Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SOCAR, PETKİM İLE BÜYÜYECEK

SOCAR, PETKİM İLE BÜYÜYECEK

SOCAR, PETKİM İLE BÜYÜYECEK03.12.2010

Petkim'i satın alarak bölgeyi 'petrokimya parkı'na dönüştürecek olan Azerbaycan enerji devi Socar, Türkiye'de yeni yatırımlara hazırlanıyor.

Petkim'i özelleştirmede satın alan ve tesisin bulunduğu bölgeyi kuracağı rafineriyle 'petrokimya parkı'na dönüştürecek olan Azerbaycan enerji devi Socar, Türkiye'de yeni yatırımlara hazırlanıyor. İstanbul ve Ankara'nın doğalgaz dağıtımına girmek isteyen şirket, İGDAŞ ve Başkentgaz'a ortak olmayı, ayrıca akaryakıt dağıtım şirketi almayı planlıyor.

Türkiye'de başta Petkim olmak üzere birçok enerji yatırımı bulunan Azerbaycan devlet petrol ve doğalgaz şirketi Socar, yeni projeler peşinde. Şirketin ilk hedefi doğalgaz dağıtımı. İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) ile ilgilenen Azeri enerji devi, Ankara'nın dağıtımını yapan Başkent Doğalgaz AŞ'nin satış sürecini de yakından takip ediyor.
Socar'ın yatırımlar bölüm başkanı Vagif Aliyev, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bir grup Türk gazeteciye sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Petkim Yönetim Kurulu Başkanı olan Aliyev, iki ülke ticari ilişkilerinin hızlı bir gelişme sürecine girdiği görüşünde. Petkim'i aldıktan sonra yatırımları artırma kararı aldıklarını ifade eden Aliyev, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere doğalgaz dağıtımıyla ilgilendiklerini, İGDAŞ'ın kendilerine çok cazip geldiğini söyledi. Aliyev, "Türkiye'de ortağımız var. Socar-Turcas bir holding haline geldi. Birçok projeleri var. Neden dağıtımda da olmayalım? Ankara Gaz'a, İstanbul Gaz'a bakıyoruz. İGDAŞ ile ilgileniyoruz" dedi.

Karamehmet ile ortaklık olabilir
Ankara'da Başkentgaz ihalesini Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet'in şirketi MMEKA'nın kazandığının hatırlatılması ve "Ortaklığın finansman bulmakta sıkıntı çektiği iddia ediliyor. Bu şirkete mi ortak olacaksınız?" sorusuna Aliyev olumlu cevap verdi: "Karamehmet ile ortaklığımız yok ama ileride olabilir. Bizi daha uzun yıllar Türkiye'de göreceksiniz" Hem Türkiye hem de komşu ülkelerdeki enerji projeleriyle ilgilendiklerini anlatan Vagif Aliyev şu değerlendirmeyi yaptı: "Petrolü olan, rafineri kurmak ister. Rafinerisi olanın istasyonları olmalı. Gazı olan üretmeyi, taşımayı, satmayı ve dağıtmayı düşünür. Dolayısıyla çalışmaları bu doğrultuda düşünüyoruz. İGDAŞ bize cazip geliyor. İstanbul'da ne kadar gaz tüketildiğini biliyoruz. Başka detaylar hakkında da bilgimiz var. Dolayısıyla bu konuya olan ilgimizi gizlemiyoruz. Adım adım Türkiye pazarında ilerliyoruz."

Bakü'de Türk enerji piyasasında çok konuşulacak açıklamalar yapan Aliyev, akaryakıt dağıtım sektörüne de girebileceklerini söyledi. 18 Eylül'den sonra bayilik işlemlerinin kolaylaştığını, bunu göz önüne alarak değerlendirmelerini yaptıklarını kaydetti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa'ya göre pahalı doğalgaz aldığı imasında bulundu. Vagif Aliyev, Türkiye ile Şahdeniz-1 ve Şahdeniz-2 bölgesi doğalgaz üretim ve satışı konusunda problem yaşamadıklarını, Türkiye'ye karşı bütün taahhütleri yerine getirdiklerini söyledi. Aliyev, Çıraklı bölgesi üretiminin artması ve yeni müşterilerin bulunmasıyla (Kazak, Türkmen vb.) birlikte Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı'nın tam kapasiteye ulaşacağını açıkladı.

Kardaşlık başka, alışveriş başka; gazı hesaplı verdik
Socar Yatırım Bölümü Başkanı Vagif Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki doğalgaz ticaretinin kardeşlik değil ticaret kuralları çerçevesinde yapıldığını ve bunun doğru olduğunu kaydetti. Haziran 2010'dan önce en ucuz gaz satılan ülkenin Türkiye olduğunu, ancak şimdi market şartlarının geçerli bulunduğunu belirten Aliyev, şöyle konuştu: "Kardeşlik, ağabeylik iyi ama pazarlıkta alıcı ucuz, satıcı fazla satmak ister. İran'dan, Rusya'dan kaça alıyorsanız biz ona satmak isteriz dedik. 'Yok kardeşiz, düşük sat.' dediler. Tamam kardeşiz, buyur evime gel konuğum ol, ben senin evine geleyim. Ama kardaşlık başka, ticaret başka. Yine de bizim Türkiye'ye sattığımız fiyat diğer ülkelerden alınan gazın fiyatından düşük. Çok düşük demiyorum ama marketten aşağı fiyata verdik" Aliyev, Botaş'la fiyat farkı anlaşmasından sonra ortaya çıkan alacağın 500 milyon dolarını tahsil ettiklerini açıkladı.

Wikileaks belgesindeki iddialar doğru değil
Vagif Aliyev, Wikileaks tarafından deşifre edilen ABD'li diplomatlara ait gizli belgelerde Socar'la ilgili iddiaların doğru olmadığını söyledi. Wikileaks belgelerinde "Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın kısa bir süre önce Azerbaycan devlet petrol şirketinin (Socar) başkanına 'Neden Rusya ile ilişkilerinizi bozuyorsunuz ki? Nabucco'ya gerçekten ihtiyacınız var mı?' dediğini de söyledi" iddialarına yer veriliyor. İddiaları değerlendiren Vagif Aliyev, "O belgeler ve iddialar gerçek değil. Çünkü, o görüşmelerin tamamında ben vardım ama, o belgeleri hazırlayanlar, yazanlar yoktu. Dolayısıyla tamamen gerçek dışı iddialar" dedi.

Kaynak: Zaman

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr