Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SANAYİ ÜRETİMİ GAZLADI BÜYÜME %8İ AŞABİLİR

SANAYİ ÜRETİMİ GAZLADI BÜYÜME %8İ AŞABİLİR

SANAYİ ÜRETİMİ GAZLADI BÜYÜME %8İ AŞABİLİR09.12.2010

Sanayi üretimi ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 yükselerek yüzde 6.6 olan beklentiyi oldukça aştı. Artışa en büyük katkı otomotivden geldi. Üretimin kriz öncesine döndüğünü belirten ekonomistler, bu yıl büyümenin yüzde 8’i geçebileceği görüşünde

Türkiye’de sanayi üretimi beklentilerin oldukça üzerine çıkarak ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.8, bir önceki aya göre ise yüzde 13.4 arttı.
Üretimdeki kesintisiz artış 11 aydır sürerken son rakam, yüzde 6.6 olan beklentinin oldukça üzerinde geldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise yılın en yüksek artışını göstererek önceki aya göre yüzde 3.1 yükseldi.

Ekonomide canlanmanın devam ettiğini belirten ekonomistler, cuma günü açıklanacak üçüncü çeyrek büyüme verisinin ardından yıl sonu büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize edebileceklerini belirtiyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeksteki artış ile üretimin kriz öncesi seviyelere geldiğini ve yılın son çeyreğindeki ekonomideki canlanmanın iyice arttığına dikkat çeken ekonomistlere göre, yıl sonunda büyüme yüzde 8 seviyelerine yakın ve hatta daha da yüksek gerçekleşebilir.

Taşıt üretimi % 31.9 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2010 sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayi üretiminin alt sektörleri incelendiğinde, ekimde geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 11.4 gerilerken, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 11.3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 7.6 artış yaşandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ekim ayında yüzde 10’a yakın bir rakam çıkması, tahmin ediyorum ki büyüme noktasında daha önce açıkladığımız rakamlardan daha iyi bir noktaya doğru gideceğimizin çok önemli bir göstergesi olur” dedi.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise artışta otomotiv sektörünün payının yadsınamayacağını söyledi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, imalat sanayii üretiminden sonra, aralıkta aylık ihracatta da rekor beklediklerini belirtti.

Ana Sanayi Grupları Sınıflaması’na göre, ekimde geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 25.6 ile sermaye malı imalatında kaydedildi. Alt sektörler itibariyle de en yüksek üretim artışı yüzde 31.9 ile motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatında meydana geldi.
 
 
İYİMSERLİK ARTTI
Banu Kıvcı Tokalı Destek Menkul Gn. Md. Yrd.

Bu rakamlarla büyüme yüzde 9’u zorlar
Güçlü baz etkisi dezavantajına karşın, yılın son çeyreğinde de güçlü bir büyüme rakamı görmek mümkün görünüyor. Cuma günü açıklanacak büyüme rakamlarında revizyon olasılığı bulunmakla birlikte, bu yıl büyümenin öngörülenden daha yüksek çıkacağını söyleyebiliriz. 2010 büyümesi yüzde 9’u zorlayabilir.
Fatih Keresteci HSBC Stratejisti

Kriz öncesine döndük ama Merkez’i etkilemez
Tablo sanayi üretiminde kriz öncesi seviyelere gelindiğine işaret ediyor. Son çeyrekte büyüme tahminlerin üzerinde olabilir. Bu noktada, sanayi üretimi Merkez Bankası’nın (MB) duruşunu bozar mı? Hayır. Sanayi üretiminde toparlanmanın sürdüğünü MB de teyit ediyordu. MB analistlerin aksine çıktı açığının azalmadığını da düşünüyor.
Veyis Fertekligil T-Bank Başekonomisti
Artışı oto sürüklediiç talep de etkili oldu
İhracattaki düşük seyir dikkate alındığında sanayi üretimdeki bu güçlü artış eğiliminin otomotiv gibi bazı temel ihracatçı sektörlerin dışında daha çok iç talep kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz. Hem sanayi üretiminde, hem de GSYH’de yılın son çeyreğindeki büyüme oranları beklenenden daha yüksek olabilir.
 
Çağlayan: Sırada ihracat rekoru var
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, imalat sanayii üretiminden sonra, aralıkta, aylık ihracatta da rekor beklediklerini bildirdi. Çağlayan, “Şu andaki gidişat, bu ay sonundaki ihracatın 12 milyar dolara yaklaşacağını gösteriyor. Bunu gerçekleştirirsek, ihracatımız, yıl sonu hedefini geçecek, 112-113 milyar dolara oturacaktır” dedi.
 
Kaynak: Sabah