Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / SİVAS NURİ DEMİRAĞ HAVAALANI TERMİNAL BİNASI AÇILDI

SİVAS NURİ DEMİRAĞ HAVAALANI TERMİNAL BİNASI AÇILDI

SİVAS NURİ DEMİRAĞ HAVAALANI TERMİNAL BİNASI AÇILDI06.12.2010

Sivas Nuri Demirağ Havaalanı Yeni Terminal Binası; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Faruk Nafız Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla açıldı.

Nuri Demirağ Havaalanı’nın açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Sivas'ın Selçuklu ve Osmanlı şehri olduğunu, Kurtuluş Savaşı öncesinde kongreye ev sahipliği ve Kurtuluş Savaşı'na öncülük etmiş cumhuriyet şehri olduğunu kaydederek kentin aynı zamanda birlik, kardeşlik ve dayanışma şehri olduğunu söyledi. Erdoğan, ''Sivas'ta eli kalem, dili kelam tutan insan kıtlığı yaşanmaz. İşte onun için Sivas bizim ışığımız, Sivas bizim canımız'' diye konuştu.

Bütün illerle birlikte Sivas'ın da çehresini değiştirmenin, kente hizmet etmenin boyunlarının borcu olduğunu söyleyen Erdoğan, Sivas'ı bir kez daha büyük eserlerle ve hizmetlerle buluşturduklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, 2002 yılında Sivas Havaalanının kapatıldığını anımsatarak, 2003 yılında, Sivas Kongresi'nin yıl dönümü olan 4 Eylülde Bakanlar Kurulu'nu Sivas'ta topladıklarını ve Sivas Havaalanının yeniden açılmasına karar verdiklerini ifade etti. Eksiklikler tamamlandıktan sonra 2006'da tarifeli seferleri başlattıklarını anımsatan Erdoğan, ''Terminal binası yakışmıyordu. 620 bin yolcuya hizmet verebilecek kapasitedeydi. Terminal binasını Selçuklu mimarisinde yeniden inşa ettik. 3 milyon yolcu kapasiteli bu muhteşem eseri Sivas'a kazandırdık. Pisti, Türkiye'nin en uzun pistlerinden biri. Teknolojisiyle, yan yollarıyla Sivas Nuri Demirağ Havaalanı Türkiye'nin hatta bölgenin en muhteşem havaalanlarından biri oldu'' diye konuştu.

Sivas'a 79 yılda 24 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, kendilerinin ise 8 yıllık iktidarlarında 594 kilometre bölünmüş yol yaptığını belirten Erdoğan, ''Onların ulaşamayacağı, hayallerinin bile ulaşamayacağı yere evelallah bizim icraatlarımız ulaştı'' dedi. Başbakan Erdoğan, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak kuzey-güney aksı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, proje 2012 yılında tamamlandığında Ordu'nun Sivas'a, Sivas'ın Kahramanmaraş'a ve oradan da Akdeniz'e bağlanacağını kaydetti.

Sivas-Ankara hızlı tren projesinin yapımının devam ettiğini ifade eden Erdoğan, “Diyoruz ki 'Sivas'a büyük düşünmek yakışır” dedi. Sivas ile Ankara arasının şu anda trenle yaklaşık 11 saat olduğuna dikkati çeken Erdoğan, hızlı tren projesi tamamlandığında iki kent arasındaki mesafenin 2 saat 50 dakikaya ineceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, ''Bununla da kalmıyoruz, Sivas'ı hızlı trenle Kars'a, oradan Bakü'ye bağlıyor, Londra ile Pekin arasında Sivas'ı kilit konuma yükseltiyoruz. Bu vesileyle Türkiye'nin demiryollarını inşa eden, 1930'lu yıllarda Türkiye'de uçak fabrikası kurma girişiminde bulunan merhum Nuri Demirağ'ı rahmetle yad ediyorum. Allah rahmet etsin'' dedi.

Sivas'taki bin kişilik yükseköğrenim öğrenci yurdunu da bugün hizmete açtıklarını ifade eden Erdoğan, yurdu 29 bin metrekarelik alanda 20 milyon lira bedelle 15 ayda inşa ettiklerini belirtti. Erdoğan, 1 kişilik veya 3 kişilik odalarında her şeyin mevcut olduğu yurdu Sivas'a kazandırdıklarını söyledi. Suşehri'de ve Yıldızeli'de 500'er kapasiteli öğrenci yurdu projelerinin devam ettiğini ifade eden Erdoğan, ocak ayında bu yurtların da açılacağını kaydetti. Erdoğan, iktidara geldiklerinde Sivas'taki 2 bin 622 olan öğrenci yurdu kapasitesini 5 bine çıkardıklarını, odalarda kalan öğrenci sayısını düşürdüklerini söyledi.

Erdoğan, yeni yurtla Cumhuriyet Üniversitesinin de imkanlarını artırdıklarını, cazibesini ileri seviyelere yükselttiklerini ifade etti. Sivas merkezde anaokulu, iki ilköğretim okulu, bir kız meslek lisesi ve otistik çocukları eğitim merkezini de Sivas'a kazandırdıklarını belirten Erdoğan, Kangal'da Koç Anadolu Lisesi'nin, Suşehri'de TOKİ İlköğretim Okulu'nun, Şarkışla ve Zara'da Anadolu liselerinin, Yıldızeli'de iki ilköğretim okulunun, merkezde ortaöğretim pansiyonu ve spor salonunun açılışını da gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Erdoğan, açılışı yapılan tüm eserlerin hayırlı olmasını diledi ve Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ve hayırsever vatandaşlara teşekkür etti.

Bakan Yıldırım: “Bugün Bu Terminali Sivas’ımıza Kazandırıyoruz”

Ulaştırma Bakan Binali Yıldırım ise yaptığı konuşmada 4 Eylül 2003 günü Sivas Kongresi'nin yıl dönümünde Sivas'ta gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında, Başbakan erdoğan’ın 'Sivas Havaalanı tekrar ulaşıma açılacak' diye talimat verdiğini anımsattı. Yıldırım, “Ve 20 Ekim tarihinde bu talimatınız yerine geldi. Sivas Havalanından tekrar uçuşlar başladı. Sivas'ın İstanbul ile Ankara ile dünyayla havadan bağlantısını tekrar kurduk. Pist yetersiz, cihazları yetersiz terminali yetersiz hava alanının tabii ki eksikliklerinin giderilmesi de boynumuzun borcuydu. Teker teker önce pisti ele aldık. Ve Türkiye'nin GAP Havaalanı ile birlikte en uzun pistini Sivas'a yaptık. Cumhuriyet'i kuran şehre, yiğidoların memleketine yaraşır bir pist yaptık. Tabi böyle bir piste sahip olan hava alanının terminali de Sivas'a yaraşır şekilde olmalıydı. Selçuklu geleneğinin medeniyetinin beşiği, Anadolu'nun merkezindeki Sivas'ta çağdaş, modern mimariyle Selçuklu mimarisinin birleştiği bir terminal de yapma talimatını sizden aldık. Bugün bu terminali de Sivas'ımıza kazandırıyoruz, hayırlı uğurlu olsun.''

Böylece 600 bin kişiye hizmet eden terminalin artık 3 milyon Sivaslıya, Sivas'a gelen 3 milyon yolcuya hizmet eder hale geldiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: ''Sayın Başbakanım 'havayolu halkın yolu olacak' dediniz, talimatı verdiniz. Ve Türkiye'de uçağa binmeyen vatandaşımız kalmasın diye hedef gösterdiniz. Onun için bütün hava alanlarını, kapanan bütün hava alanlarını teker teker açtık. Şu anda 7 tane hava alanımızın da inşaatı devam ediyor. Bingöl'de, Iğdır'da, Şırnak'ta, Hakkari'de hava alanı yapıyoruz. Sayın Başbakanım duble yollarda, hava alanlarında, demiryollarında ülkemizin, insanımızın beklediği, özlediği yeniden kalkınma hareketini 8 yılda liderliğinizde yurdun her köşesinde bölünmüş yollar yaparak, havaalanları yaparak, hızlı demiryolları yaparak sürdürmeye devam ediyoruz. Sivas'ımızın bu anlamda çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Son 8 yılda Sivas'ta yaptığımız sadece ulaştırma yatırımları 1 katrilyon 600 trilyondur. Sivas'ımıza helal olsun. Sivas'ımız daha fazlasına layık sayın Başbakanım.''

Nuri Demirağ

Başbakanın talimatıyla bu hava alanının adını Nuri Demirağ koyduklarını aktaran Bakan Yıldırım, Demirağ ile ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: ''Az önce Divriği'nin evladı, Nuri Demirağ'ın torunu İstanbul Milletvekilimiz Nursuna Memecan, merhum Nuri Demirağ'ı anlattı. Ben sadece bir şey söyleyeceğim. Nuri Demirağ Cumhuriyet tarihinde ilk defa o demiryolu hamlesinin başlamasından itibaren bin kilometrenin üzerinde demiryolu yapmış, bununla da yetinmemiş, Karabük Demirçelik Fabrikası, Sivas Çimento Fabrikası, İzmir Selüloz Kağıt Fabrikası gibi birçok temel sanayi tesisleri de yapmıştır. 1936'da Nuri Demirağ bir iş yaptı. Ve o iş başına iş açtı. Dedi ki 'Türkiye kendi uçağını kendisi yapacak' Azmetti Yeşilköy'de Elmaspaşa arazisinde kurduğu meydanda yaptığı 8 tane uçağı da uçurmayı başardı. Memleketi Divriği'ye uçakla sefer yaptı. 1936'da bunu başardı. Ama onun bu başarısı bazılarının dikkatini çekti. Hep bildiğiniz bir şey var. Hiçbir hizmet cezasız kalmıyor. Nuri Demirağ'ın da yaptığı bu hizmet cezasız kalamazdı. Onun bu başarısını kıskananlar onun hayatını, ticari hayatını, müteşebbis hayatını da yok etmeye karar verdiler. Ve Türkiye'nin bundan 70 yıl önce uçağını yapan, demiryolu inşaatlarını yapan bu önemli müteşebbisine, bu Sivas evladına işte böyle bir ceza verildi. Onlar ceza verir biz ise, sayın Başbakanımız ise hizmet yapan, bu ülkede taş üstüne taş koyan her vatan evladını taltif etmeye, onurlandırmaya hep özen gösterir. İşte Sivas Nuri Demirağ Havaalanı da onun ismini yaşatacak bir taltiftir. Bu havaalanının Sivas'ımıza, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.''

Törende konuşan Sivas Valisi Ali Kolat da Sivas'ın eğitimden sağlığa, kültürden spora, altyapıdan ulaşıma her alanda yatırım atağına kalktığını, büyüme ve çağı yakalama yolunda önemli adımlar attığını kaydetti. Kolat, ''Çevre illere bölünmüş yol ağlarıyla, hızlı tren yatırımlarıyla ve bugün açılışı yapılacak olan havaalanı terminal binasıyla ilimiz ulaşım alanında kat ettiği mesafeyi somut bir şekilde göstermektedir'' dedi.

Açılışa katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Mesude Nursuna Memecan da dedesi Nuri Demirağ'ın ölümünden 53 yıl sonra Sivas Havaalanı'na adının verilmesinin kendisini ve ailesini son derece mutlu ettiğini belirtti. Vatan millet için yaptıklarına karşılık, maruz kaldığı haksızlıkları, önüne çıkarılan engelleri senelerce sadece içinden isyan ederek, hafızasından silmeye çalıştıktan sonra bugün kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu aktaran Memecan, ''Bugün dedemin ruhu şad oldu'' dedi.

Kaynak: UBAK

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr