Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / YENİ TİCARET VE BORÇLAR KANUNU BÜYÜK MORAL VERDİ

YENİ TİCARET VE BORÇLAR KANUNU BÜYÜK MORAL VERDİ

YENİ TİCARET VE BORÇLAR KANUNU BÜYÜK MORAL VERDİ09.12.2010

Hisarcıklıoğlu, anlaşma sağlanan iki önemli kanunun yasalaşmasına öncelik verilmesini beklediklerini söyledi. 
        
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni Ticaret ve Borçlar kanunlarının çıkması noktasında, siyasette sağlanan mutabakatın, iş dünyasına büyük moral verdiğini, anlaşma sağlanan bu iki önemli kanunun yasalaşmasına öncelik verilmesini beklediklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB tarafından düzenlenen 5. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada, bugün gerçekleştirilen şuraya, 60 ana sektörün katıldığını, bu alanda Türkiye'nin tek ve en büyük buluşması olduğunu söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, bu şura vasıtasıyla sektörlerin kanaat liderleri konumunda olan başkanlarının, sıkıntı ve önerilerini doğrudan ekonomi yönetimine iletme fırsatı bulacaklarını belirtti.
Hem iş hayatında başarıyla mücadele eden, hem de sektörlerini temsil etmek gibi emek isteyen önemli bir görevi üstlenen sektör meclisi başkanlarını ve başkan yardımcılarını yürekten kutladığını ifade eden Hisarcıkloğlu, "Onların çalışmaları, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Tüm sektörlerin fotoğrafı, kapsamlı bir raporda bir araya getirildi. Kısacası ekonominin röntgeni çekildi. Bu raporu hem ekonomi yönetimi hem de kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.
Milli gelirin yaklaşık yüzde 75'inin, yani 540 milyar dolarlık bir üretim hacminin, şurada bulunan sektörler tarafından sağlandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ihracatının yüzde 90'ının bu sektörler tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ülkedeki 1,2 milyon işyerinde, yaklaşık 9 milyon kayıtlı istihdamı bu insanların sağladığını, sadece geçen yıl 40 milyar doların üzerinde makine-teçhizat yatırımını bu sektörlerin yaptığını ifade eden Hisarcıkloğlu, "Kısaca Türkiye'nin hem reel, hem de mali sektörü işte burada, bir aradalar. Ortak aklı oluşturdular. Böyle büyük bir camiayı temsil eden bu değerli arkadaşlarımızın çalışmalarının, kamu-özel sektör işbirliğine yeni bir ivme kazandırarak, ekonominin büyümesine destek vereceğine inanıyorum" diye konuştu.
Önceki sektörel şuralarda gündeme getirdikleri çeşitli konularda sağlanan ilerlemelerin, reel sektörün ve ekonominin büyümesine önemli destek verdiğini belirten Hisarcıkloğlu, şöyle konuştu:

"Tekstil, konfeksiyon, ilaç ve turizmdeki KDV indirimi, yatırım teşvik sisteminin bölgesel ve sektörel olarak dizayn edilmesi, gecikme faizlerinin düşürülmesi, denizcilikteki yakıtlarda vergi indirimi, istihdam destekleri bunlardan birkaç tanesidir.
Öte yandan ilk dile getirdiğimizde bazı kesimlerin anlamadan eleştirdiği, yeni istihdamda sosyal güvenlik prim yüküne İşsizlik Sigortası Fonu katkısı uygulamasının da önümüzdeki dönemde çıkmasını bekliyoruz."

Kamuya olan borçlar
Kamuya olan borçların, kriz döneminde şirketler ve vatandaşlar açısından önemli bir yüke dönüştüğünü, 2009 başından itibaren gerekliliğini vurguladıkları bu konunun çözüme kavuşacak olmasından dolayı teşekkür etiklerini ifade eden Hisarcıkloğlu, her türlü zorluğa rağmen, yükümlülüklerini zamanında yerine getiren mükelleflerin ödüllendirilmesinde de büyük fayda gördüklerini söyledi.
Sanayicinin, tüccarın, esnafın anayasası konumundaki yeni Ticaret ve Borçlar kanunlarının çıkması noktasında, siyasette sağlanan mutabakatın, iş dünyasına büyük moral verdiğini anlatan Hisarcıkloğlu, anlaşma sağlanan bu iki önemli kanunun yasalaşmasına öncelik verilmesini beklediklerini dile getirdi.

Ülkenin önemli bir ihtiyacının da sektörel politikaların geliştirilmesi olduğunu belirten Hisarcıkloğlu, şöyle devam etti:
"Her sektörümüzün gelişiminin önündeki engelleri kaldırabilecek bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Bugün bu toplantının, her sektörümüzün önündeki darboğazları tespit etmeye yönelik son derece önemli bir adım olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle Türkiye Sektör Meclislerinin, ekonomi politikalarının tasarım sürecine doğrudan dahil edilmesinde fayda görüyoruz. Süresi dolacak Yatırım Teşvik Sistemi, sektör meclislerimizden gelen sektörel taleplere göre yeniden şekillenerek, yenilenmelidir.

Kamu-Özel sektör diyaloğunu, sloganlarda bırakmadan, kurumsallaştırmalıyız. ESDK ve Daimi Özel İhtisas Komisyonu gibi bu amaçla kurulmuş, başarılı çalışmalara imza atmış ama son dönemde geri plana itilmiş mekanizmaları yeniden canlandırılmalıyız. Böylece ekonominin büyüme sürecine yeni bir ivme kazanacaktır."
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr