bütün odaların ve 625 bin şirketin beklediği TTK’nın iyi okunması lazım. Bu kanunun sağlıklı bir biçimde çıkması için bir komite çalışması yapmalıyız.
ÇOK DAHA PROAKTİF OLMALIYIZ
BİLGİ VE İLETİŞİM HİZMETLERİ MESLEK KOMİTESİ / İLHAN SOYLU: Bu toplantılarda en önemli sorunumuz kısıtlı konuşma süreleri. İTO’nun büyük hedefleri var. Türkiye’ye, eğitime, ulaşıma, adalete, para ve sanayi politikalarına, bunlardaki sorunlara bu kadar zaman az. Meclis ve Komite Üyeleri olarak kolektif aklın harekete geçirilmesi ve fikri takip yapabilmesinin yöntemlerini bulmalıyız. İTO olarak mutlaka çözüm bulmak istediğimiz ana konuları tespit etmeliyiz. Türkiye’de son dönemlerde iktidar ve Ankara ürettiği reflekslerle sivil kuruluşların önüne geçti. Hükümetin kullandığı inisiyatifler STK’lardan önde gidiyor. Çok daha proaktif olmalıyız.
BÜTÇEDEN YÜZDE 3 ALMALIYIZ
ELYAF İPLİK MESLEK KOMİTESİ / BEKİR TANER ATEŞ: İTO ticari işletme kurmamalı. İTO, İstanbul’da sponsor ve bursiyer olarak faaliyette bulunsun. Komite bütçeleri toplam gelir bütçemizin yüzde 1’inden daha düşüktü ve bu da kaldırıldı. 2011’de bütçe yüzde 3’e çıkarılmalı ve bu bütçeyi en iyi kullananların ödüllendirilmesini teklif ediyorum. Meclis toplantısının saatleri değişmeli. Tekstil ile ilgili ciddi projelerimiz var; mesela Laleli bölgesi ile ilgili. Yönetim Kurulu’nun bütçeye bu konuyu almasını ve ödenek koymasını istiyorum.
DÜZGÜN MÜKELLEFE TEŞVİK
MERMER MADEN VE CEVHERLERİ MESLEK KOMİTESİ / ALİ KELEŞ: Turistlerin çok gittiği İstanbul’un en seçkin semtlerinden biri olan Eminönü’ndeki otopark işi halledilmeli. Otopark yerine kongre, kültür merkezi gibi bir yapı inşa edilmeli ve o görüntü ortadan kaldırılmalı. Vergi affı çıkarken diğer yandan da vergisini düzgün ödeyenler ödüllendirilmeli.
ÇÖZÜME ODAKLANMALIYIZ
SİGORTACILIK HİZMETLERİ MESLEK KOMİTESİ / LEVENT KORKUT: Özellikle bu toplantılar işlevsel mi olacak ya da sadece toplantı mı yapacağız. Fikir yürütürken bu fikrin önemine göre gereken zamanı aşabilmeliyiz. Çözüm odaklı olabilmek için bu toplantıları daha aktif yapmalıyız. Komite olarak bunu çok iyi kullanıyoruz. Bini aşkın toplantı yaptık. Odamızın bize bu konuda verdiği destek de çok önemli.
ANA EKSEN ÜYE OLMALI
TUHAFİYE MESLEK KOMİTESİ / ŞEVKET AYDIN: Meclis çalışmasında konuşma süreleri yetersiz. Sosyal sorumluluk projeleri üretiyoruz ve bunlara ihtiyacımız var. Oda faaliyetlerinin ana ekseni üye odaklı olmalı. Yönetim Kurulu çalışmalarında üye, odak noktaya alınmalı. İhracata İlk Adım Programı çok önemli bir proje ama çok kısıtlı bir kesime hizmet veriyor. İhracat yapamayan veya kısmi yapan üyelerimize bu hizmeti verebilir miyiz?
Sektörümüzü ilgilendiren konular hiçbir sonuca ulaşmadı. Sektör sektör neler yapıldığı bize raporlarla bildirilmeli.
TRAFİK AKADEMİSİ OLUŞUMU
SERVİS TAŞIMACILIĞI MESLEK KOMİTESİ / LEVENT BİRANT: Vizeler kalktıkça Türkiye’nin dünya ile ticari ilişkileri ciddi boyut kazanırken, bizim araçlarımız Kocaeli ilinde çalışanları işyerlerine götüremiyor. Sürücülerimiz isyan noktasına geldi. Kurban bayramında 160 ölü, 860 yaralı verdik. Her yıl 5 bin ölü, 25 bin yaralı veriyoruz. Bu hepimizi yakından ilgilendiren ciddi bir sorun. Milli Eğitim Bakanlığı, İTO ve İstanbul Toplu Taşımacılar Birliği’nin Trafik Akademisi oluşumu için çalışmaları var. Trafik konferansı için çalışmalar sürüyor. Bakanlık sektöre yetki belgesi getiriyor. Yönetmelikte, öz mal araç sınırının şehir içine de getirilmesi düşünülüyor. İstanbul’da 50 bin araç var ve bu konu kentte ciddi sıkıntı yaratacaktır.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
METAL DÖKÜM VE İŞLEME MESLEK KOMİTESİ MUZAFFER GÜÇLÜ: İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş’ın özgürlüğüne kavuşmasında emeği geçen, bu toplantıyı düzenleyen arkadaşlarıma ve bütün camiya teşekkür ediyorum.
CAMDA ENERJİ MALİYETLERİ YÜKSEK
CAM VE CAM ÜRÜNLERİ MESLEK KOMİTESİ / AZİZ TAŞÖZÜ: Cam sektöründe enerji maliyetleri yüksek ama üretimlerimiz enerji tasarrufu için çok önemli. Sıcağı, soğuğu, sesi geçirmeyen camlar ülkemizde de üretiliyor ve kullanılıyor. Büyük tasarruf sağlayan bu camları tüketici yüksek fiyatlı sanıyor. Bilgi sahibi de olmadığı için kullanımları yaygınlaşmıyor. Binalarda ısı ve enerji yönetmelikleri için denetim mekanizmaları etkin olarak işlemiyor. Firmalar bu konuda hassasiyet göstermiyor ve milyarlarca liralık fazla enerji harcamak zorunda kalıyoruz.
DAHİLDE İŞLEMEDE KAOS ÇIKTI
GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ MESLEK KOMİTESİ / BÜLENT ONARAN: 2010 yılı ile ilgili olarak Genel Sekreter ve Yönetim Kuruluna teşekkür ediyorum. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde açılan birim harika çalışıyor. Sabiha Gökçen’deki hizmet birimi için de üyelerimiz teşekkür ediyor. 2011 yılında bir mevzuat servisimiz olmalı. Dahilde işleme ile çalışan üyelerimizden yaka keçesi, kırpıntı gibi ürünlerin çıkışını isteyen hükümet bunda bir kaos yarattı. Dış Ticaret İhtisas Komitesi kurulmalı. 2011’de kâğıtsız ortama geçmemiz gündemde.
GEÇİCİ DEPOLAMA ESNETİLEBİLİR
DEPOLAMA VE KURYE MESLEK KOMİTESİ / YUSUF KILIÇ: Antrepolardaki geçici deponun kaldırılması söz konusuydu. Bu konuda yoğun çalışmalarla kısmen bir çözüm getirildi. Çözümün biraz daha esnetilerek daha verimli bir sonuca gidilebilmesi mümkün. Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği bir taban fiyatla oluşturulmaya çalışıldı. Ticaretin serbest oluşturulması gerekir. Taban fiyat doğru değil. Antrepo ücretlerinde Maliye Bakanlığı vergi kaybına uğruyor. Antrepo işletme harçlarının ödenmesini çok doğru bulmuyoruz.
KAĞIT TAHLİL LABORATUVARI ŞART
KAĞIT VE KAĞIT ÜRÜNLERİ MESLEK KOMİTESİ / AHMET İYOLDU: Komitemizde çok geniş bir yelpazede üyemiz var. Meclis toplantılarımıza katılım tam olmuyor. Daha verimli olmak için pratik yöntemler geliştirilmeli.
Yayınlarla ilgili çalışmalar çok başarılı, takdir ediyoruz. Dijital hale getirilmesi çok önemli. Faaliyet programları içinde Kitapkent projesi çok önemli ama bir sonuca ulaşmadı. Bir izleme komitesi oluşturursak bu konuda meseleyi sürekli takip edebiliriz. Kağıt Tahlil Laboratuvarına ihtiyacımız var. Tahlile TSE’nin İzmir’deki laboratuvarına gönderiyoruz. Meseleleri doğru sıralamak zorundayız.
Atölye çalışmalarının burada yapılmasından çok memnunum.
DOĞALGAZDA ESKİYEN DEĞİŞMELİ
SIHHI TESİSAT VE İKLİMLENDİRME MESLEK KOMİTESİ / HALİM ÖZDEMİR: Binalara çekilen doğalgaz hatlarının toprak altlarından geçen kısımlarının kontrolleri yapılmalı. Ekonomik ömrünü doldurmuş cihazlar İGDAŞ tarafından kontrol edilmeli. Cihaz yenilenmesi teşvik edilmeli. Fuar katılımlarını özendirmeliyiz. Fuar inceleme gezilerine komite üyelerimizi yılda bir kez gönderebilmeliyiz. Ödüllü proje yarışmaları yapalım. İnşaat malzeme satıcılarının tek bir yerde
toplanması için belediyeye başvurulmalı. Enerji verimliliği ve ilgili cihazların kullanımı ile ilgili bankalarla proje anlaşması yapmalıyız. Kredi mekanizmalarını çalıştırmalıyız. Makine mühendisleri ve teknik lisedeki öğrencileri de burs kapsamına almalıyız. Enerji verimliliği ile ilgili sempozyumlar düzenlemeliyiz. Burs kriterleri arasına komite üyelerinin firmalarında staj imkanı olmalı. Enerji verimliliği için el kitapçığı ve broşür bastırılmalı, üniversitelerde toplantılar yapılmalı. İTİCÜ’de enerji verimliliği ile ilgili bir bölüm açmalıyız. Çevreci firma ve kişi ödül törenleri yapılmalı.
ORTA, UZUN VADELİ HEDEFLER
PERAKENDE TİCARET MAĞAZALARI MESLEK KOMİTESİ / SAİT KILIÇ: İş programı toplantılarında konuşma sürelerinin kısa olması sıkıntı yaratıyor. Meclis Üyeleri söylediklerini takip etmeli ve arkasında durmalı. Unutulursa da bunun hesabını sormalı. Talepler önemine göre sıralanmalı ve yapılmalı. İş programında, önerilerin çözülebilme sırasına göre, önem sırasına göre orta ve uzun vadeli hale getirilerek Meclis Üyelerine sunulması doğru olur diye düşünüyorum. Türkiye’de ilkleri, güzellikleri yapan öncü kurum olarak şeffaflık ilkesi de çok önemli bir konu.
GELENEKLERİMİZİ CANLANDIRMALIYIZ
İNŞAAT TAAHHÜT MESLEK KOMİTESİ MECLİS ÜYESİ / RIDVAN UZUN: Bankaların, şirketlerimize kolaylıkla girmesine izin veriyoruz. Finansal olarak öncülük edip, vadelerin çok uzaması, akıl almaz noktalara gitmesi bizi buna sürüklüyor. En ufak finansal bir çıkmazda bankalara, finans ve factoring kuruluşlarına başvuruyoruz. Oysa geleneklerimizde olan bazı değerleri yeniden canlandırmalıyız. Tüm dünya faiz sistemini sorgularken kendi öz değerlerimizdeki bazı kurumları işletmediğimizi düşünüyorum. Öz kaynakları ve geleneğimizde olan ortaklık kültürünü yeniden canlandırabilmeliyiz. Herkesin imalatını nakit vermeye çalışma üzerine eğilimi olmalı.
HERKESE TEŞEKKÜRLER
TOPTAN GIDA İÇECEK VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ MESLEK KOMİTESİ / AHMET ÖZER: Başkanımızın aramıza dönmesi için çalışan herkese teşekkür ediyoruz.
YÜKLER DEVREDİLMELİ
BİLGİSAYAR YAZILIM VE BÜRO MAKİNELERİ MESLEK KOMİTESİ / ZAFER İPEKÇİ: Atölye çalışmaları katılma şevkini artırdı. Yönetim anlayışı değişmeli. Yönetimin üzerinde olan yükler ve kararlar bazı alt komisyonlara devredilmeli. Yönetim Kurulu’nun üzerindeki yükleri kaldıramayacak kadar bloke olmuş izlenimi var. Meclisin içinde bütçeleri onaylama komisyonu olabilir. Proje takip komisyonu kurulabilir. Meclisin verimli hale getirilmesi için komisyon kurulabilir. Yurt dışı gezileri ile ilgili olarak önceden bilgi verilmeli. Meclis çalışmalarına daha az konuk davet edilmeli. İTO logosunu değiştirmeliyiz.
DAHA İYİ PROJELER OLUŞTURACAĞIZ
İŞLETME VE DESTEK HİZMETLERİ MESLEK KOMİTESİ / MEHMET ERSOY: Gelecekte daha iyi projeler üreteceğimizi, bunları oluşturacağımız komisyonlarla takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Seçimle gelirken bizi buralara gönderen arkadaşlarımızın sorunlarını İTO aracılığı ile belirli yerlere taşımakla görevliyiz. Ayda bir kez yaptığımız komite ve meclis toplantılarımızda bunları ele alıyoruz ama
ayda bir kez yapılan toplantıların bu soruna yetmeyeceğine inanıyoruz.
SOMUT ÇALIŞMALARA KATILALIM
İTO MECLİS BAŞKAN VEKİLİ SAMİ YILMAZ: Meclis toplantılarımıza katılımlardan şikâyetçiydik. Önlerine somut projeler getirdiğimizde neler olduğunu gördük. Üyelerimizin somut çalışmaların içine katılmaları önemli.
* * *
EN BÜYÜK 10 ODA ARASINDA EN AZ ÜCRETİ İTO ALIYOR
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekib Avdagiç, iki gün süren toplantıların sonunda yaptığı değerlendirme konuşmasında, “İstek ve önerileriniz bu yıl veya devam eden yıllarda büyük bir titizlikle ele alınacaktır” mesajını verdi. Avdagiç’in konuşmasından önemli satırbaşları şöyle:
* Kanundan ve mevzuattan kaynaklanan asli görevlerimiz var.
* Verdiği hizmetlerden dolayı ben İTO ile gurur duyuyorum. Hizmet üretme kalitesi gerçekten takdire şayan seviyede.
* Kendimizi tabii ki geliştirmek zorundayız ama 300 bin aktif üyeye hizmet verdiğimizi unutmayalım.
* İTO’nun portalından birçok kişi aynı anda istediği birçok bilgiye ulaşabilir.
* Bilgiye ulaşma disiplinini geliştirici çalışmalar yapmalıyız. Genel bir iletişim stratejisi oluşturmalıyız.
* Yönetim Kurulu’nun görevlerini ağırlıklı olarak Meclis Üyeleri ile paylaşması konusunu dikkate alacağız.
* İTO yurt dışı fuar çalışmalarında her konuda özel sektöre örnek oluyor.
* AB dışında Afrika, Asya gibi bölgelerle ilgili de birimlerimiz olacak.
* Mevzuat, üyelerimizin elektronik posta ile adres değişikliğini bildirmesini kabul etmiyor.
* Göreve geldiğimizden bu yana hiçbir ücrete zam yapmadık. Kanundan kaynaklanan munzam aidat zammını da en asgari yüzde 5 düzeyinde tuttuk.
* En büyük 10 Odanın ücret tablosunu çıkardık ve gördük ki en düşük ücretleri biz alıyoruz.
* Meslek komitelerinin taleplerinin kabul edilme oranı yüzde 80. Menfaat çatışması ve çakışması olacak taleplerde diğer komitelerin de görüşleri alınıyor.
* 2010 yılının ilk 11 ayında İTO’yu
ayda 5 bin kişi ziyaret etti. 1 milyon 600 bin ATR Menşei belgesi, 318 TIR karnesi, 645 bin faaliyet belgesi, 2 bin 500 kapasite belgesi, 40 bin kuruluş belgesi verdik. Yakın bir zamanda e-İTO üzerinden de belgeler alınacak.
* İstanbul ile ilgili lobi yapmaya devam etmeliyiz.
* İstanbul’dan seçilen değil, İstanbullu milletvekillerinin seçilmesine gayret göstermemiz lazım.
* UKOME’de asli üye olmak için 6 yıldır faaliyet gösteriyoruz.
ito
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr