Financial Times, Türkiye'nin Alman işadamları için hayati önemde bir pazara dönüştüğünü belirtti
Financial Times, Türkiye'nin Alman işadamları için hayati önemde bir pazara dönüştüğünü belirterek, "Türkiye yatırım ve ihracatçıların Ortadoğu, Akdeniz gibi bölgelere açılması için kapı haline geldi" dedi
İngiliz Financial Times gazetesi Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkeleriyle ilgili değerlendirmelerin yer aldığı 48 sayfalık bir ek dergi yayımladı. Dergide James Wilson imzalı yazıda Alman şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarına dikkat çekilerek, binlerce Alman şirketinin Türkiye'nin "kritik önemi taşıyan" bir pazar olduğunu keşfettiği belirtildi. Türkiye'nin düşük maliyetli bir tedarikçiden daha önemli bir pazar haline dönüştüğüne vurgu yapılarak, "Yatırımcılar ve ihracatçıların Ortadoğu ve Akdeniz'in bazı bölgelerine erişimi için de bir kapı haline geldi" yorumu yapıldı.
3 BİN 700 ŞİRKET VAR
Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ticaret hacminin Gümrük Birliği'nin başladığı 1996'dan beri bir kattan fazla arttığına işaret eden gazete, Almanya'daki 3 milyon kadar Türk'ün de ilişkilerde oynadığı rolüne vurgu yaptı. Türkiye'de halen 3 bin 700 Alman şirketinin bulunduğunu, üçte ikisinin son 6 yılda faaliyete geçtiğine dikkat çekilirken Almanya'nın Türkiye'de en büyük yatırımcı olduğunun altı da çizildi. İngiliz gazetesi, Almanya'daki 70 bin Türk girişimcisinin de, 350 bin kişiyi istihdam ettiğini kaydettiği analizinde Türkiye'deki hızlı büyümesinin Alman şirketlerinin bağlarını geliştirmesine katkıda bulunduğunu belirtti. Analizde bir örnek olarak da Alman Metro şirketinin, 2009'da 8'den 16'ya çıkan Türkiye'deki "Media Markt" mağazalarının sayısının 44'ü bulduğunu anlatan gazete, krizden olumsuz etkilenin ikili ticaretin bu yıl toparlandığına dikkat çekti.
Stratejik ortak olmayacak kadar önemli ülke
FT yazarı Wilson, yazısını Türk yatırımlarını destekleyen kuruluşun Almanya'daki temsilcisi Michael Maasmeier röportajı ile noktaladı. Türkiye'nin AB üyelik sürecine değinen Maasmeier, AB'nin sonunda Türkiye'nin tam üyeliğine izin veren kilit siyasi kararı alacağı konusunda hala iyimser olduğunu belirterek, "Türkiye, büyüyen bir pazar ve bir stratejik ortak olarak Avrupa ekonomisinin sadece bir imtiyazlı ortaklıkla yetinmesi için fazla önemlidir ve uzun vadede bu Avrupa ekonomisinden vazgeçmeyeceği son derece önemli bir pazardır" uyarısı yaptı.
Kaynak: Sabah