Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / SİSTEM ÇÖKTÜ, KANTAR ARIZALANDI

SİSTEM ÇÖKTÜ, KANTAR ARIZALANDI

SİSTEM ÇÖKTÜ, KANTAR ARIZALANDI02.12.2010

Kapıkule Sınır Kapısı'nda, Bulgar tarafındaki tek kantar ile tartım yapılması nedeniyle 15 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda, Bulgar tarafındaki tek kantar ile tartım yapılması nedeniyle 15 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu. Gümrük Müsteşarlığı'nın bilgisayar sistemlerinin 9 saat süreyle arızalanması nedeniyle haftasonu da kilometrelerce kuyruğun oluştuğu sınır kapısında, TIR sürücüleri yoğunluğun daha az olduğu Hamzabeyli Sınır Kapısı'na yönlendiriliyor.

TIR sürücülerinin çilesi bitmek bilmiyor. Geçen cumartesi günü Gümrük Müsteşarlığı'ndaki bilgisayar sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle ülke genelindeki sınır kapılarında giriş çıkış işlemleri 9 saat süreyle dururken, bu kesintiden en çok dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule etkilendi. Türkiye'nin kara yolu ile Avrupa'ya ihracat ürünlerinin taşındığı Kapıkule'de, günlerdir TIR kuyruğu bitmek bilmiyor.

İstanbul Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nden çıkan ve Edirne'ye gelen TIR'lar, bilgisayar arızası nedeniyle bekleyen diğer TIR'ların arkasında kuyruğa girdi. Ancak kuyruk tamamen bitmeden şimdi de Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreova Sınır Kapısı'ndaki 2 kantardan biri arızalandı. Bulgar tarafındaki kantarlardan birinin saat 08.00'den 18.00'e kadar çalıştırılmayacağı bildirildi. Bu durum da Bulgar tarafındaki işlemleri yavaşlatınca TIR'lar yaklaşık 15 kilometre kuyruk oluşturdu. TIR sürücüleri ise duruma isyan etti.

Geçen cuma gününden bu yana kuyrukta beklediklerini belirten TIR sürücüleri, "Bilgisayar sistemindeki arıza nedeniyle Halkalı Gümrüğü'nde saatlerce bekledik ve ardından geldiğimiz Kapıkule'de kuyruğa girdik. Ancak kuyruk güçlükle ilerliyor. Bulgaristan tek kantar ile çalışıyormuş ve işlemler yavaş yapılıyor. Artık bıktık. Devletin TIR sürücüsüne sahip çıkmasını istiyoruz. 5 gündür daha Türkiye'den çıkış yapamadık. Ne kadar daha kuyrukta bekleyeceğimiz belli değil" dediler.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşanan kuyruğu azaltmak için polis ve gümrük ekipleri TIR sürücülerini yoğunluğun daha az olduğu 40 kilometre uzaklıktaki Bulgaristan'a açılan diğer sınır kapısı olan Hamzabeyli'ye yönlendirmeye başladı. Bunun üzerine Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda da 2 kilometre kuyruk oluştu. Her iki kapıda da kuyruğun önümüzdeki saatlerde artması bekleniyor.

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü yetkilileri, TIR kuyruğunun Bulgaristan tarafından kaynaklandığını belirterek, "9 saatlik kesintinin de tabi ki buna katkısı var. Biz hızla çalışıyoruz ve kuyruğu azaltmaya çalışıyoruz. Ancak Bulgar tarafının tek kantar ile çalışması nedeniyle az sayıda TIR'ı ülkesine alıyor. Bu kantardaki çalışmanın da 2 Aralık gününe kadar devam edeceğini öğrendik. Bizde TIR sürücülerini yoğunluğun daha az olduğu Hamzabeyli Sınır Kapısı'na yönlendiriyoruz" dedi.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr