Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / 2011DE EN HIZLI BİZ BÜYÜYECEĞİZ

2011DE EN HIZLI BİZ BÜYÜYECEĞİZ

2011DE EN HIZLI BİZ BÜYÜYECEĞİZ09.12.2010

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin hem bu sene hem gelecek sene Avrupa'nın en hızlı büyüyecek ekonomisi olacağını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen 5.Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası açılışında konuşan Babacan, "Bugünün siparişi yarının üretimidir. Dolayısıyla PMI satın alma endeksi sipariş rakamlarının en az 6 ay boyunca büyümenin yüksek seyredeceğini gösteriyor" dedi.

Bugün açıklanan Ekim ayı sanayi üretim rakamlarının yüzde 9.8 artışla beklentilerin çok çok üzerinde olduğunu kaydeden Babacan, "Ekim ayında yüzde 10'a yakın bir rakam çıkması, tahmin ediyorum ki büyüme noktasında daha önce açıkladığımız rakamlardan daha iyi bir noktaya doğru gideceğimizin çok önemli bir göstergesi olur" değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK'in bugün açıkladığı verilere göre sanayi üretimi Ekim'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 ile yüzde 6.6 olan beklentilerin üzerinde arttı.

Tüm Avrupa'nın en yüksek güven endeksi rakamlarının Türkiye'de olduğunu, ILO üyeleri içinde işsizliği en hızlı düşüren ülkenin de Türkiye olduğunu belirten Babacan, "Geldiğimiz nokta önemli bir nokta ama rehavete kapılmamamız gerekiyor.Sekiz yıldır bizi buraya getiren ana politikalarda dimdik duracağız" dedi.

Bankacılık sektörü rakamları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Babacan, kredi hacmi artarken takipteki kredilerin oranının düştüğünü belirtti ve kriz döneminde yüzde 5.4'e kadar çıkan takipteki kredi oranının şu anda yüzde 4'lere gerilediğini söyledi. Babacan, kriz öncesi yüzde 4'ler seviyesinde olan dönen çek oranının kriz döneminde yüzde 10'a kadar çıktığını, şimdi ise yüzde 3 seviyesinde olduğunu belirtti.

Babacan, borç yapılandırma çalışmasında başlangıç noktasının 2009'un olumsuz etkilerini tamamen silmek olduğunu söyleyerek, "Üç ila beş seneye yaygın olarak vergi oranlarında biraz daha düşüş olabilir ama çok ciddi düşüşler mümkün görünmüyor" dedi.

Kurumlar ve gelir vergisi oranlarının Türkiye'de çok düşük olduğunu kaydeden Babacan, "Belli sektörlerde KDV oranı yüzde 18, ama onun dışında Temel ihtiyaçlarda KDV yüzde 8. Ancak beyana tabi gelir vergisi tahsilatı 2 milyar lira. Sadece sigaranın ÖTV'sinden gelen vergi 15 milyar lira. Demek ki, gelir vergisinde çok daha farklı bir noktaya gelmeliyiz. Oradan paranın gerçek anlamda geldiğini görmemiz lazım" dedi.

Kaynak: Sabah