Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AMBALAJLARA YENİ STRNDARTLAR GETİRİLDİ

AMBALAJLARA YENİ STRNDARTLAR GETİRİLDİ

AMBALAJLARA YENİ STRNDARTLAR GETİRİLDİ09.12.2010

AB'de, tüketiciyi korumak amacıyla gıda ürünlerinin tüm değerlerinin ambalajına açıklanması zorunluluğu getirilmesini kararlaştırdı. Etlerin ambalajlara konulması konusundaki görüş ayrılığı ise giderilemedi

AB tüketiciyi koruma bakanları, Avrupalı tüketicilerin şişmanlığa yol açan gıda maddelerini daha iyi ayırt edebilmeleri için yeni bir etiketleme sistemi üzerinde uzlaşırken, gıda maddelerinin ambalajlarında kalori, enerji, yağ asidi, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz değerlerinin yeni bir sistemle listelenmesini benimsendi. Deutche Welle, bakanların yaptığı toplantıda uzmanların yeni etiketleme sisteminde renk kullanılması önerisi konusunda anlaşma sağlanamadığını bildirdi. Ayrıca etlerin ambalajları konusunda görüş ayrılıkları giderilemedi. Ambalajların üzerine etin nerede paketlendiğinin belirtilmesi önerisine Almanya Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner karşı çıktı. Bunun çok gerekli görmediğini anlatan Aigner, "Tüketiciler etin paketleme yeriyle pek ilgilenmiyor, onlar hayvanın nerede yaşadığını öğrenmek istiyor" dedi. Bakan, planlanan etiket düzenlemesinin et ürünleri konusunda beklentileri karşılamayacağını, yine de tüketiciyi koruma açısından önemli adım olduğunu vurguladı. Alman Bakan Aigner, üzerinde uzlaşma sağlanan yeni ambalajlama sisteminin olumlu olduğunu, bunun tüketicinin korunmasını güçlendirdiğini anlatırken, "Ambalajların üzerinde daha ayrıntılı, anlaşılır ve okunaklı bilgiler yer alacak. Bu sayede tüketiciler tüm gerekli bilgileri edinebilecek” dedi.

Kararlaştırılan yeni düzenleme ile her tüketicinin kendisi için uygun olmayan peynir ya da salamı etiketinden anlaması ve sağlıksız üretimlerin önüne geçilmesi hedeflendi. AB tüketiciyi koruma bakanları, uygulamanın ambalajlanmamış ürünler için de geçerli olmasını öngörüyor.

Kaynak: DHA
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr