Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / SİVİL HAVACILIK GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI

SİVİL HAVACILIK GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI

SİVİL HAVACILIK GÜNÜ COŞKUYLA KUTLANDI09.12.2010

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen gece İstanbul WOW Otel’de gerçekleştirildi.

7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü, Wow Otel'de düzenlenen muhteşem geceyle kutlandı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde organize edilen gece, havacılık sektörünün önemli isimlerini biraraya getirdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Çin'deki programı nedeniyle katılamadığı geceye; Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Türk Havayolları Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı İzzet Tükenmez, MNG Havayolları Sahibi Mehmet Nazif Günal, Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Onur Havayolları Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, SKY Havayolları Genel Müdürü Tahir Görgülü, SAGA Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı CEO'su Gökhan Buğday ile Türk Havayolları Haber Genel Yayın Yönetmeni Tarkan Biricik'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü, kokteylle başladı. Kokteylin ardından Gala Salonuna geçen davetliler, Türk Sivil Havacılığı'nın geçmişten günümüze gelişimini anlatan belgesel izledi.

Havacılığa olan ilgisiyle tanınan ünlü televizyoncu Metin Uca'nın sunumunu yaptığı gecede, sözü ilk UTED Başkanı Tevfik Kırmacı aldı.
Kırmacı, organizasyondan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gecede emeği geçenlere teşekkür etti.
Havayolları Kabin Memurları Derneği ( TASSA ) adına geceye katılan Genel Başkan İzzet Levi ise, kabin memurlarının sektör içindeki önemine işaret etti.

Levi, " Türkiye’de şuan itibariyle kabin memurlarının sayısı 7 bin civarında. Bu sayının 12 binlere ulaşacağını düşünüyoruz. En kısa sürede kabin memurlarının sosyal güvenceye kavuşmasını diliyoruz” dedi.
Levi'nin ardından söz alan Türkiye Hava Trafik Kontrollörleri Derneği (TATCA) Genel Başkanı Ayhan Kartal da, icra ettikleri mesleğin, büyük sorumluk gerektiren bir iş olduğunu kaydetti.
"Ben 30 yıldır bu sektörde hizmet eden bir hava trafik kontrolörü olmaktan ve mesleğimden dolayı gururluyum" diyen Kartal, kutlamayı organize eden herkesi tebrik etti.

"Türkiye, kendi uçağını üretecek"
Kartal'ın konuşmasının tamamlanmasının ardından kürsüye gelen Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, havacılık sektörünün çok hızlı gelişim gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin kendi uçağını mutlaka yapacağını dile getiren Kotil, " Bunun için 2 milyar dolar ve 8 yıl gerekiyor. 400 uçak satarsanız sermayeyi geri kazanmış oluyorsunuz" dedi.

THY Teknik'ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olduğu dönemde, iç hatların özel havayolu şirketlerine açıldığını ve bu durumun ilk etapta kendilerinde ufak bir tedirginlik yarattığını ifade eden Kotil, " Ama sonra bir baktık ki bu çok kârlı bir iş. Çünkü dünyada kazanılacak çok para var. Bu bağlamda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) ikili anlaşma yaptığı ülkelere seferler koyuyoruz. Dünya sivil havacılık sektörünün yüzde 1.6’sı bizim elimizde. Avrupa’da bu sektör için çok para var. 150 milyar dolar civarında. İnşallah buradan iyi paralar kazanacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı İzzet Tükenmez de özel sektör adına yaptığı konuşmada, havacılığın en önemli misyonlarından birinin sosyalliği artırmak olduğunu belirterek, Türk Sivil Havacılığı’nın gelişmesi için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Genel Müdür Yardımcısı Erol Çıtak ise yaptığı konuşmada, İstanbul'a 3'üncü havalimanının yapılacağını söyledi.
Çıtak,  “İstanbul’a 3’üncü havalimanının yer tespiti için gerekli plan, proje çalışmaları başladı. En kısa sürede bu çalışmalarımızın tamamlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Temel Kotil'in " Bu işte çok para var" sözüne katıldığını vurgulayarak, "Sektöre hem yatırımcı hem de hizmet üreten olarak katkı sağlıyoruz. Amacımız, insanımızın havayoluyla her zaman daha güvenli bir şekilde seyahat etmesi. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz." diye konuştu.

"Yurtiçinde her noktaya uçulacak"
Sözlerine, " Sayın Ulaştırma Bakanımız binali Yıldırım sürpriz Çin ziyareti nedeniyle aramızda bulunamıyor " diyerek başlayan Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Ali Arıduru, uyguladıkları politikalarla, havayolu ulaşımını tüm vatandaşlar için cazip hale getirdiklerini belirtti.
Arıduru, "Yurt içinde 20 nokta az, atıl havaalanlarını hizmete açalım. Yurt içinde her noktaya uçulsun" dedik, bugün Türkiye’nin 46 noktasına uçuyor hale geldik. 2002 yılında 8.5 milyon olan iç hat yolcumuz, bugün 45 milyona ulaştı. Avrupa’da iç hatlarda en hızlı büyüyen ülke konumundayız. Dış hatlarla yaşanan artışla birlikte yıl sonunda 100 milyona yaklaşan bir yolcuya ulaşacağız" dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle imzaladıkları ikili havacılık anlaşmalarına da değinen Arıduru,“ İkili hava ulaştırma anlaşmalarını revize ettik, yeni anlaşmalar imzaladık ve yurtdışı uçuş nokta sayımızı iki katından fazla arttırarak 130’a yükselttik" diye konuştu.
Sahip oldukları uçak sayınısı 8 yılda üçe katladıklarını kaydeden Arıduru, 2002 yılında 110 uçağa sahip olan sivil havacılığımız, 2009 yılı sonunda 300, bugün ise 350’ye ulaştı" dedi.
Arıduru, cirodaki artışa da dikkar çekerek,  "2002 yılında sayıları 14 olan hava taşıma işletmesinin cirosu 2.2 milyar dolar iken, aradan geçen zamanda sadece havayolu işletmelerimizin cirosu 5 kat artarak 12 milyar dolara ulaştı" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, SHGM'de görev yapmış eski Genel Müdür'lere teşekkür plaketi verdi. Daha sonra da tüm sektör temsilcileri Dr. Ali Arıduru başta olmak üzere SHGM çalışanlarına plaket takdim etti.

Konuşma ve plaket törenlerinin ardından başlayan konser, davetlilere eğlenceli dakikalar yaşattı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde düzenlenen muhteşem gece, konserin ardından sona erdi.

Kaynak: www.UlasimOnline.Com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr